Splošno

Sporočilo za javnost

 

Rasti turističnih prenočitev ne sledi tudi rast dodane vrednosti v turizmu

V prvem polletju se je po začasnih podatkih število prenočitev turistov v Sloveniji povečalo za 4,3 %, od tega je bilo predvsem več tujih gostov (6,1 %), medtem ko so domači v večji meri raziskovali tuje kraje (domačeprenočitve: +0,5 %). Izstopalo je predvsem povečanje pri Nemcih (+12 %), ki so se zavihteli na drugo mesto po pomenu, tesno za italijanskimi gosti. Pregled po razdelitvi teh turistov po vrstah turističnih občin in nastanitvenih obratih pa pokaže manj svetlo sliko. Povečale so se predvsem prenočitve v gorskih občinah (+7,5 %) in v Ljubljani (+9,0 %), kjer je turistični izplen precej nižji (krajši čas bivanja, plačilo parkirišča, koče, vinjete, nekaj toplih obrokov in napitkov ter sladoleda) kot denimo v zdraviliških občinah (+1,3 %) ali pa obmorskih (+2,2 %). V hotelih (polovica vseh prenočitev) so se prenočitve povečale le za 1,2 %, v zasebnih sobah in apartmajih pa kar za tretjino, v kampih za desetino. Po prvih ocenah Banke Slovenije so se prihodki od tujskega turizma v prvih petih mesecih povečali za 4,3 % na 926 mio EUR.

Nemški NE podpori v Perzijskem zalivu nevaren

Nemčija je v sredo zavrnila sodelovanje pri ameriškem predlogu o varovanju plovbe komercialnega ladjevja v hormuški ožini, vendar bi potencialno lahko pri tem sodelovala v skupni evropski skupini, v kolikor bi ta nastala. Podobno se je odločila tudi Španija. Ne glede nato, kaj si pri tem mislimo, navedena odločitev ponovno vzpostavlja celotno EU in Nemčijo pritiskom trgovinske vojne. Precej verjetno je lahko EU deležna novih groženj v obliki carin na izdelke, ki pretežno potujejo iz Nemčije in Španije v ZDA. Ameriški predsednik je v petek že napovedal uvedbo 10-odstotnih carin na dodatnih 300 mrd USD kitajskega izvoza v ZDA s 1. septembrom 2019, ki bi se kasneje lahko dvignile na 25 %. Seveda se lahko o tem še premisli. Uvoz kmetijskih izdelkov na Kitajsko se ni dovolj povečal, ameriška stran tudi ni zadovoljna z napredkom pri pogajanjih, prav tako pa Kitajski ni uspelo omejiti izvoza fentanila v ZDA. Fentanil je sicer sintetična droga, ki je 80 do 100-krat močnejša od morfija ter se uporablja pri zdravljenju rakavih bolnikov, lahko pa je tudi predmet zlorab uživalcev mamil (mešanj s heioinom). V ZDA sintetični opioidi prispevajo k 27 tisočim smrtnim primerov letno, zato je ameriški globalni boj proti drogam in zasvojenosti njihov nacionalni interes. Ameriški uporabniki sicer fentanil najpogosteje naročajo preko pošte od kitajskih nelegalnih proizvajalcev.

Dogodki v naslednjem tednu: BDP na Japonskem in v Združenem kraljestvu

V ponedeljek, 5. avgusta, bodo objavljeni podatki o ameriškem indeksu ISM (nabavni menedžerji izven industrije). Vtorek, 6. avgusta, bo razkrita dinamika o tovarniških naročilih v Nemčiji, dan kasneje pa o industrijski proizvodnji. V četrtek, 8. avgusta, bodo na Japonskem razkrili podatke o gibanju BDP v drugem četrtletju, v Združenem kraljestvu pa dan kasneje. Ključni podatki o Sloveniji bodo razkriti vpetek, 9. avgusta, ko bo objavljena ocena junijske industrijske proizvodnje in izvoza.

Semafor napovedi

Napoved 1: 80-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških carin na evropske izdelke do konca 2019 (nespremenjeno). Napoved 2: 80-odstotna verjetnost za rast slovenske industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih v prvem polletju 2019 med 4,3 in 4,7 % (NOVO). Napoved 3: 70-odstotna verjetnost za medletno rast cen v 2019 v Sloveniji med 1,9 in 2,0 % (NOVO).

Več informacij je napovezavi.

Mag. Tajda Pelicon Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije Služba za strateško komuniciranje in marketing Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana t:01 5898 136m:041 397 194 e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

2. 8. 2019

Avtor

Administrator