Finance

Mastercard s prevzemom poslovnih storitev podjetja Nets ŠE utrjuje SVOJ POLOŽAJ

 

 

  • S prevzemom Mastercard nadaljuje s svojo strategijo za izkoriščanje obsežnih ter hitro rastočih priložnosti na globalnem trgu plačil v realnem času
  • Nove storitve pomagajo izpolnjevati potrebe vlad, potrošnikov in podjetij ter ponujajo aplikacije, storitve in plačila tako s karticami kot iz računa na račun
  • Prevzem dodatno krepi obstoječe zmogljivosti preverjenih plačilnih tehnologij Real-Time in Bill Pay podjetja Mastercard

 

Ljubljana, 7. avgust 2019 – Mastercard je sporočil, da je sklenil sporazum o prevzemu večinskega deleža poslovnih storitev podjetja Nets, vodilnega evropskega ponudnika na področju plačilnih tehnologij, v vrednosti 2,85 milijarde EUR (okoli 3,19 milijarde USD).

Prevzem obsega klirinške storitve in storitve takojšnjega plačila ter rešitve za e-obračunavanje oddelka Nets za poslovne storitve. Tehnologija in osebje Nets dodatno krepijo zmogljivosti družbe Mastercard na področju transakcij iz računa na račun (A2A). Po zaključenem prevzemu bo Mastercard ponudba na področju plačil v realnem času najboljša v razredu ter bo zagotavljala neprekosljive zmogljivosti na treh glavnih področjih:

 

  • Infrastruktura – prevzem dopolnjuje obstoječe tehnologije podjetja Mastercard, naslavlja potrebe širše baze kupcev ter izkorišča dodelana, izjemno razširljiva in prilagodljiva sredstva podjetja, ki jih je enostavno namestiti
  • Aplikacije za pomoč končnim uporabnikom – plačilo računov in storitve odprtega bančništva, bodo dostopne še hitreje in v večjem obsegu
  • Storitve z dodano vrednostjo – analiza podatkov in zaščita pred goljufijami

 

»Globalne priložnosti za plačila v realnem času naraščajo vse hitreje,« je dejal Michael Miebach, direktor za področje izdelkov in inovacij pri družbi Mastercard. »Ta nakup krepi naš edinstven položaj ponudnika rešitve ‘vse na enem mestu’ za vse plačilne potrebe bank, trgovcev ali vlad. V povezavi z obstoječimi sredstvi Mastercard, kot so Vocalink, Transfast in Transactis, tako ponujamo resnično raznovrstne plačilne zmogljivosti, inovacije in strokovno znanje v realnem času.«

V zadnjih letih je Mastercard razvil in pridobil zavidanja vreden komplet zmogljivosti za naslavljanje poslovnih priložnosti na področjih B2B, P2M in P2P. V povezavi z že obstoječimi karticami, Mastercard svojim strankam zagotavlja edinstveno in zmogljivo storitev, ki obsega različne plačilne toke ter naslavlja potrebe podjetij, vlad in potrošnikov. Prednosti za gospodarstvo so višja hitrost plačil, medtem ko lahko banke podjetjem in potrošnikom ponujajo nove, varne in preproste aplikacije ter storitve.

»Smo večtirno podjetje in ta prevzem še dodatno dokazuje ustreznost naše strategije, s katero ostajamo korak pred spreminjajočim se okoljem in obenem ponujamo dejansko izbiro za banke, podjetja in potrošnike,« je dodal Miebach.

Prevzem večinskega deleža poslovnih storitev podjetja Nets dodaja novo globino in obseg Mastercard tehnologijam Send in Transfast, ki zagotavljata čezmejna plačila z uporabo bančnih računov, mobilnih denarnic in kartic. Zmogljivosti in strokovno znanje podjetja Mastercard na področju A2A se tako širijo v celinsko Evropo ter podjetjem iz tega dela sveta omogočajo enake zmogljivosti, kot jih uživajo podjetja v Veliki Britaniji, Severni in Južni Ameriki, Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Prevzem obenem tudi dopolnjuje edinstvena tehnična sredstva in partnerje, ki jih je Mastercard pred kratkim pridobil s prevzemom podjetja Transactis.

Plačila v realnem času omogočajo pametnejšo in hitrejšo alternativo tradicionalnim avtomatiziranim klirinškim hišam, gotovini in čekom. Bankam pomagajo izboljšati učinkovitost poslovanja, strankam prinašajo boljšo uporabniško izkušnjo ter kakovost storitev ter hkrati nižajo stroške obravnave izjem. Prevzem storitev podjetja Nets predstavlja še en pomemben korak pri Mastercard strategiji, ki temelji na nedavnem partnerstvu s P27, za omogočanje plačil v realnem času in paketnih plačil za nordijske trge.

Oddelek za poslovne storitve podjetja Nets upravlja z vodenimi storitvami in licencami za programsko opremo na več evropskih trgih. Vzpostavil je tudi uveljavljeno in zelo uspešno storitev plačevanja računov na Norveškem in Danskem, ki temelji na regionalni inovacijski dediščini podjetja in njegovi novi rešitvi za odprto bančništvo za banke, finančna tehnološka podjetja ter zunanje obdelovalce. Mastercard s prevzemom podjetja podpira in krepi poslovanje ter prinaša dodaten poudarek glede inovacij za stranke v nordijski regiji.

