Splošno

Osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja »Poetovio 69 – Ptuj 2019«

Pred nami sta vrhunec praznovanja ob 1950-letnici prve pisne omembe Ptuja in praznik Mestne občine Ptuj. Zaznamovali ju bomo z edinstveno osrednjo prireditvijo, ki bo v petek, 2. avgusta 2019, z začetkom ob 20.30 na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju.

Za Ptuj je letošnje leto prav posebno, saj praznujemo 1950-letnico prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru. Pod sloganom “Vivat Poetovio!” (v prevodu “Živel, Ptuj!”) nagovarjamo k praznovanju celotno mesto. Še posebej želimo ozavestiti Ptujčane in Ptujčanke na izjemno bogato zgodovino mesta ter na kulturno dediščino, ki nam je bila dana, in poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živimo danes.

V tem prazničnem letu želimo javnosti približati za Ptuj izjemno pomemben dogodek iz leta 69 n. št., ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so potrdili za cesarja Vespazijana. Ta dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjena v literaturi.

Vrhunec praznovanja predstavlja osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj 2. avgusta, ko se spominjamo izdaje drugega statuta mesta Ptuj 5. avgusta 1513.

Mestna občina Ptuj zato v sodelovanju z domačimi ustvarjalci in profiliranimi umetniki pripravlja edinstveno slovesnost z vrhunsko umetniško produkcijo, pod katero se kot režiserka podpisuje Branka Bezeljak. Ekipa, ki pripravlja veliko proslavo, napoveduje edinstveni dogodek, preplet vrhunske glasbe in likovno-gledališko-arheološke instalacije z igralcema Zvezdano Mlakar in Tadejem Tošem, Teatrom III (DPD Svoboda), Projektnim združenim zborom Ptuj 1950 pod vodstvom Mihaela Roškarja ter s Pihalnim orkestrom Ptuj in otroci Vrtca Ptuj ter osnovnošolci.

Režiserka Branka Bezeljak: “V kulturno-umetniškem programu sem k sodelovanju povabila uveljavljene umetnike, rojene na Ptuju. Slavo Ptuja nosijo s seboj po svetu in s tem svet privabljajo k nam. Želela sem poudariti, da se ob tako častitljivi obletnici na Ptuju soočamo s tem, da je ena od najpomembnejših arheoloških zbirk v Sloveniji nedostopna, tako za strokovnjake kot laično javnost. Tisto, kar je za turista najbolj mikavno, je očem zakrito. V citatih iz umetniških besedil smo izbrali odlomke, ki govorijo o mestu kot o prostoru, o tem, kako so v vseh obdobjih ljudje od drugod prihajali na Ptuj in odhajali, puščali sledi. Kako je propadalo in se z njimi ponovno dvignilo … vsakokrat znova.”

Osrednji glasbeni gost bo domačin Žan Tetičkovič, v New Yorku (ZDA) živeči tolkalist, producent, teoretik, skladatelj, dobitnik prestižne kompozicijske nagrade ASCAP Johnny Mandel prize 2017, večkrat nagrajeni skladatelj in diplomant priznane akademije za jazz in sodobno glasbo v New Yorku. Na osrednji slovesnosti bo dirigiral krstni izvedbi svojega koncerta: Koncert za godalni orkester št. 1, 2019 – Allegro Animato; Im Tempo des Scherzos; Adagio con Moto za godalni sestav Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Žan Tetičkovič: “Koncert za godalni orkester št 1. je bil napisan v dveh delih, in sicer prvi stavek (prvotno kot divertimento, kasneje preimenovan v Allegro Animato) med januarjem in februarjem 2019 ter drugi in tretji med majem in julijem. Allegro Animato je hiter, igriv stavek v sonatni obliki z zelo pisano obarvanim harmonskim jezikom, intenzivnim kontrapunktom in kromatično melodijo, ki spominja na nekatera dela Bele Bartoka, medtem ko je kontrastni B del počasnejši in ekspresiven, kar se najbolje spogleduje z nekaterimi deli Gustava Mahlerja.

Rondo / Im Tempo des Scherzos v obliki drugega drugi ronda (ABACA) se iz triumfnega in homofonskega začetka hitro umiri in je zelo klasičen stavek, ki spominja na nekatere izpeljanke, bolj značilne za skladatelje, kot sta Mozart in Haydn.

Adagio con Moto je na čase vehementen, na čase romantičen in hkrati umirjen ter počasen stavek, v katerem se po nekaj mogočnih klimaksih, med katerimi se pojavita tudi passacaglia ter virtuozna kadenca za solo violino, spogleduje kar nekaj različnih kompozicijskih elementov in varljivih harmonskih izpeljank.”

Na izjemen dogodek vabi tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek: “Letošnja obeležitev zgodovine našega mesta bo edinstvena, saj praznujemo 1950 let prve omembe v pisnih virih. V počastitev častitljive obletnice in praznika Mestne občine Ptuj vas vljudno vabimo, da se udeležite osrednje proslave, v času praznika pa se bodo odvijale tudi številne druge tradicionalne prireditve. Vabljeni, da praznujemo skupaj in podamo lepo popotnico našemu mestu za prihodnost. Vivat Poetovio oziroma Živel, Ptuj!”

Tega dogodka resnično ne smete zamuditi. Vabljeni, da praznujemo skupaj!

Program osrednje slovesnosti

SLAVNOSTNA GOVORNICA BO NUŠKA GAJŠEK, županja Mestne občine Ptuj

KULTURNO-UMETNIŠKI PROGRAM: Žan Tetičkovič: Koncert za godalni orkester št. 1, 2019 (krstna izvedba) Godalni sestav Simfoničnega orkestra RTV Slovenija; dirigira Žan Tetičkovič

Likovno, gledališko, arheološko instalacijo so pripravili: Branka Bezeljak, Dušan Fišer, Jernej Forbici, Zvezdana Mlakar, Tadej Toš, Aleš Šteger, Ivan Mijačević, Aleš Zorec, Boris Farič, Tomaž Bezjak, Mihael Roškar, Andrej Gabron, Mojca Prigl, Teater III, združeni pevci ptujskih zborov, Pihalni orkester Ptuj, otroci Vrtca Ptuj in PeTV

Strokovni sodelavci: PMPO Ptuj – Ivan Žižek, Boris Farič in Iva Ciglar; ter Marija Hernja Masten

Scenarij, organizacija in režija: Branka Bezeljak

Produkcija MO Ptuj – Ksenija Mrgole in Matic Merc

Zaradi javnega snemanja osrednje proslave vas vljudno prosimo, da zasedete sedeže do 20.15, ker se prizorišče ob 20.30 zapre.

Več informacij: Barbara Ferčič, predstavnica za odnose z javnostmi Mestne občine Ptuj telefon: 02/748 29 20; e-pošta: barbara.fercic@ptuj.si

Informacije o osrednji slovesnosti in drugih prireditvah znotraj praznika Mestne občine Ptuj: http://www.ptuj.si/aktualno?id=000089319

Spremljajte nas tudi na facebooku: www.facebook.com/Mestna-ob%C4%8Dina-Ptuj1495852147302134/

Več o praznovanju 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja: www.vivatpoetovio.s

Več o prireditvi Ptujska noč: https://ptuj.info/sl/kultura-in-dozivetja/festivali/ptujska-noc/

Žan Tetičkovič: www.jean-john.com

29. 7. 2019

Avtor

Administrator