Kultura

23. DNEVI POEZIJE IN VINA

ZVENEČA IMENA SODOBNE SVETOVNE POEZIJE PRIHAJAJO NA PTUJ

Pesnice in pesniki iz 15 držav sveta bodo na Ptuju in 18 drugih krajih po Sloveniji in zamejstvu s poezijo in glasbo nastopili na več kot 60 dogodkih. Edinstveni pesniški festival v tem delu Evrope je vsako leto programsko razkošnejši: letos se festival širi v skrivnostni samostan Žičko Kartuzijo, prvič bo festivalska napoved, Večeri pred Dnevi, z večernim dogodkom in poezijo na ladjici po Ljubljanici potekala na Ljubljanski Špici, poleg večernih koncertov in intimnih branj na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja, ki vrata svojih visokih zidov odprejo samo za poezijo in ljubitelje poezije, pa bodo festival obogatili mladi. Prvič boste obiskovalci s poezijo začeli že zjutraj; poezija za zajtrk ob kavici in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami, in končali pozno zvečer z glasbenimi koncerti na velikem odru starega mesta.

Veliko večerno branje Foto: Matej Pušnik

Na festivalu sodelujejo številne kulturne organizacije in prostovoljci s Ptuja, kamor bodo organizatorji letos z dobrodelnim pesniškim dvobojem, ki bo edini plačljivi dogodek na festivalu (sicer so vsi dogodki brezplačni, tu pa bo vstopnina 10 €), ves izkupiček vrnili za potrebe glavnega studia za mlade ustvarjalce.

Vabljeni na Večere pred Dnevi, ki bodo v različnih krajih po Sloveniji potekali med 18. in 20. avgustom, ter na festival Dnevi poezije in vina, med 21. in 24. avgustom na Ptuju.

Festivalski vrhunci:

Poezija v fokusu:NEMČIJA – v sodelovanju zGoethe-Institutom Ljubljana

Častna gosta:BEI DAO (Kitajska) in RADMILA LAZIĆ (Srbija)

Odprto pismo Evropi 2019:ILIJA TROJANOW – v sodelovanju zAllianz Kulturstiftung.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šelev intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, vsako leto na festival privabi več kot 15000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pesniška branja, pesniški dvoboji, brezplačne delavnice za najmlajše, dogodki za starejše in igriva karnevalska promenada poezije, umetniške instalacije, glasba, fotografija in najbolj izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku spremenijo majhno srednjeveško mestece vprestolnico poezije, kjer sesrečujejo ljudje najrazličnejših profilov in zanimanj, ki iščejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja.

Ilija Trojanow, avtor Odprtega pisma EvropiFoto: Thomas Dorn

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina del evropske pesniške platformeVersopolis, ki na mednarodni ravni skrbi za promocijo poezije. V njenem okviru na festivalu gostujejo obetavni pesniki iz različnih evropskih držav, ki dobijo priložnost, da nastopijo ob boku uveljavljenim pesnikom z vsega sveta.

Vsi festivalski dogodki so brezplačni(razen dobrodelnega pesniškega dvoboja)in vsi dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.Te dni bo zaživela tudi novaspletna stran, kjer bodo dostopne vse informacije o festivalu, spremljajte nas naFacebook strani.

Štirje dnevi, ki vas bodo očarali z igrivostjo, neposrednostjo in osebnim stikom z največjimi imeni svetovne poezije.

Vabljeni na Ptuj, vsvetovno prestolnico poezije!

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane. Naš poštni naslov: Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

26. 7. 2019

Avtor

Administrator