»V preteklih petih letih je Nets ustvaril trdno platformo za plačila iz računa na račun in tudi priložnosti za globalno rast. Vendar pa za popoln izkoristek svojega potenciala za rast na mednarodnem trgu, ki presega trenutni odtis podjetja, Nets potrebuje zmogljivosti in sredstva vodilnega in uveljavljenega svetovnega ponudnika,« je dejal Bo Nilsson, izvršni direktor skupine Nets. »S svojimi viri in globalnim dosegom Mastercard zaseda edinstveni položaj za omogočanje doseganja potenciala podjetja Nets na področju plačil iz računa na račun,« je dodal Nilsson.

Prevzem, ki se bo po pričakovanjih zaključil v prvi polovici leta 2020, je podvržen odobritvi s strani regulatorjev in ostalim običajnim pogojem sklepanja sporazumov. Mastercard pričakuje, da bo prevzem prinesel korekturne posledice vsaj še 24 mesecev po njegovem zaključku, predvsem v zvezi z računovodskimi stroški in stroški, povezanimi z integracijo.

 

–  Konec –

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je družba za globalna plačila in tehnologijo. Upravlja najhitrejšo svetovno mrežo obdelovanja plačil, povezuje potrošnike, finančne institucije, trgovce, vlade in podjetja v več kot 210 državah in območjih. Izdelki in rešitve družbe Mastercard naredijo vsakodnevne aktivnosti – na primer nakupovanje, potovanje, vodenje podjetij in upravljanje financ – lažje, varnejše in učinkovitejše za vse. Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

Spremljajte tudi Mastecard Slovenia Facebook in Instagram stran.

O skupini Nets

Podjetje Nets enostavnejše plačilne storitve vidi kot temelj za rast in napredek – tako za podjetja kot za družbo. Skupina Nets s svojimi 3.500 zaposlenimi stotinam finančnih institucij in več tisoče podjetij in trgovcev v Evropi pomaga pri lažjem izpolnjevanju potreb njihovih strank ter obenem zagotavlja neprekosljivo varnost in stabilnost. Poganja nas misel da omogočamo prihodnost, ki bo enostavnejša od sedanjosti.

Izjava o prihodnosti

 

To sporočilo za javnost vsebuje izjave o prihodnosti v skladu z ameriškim zakonom Private Securities Litigation Reform Act iz leta 1995. Vse izjave v tem sporočilu za javnost, ki ne predstavljajo zgodovinskih dejstev, lahko predstavljajo izjave o prihodnosti. V tem sporočilu za javnost se za izjave o prihodnosti uporabljajo besede kot so »verjamemo«, »pričakujemo«, »predvidevamo«, »morebiti«, »bo«, »trendi« ipd. Primeri izjav o prihodnosti vključujejo, a niso omejeni na, izjave, ki so povezane z Mastercardovimi prihodnjimi pričakovanji, razvojem in poslovnimi strategijami ter Mastercardov prevzem in upravljanje s tem delom poslovnih storitev podjetja Nets. Opozarjamo vas, da se ne zanašajte pretirano na te izjave o prihodnosti, saj je njihova upravičenost močno povezana z dnevom njihove objave. Razen za potrebe izpolnjevanja tekočih obveznosti podjetja v skladu z ameriško zvezno zakonodajo na področju vrednostnih papirjev, podjetje ni v nobenem pogledu obvezano, posodobiti ali kako drugače spremeniti te izjave o prihodnosti, da bi odražalo dejanske rezultate poslovanja, spremembe finančnega stanja, spremembe ocen, pričakovanj ali predpostavk, spremembe glede splošnih ekonomskih ali panožnih razmer ali drugih okoliščin, ki bi nastale in/ali obstajale od datuma priprave tega sporočila za javnost ali nastale kot odziv na pojav vsakršnih nepričakovanih dogodkov.

Številni dejavniki in negotovosti glede tu opisane transakcije, naše poslovanje in poslovno okolje, so težko predvidljivi in mnogi izmed njih so izven našega nadzora, a kljub temu bistveno vplivajo na uresničitev katerekoli izmed teh izjav o prihodnosti. Vsak od teh dejavnikov lahko povzroči, da se bodo dejanski rezultati ali vpliv prevzema bistveno razlikovali od tistih, ki so bili izraženi ali nakazani v pisni obliki v katerikoli izjavi o prihodnosti, ki jo je izdal Mastercard ali ki je bila izdana v njegovem imenu. Taki dejavniki, ki so povezani z zaključkom in posledicami prevzema, vključujejo, vendar niso omejeni na, izpolnitev vseh potrebnih pogojev in ali izvedbo tu opisane transakcije v dogovorjenem roku in v skladu z dogovorjenimi pogoji.

Dodatne informacije o ostalih dejavnikih, ki so povezani s poslovanjem podjetja Mastercard in ki bi lahko povzročili, da se bi se dejanski rezultati podjetja Mastercard bistveno razlikovali od izjav o prihodnosti, so podani v dokumentih, ki jih je Mastercard posredoval ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (Securities and Exchange Commission), vključno z letnimi poročili podjetja na obrazcih 10-K za leto, ki se je zaključilo 31. decembra 2018, ter vsa nadaljnja poročila na obrazcih 10-Q in 8-K.

8. 8. 2019

Avtor

Administrator