Splošno

V petek, 2. avgusta, je mednarodni dan piva

Foto: ZSP

Ljubljana, 1. avgust – Vsak prvi petek v avgustu svet praznuje mednarodni dan piva. Praznik je izraz spoštovanja vsem ustvarjalcem piva in vsem v skrbni verigi, ki poskrbijo, da ga na koncu dobimo primerno ohlajenega in tudi kulturno postreženega. Praznik je tudi simbol povezovanja ter sprejemanja različnosti med narodi in hkrati naše globalne povezanosti, saj je pivo moč dobiti skorajda povsod po svetu in velja za pijačo prijateljstva.

Slovenski pivovarji, med njimi tudi člani Združenja slovenskih pivovarn, bodo organizirali vrsto praznovanj, ne le na sam praznični dan v petek, temveč tudi v soboto. Zato bo izbira dogodka in lokacije za vse ljubitelje te najbolj priljubljene nizko alkoholne pijače na svetu, ki se želijo pridružiti slavju, res široka.

Prav v petek se bo zaključil letos največji strokovni dogodek s področja hmejarstva v Sloveniji, 57. Mednarodni kongres hmeljarjev, ki ga organizirajo člani Združenje hmeljarjev Slovenije, partnerji Združenja slovenskih pivovarn. Tudi zato bo pričakovano najbolj množično praznovanje v petek v Žalcu, ob fontani piv Zeleno zlato, še posebej pa v soboto, ko organizatorji vabijo na “Beer Garden”.

V Ljubljani bo praznovanje verjetno že po tradiciji najbolj živahno v petek v pivnici Union, Pivovarne Laško Union. Pivovarna Ressel, ena mlajših, prodornih malih pivovarn v Sloveniji, pa v Kostanjevici na Krki v soboto začenja praznik z regato, ki ji bo sledilo praznovanje “Resslov festival piva 2019”.

Tudi na ta način želijo slovenski pivovarji dvigniti splošno zavedanje in graditi upravičen ponos do odličnih slovenskih naravnih sestavin piva, letos so zaradi mednarodnega kongresa še posebej osredotočeni na hmelj. Poudariti in predstaviti želijo tudi pestrost sveta piva v njegovih premnogih stilih, oblikovanih le iz štirih temeljnih naravnih sestavin.

Še nekaj zanimive statistike

V EU imamo okoli 9500 pivovarn, številka seveda ne vključuje pivovarn iz Švice in Norveške. Samo v zadnjih petih letih se je število pivovarn v EU podvojilo. Po zadnjih podatki imamo v Sloveniji, presek na dan 5. 2. 2019, 105 pivovarn, od tega je 97 takšnih, ki proizvedejo manj kot 20 tisoč hl piva in sodijo med tako imenovane male proizvajalce piva (MPP).

Skupna količina piva, ki je bila lani dana v Sloveniji na trg s strani domačih proizvajalcev je bila 1,653.00,47 hl piva. Od tega so MPP doma ali v tujini proizvedli in dali na Slovenski trg okoli 30.700 hl piva (vir: FURS, obračun trošarine). Tržni delež MPP znaša skoraj 1,9% in zmerno, stabilno raste. Poleg tega smo v Slovenijo lani uvozilli 611.485,48 hl piva, izvozimo pa ga, po podatkih Brewers of Europe, okoli 634.000 hl.

Največ piva, po podatkih Brewers of Europe za leto 2017, popijejo Čehi, 135 l piva na leto, podatek velja za populacijo, starejšo od 15 let. Sledijo jim Avstrija s 105 litri, Nemčija s 101 l in Poljska s 97 l. Slovenija je po njihovih podatkih z 78 l na 10. mestu.

Po podatkih Brewers of Europe ugotavljamo, da se poraba alkohola v EU že nekaj let znižuje, znotraj te porabe pa je poraba piva nekoliko zrasla. Tako je povprečni Evropejec, merjeno na populaciji 15+, v letu 2016 od vsega popitega alkohola popil dobih 50% piva, leta 2017 pa dobrih 53 odstotkov. V Sloveniji beležimo nekoliko drugačen trend, saj se je poraba alkohola po letih upadanja med 2012 – 2015 ponovno dvignila in je nov padec opažen šele v letu 2016. Od vsega popitega alkohola smo Slovenci leta 2010 popili dobrih 44% piva, leta 2016 pa dobrih 41%.

Združenje slovenskih pivovarn je nepopustljiv zagovornik zmernega in odgovornega uživanja alkohola, zato poziva vse ljubitelje piva, ki se bodo odločili praznovati, naj praznujejo odgovorno.  V primeru, da so vozniki, pa imajo na voljo odlična piva z 0,0 % alkoholno stopnjo.

Združenje slovenskih pivovarn vošči veselo praznovanje mednarodnega dneva piva.

Uživajte odgovorno, uživajte varno!

Več: info@zpslo.si ali Kamien.komunikacije@siol.net (odsotnost med 3. in 17. 8.)

Darinka Pavlič Kamien

2. 8. 2019

Avtor

Administrator