Kultura

19. avgusta se začenja 5. edicija festivala kratkega filma FeKK, program tudi v Projektni sobi SCCA

5. edicija festivala kratkega filma FeKK

19.–24.avgust 2019 Letni kino na muzejski ploščadi Metelkova, Slovenska kinoteka, Kinodvor, Projektna soba SCCA

________________

Vponedeljek, 19. avgusta,se boob 20.30 uriv Kinodvoru uradno otvorila peta edicija festivala kratkega filmaFeKK, ki že peto leto v Ljubljano prinaša najkakovostnejše programe kratkometražnih filmov domačih in tujih produkcij. Festival razkriva tekmovalna programaFeKK SLOinFeKK YU, v katerih se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah. Letošnji FeKK bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmovDušana Makavejeva, velikana jugoslovanskega črnega vala, predstavitev kratkometražcev prodorne srbske režiserkeJelene Gavrilović, gostovanje slovitega portugalskega festivalaIndieLisboa, zmagovalni evropski kratki filmi preteklega leta, pa še VR-kino, raznolik strokovni program za predstavnike filmske stroke ter sproščena druženja s številni mednarodni gosti. PROGRAM FESTIVALA FeKK v Projektni sobi SCCA Poleg različnih prizorišč se bo FeKK ponovno ustavil tudi v Projektni sobi SCCA, ki bo postala delovno zatočišče FeKKipce festivala. Včetrtek, 22. avgusta, od 11. uredalje pa vas vabimo na projekcijo 16 mm filmov, ki so nastali v hrvaškem laboratoriju neodvisnega filma Klubvizija, in na predavanje o ženskah v kratkem filmu.

Mirna Pavičić,Prvi odstavek, 2019 (prizor iz filma)

Srečanje z analognim filmom ali Prigode srebrovih halogenidov

FeKK Off: Projekcija in predstavitev Četrtek, 22.avgust 2019, ob 11. uri Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

________________

Srečanje z analognim filmomaliPrigode srebrovih halogenidovje izbor večinoma črno-belih 16 mm filmov, ki so nastali v hrvaškem laboratoriju neodvisnega filma Klubvizija. Filmski program ali raziskovanje možnosti analognega filma se začne v meditativni in sanjski atmosferi, sledi poetični, malodane bizarni obrat, ki se umiri s hipnotičnim sprehodom v naravi ter zaključi v urbanem kaosu. Filmski program je sodelovanje med arhivom Postaja DIVA in je del programa FeKK Off. Predstavili ga bosta članici Klubvizije, Mirna Pavičić in Anita Budimir. Sodelujočeumetnice:Mirna Pavičić,Prvi odstavek(2019);Maja Milić,Ding Dong(2016);Hrvoslava Brkušić,Planine(2018),Anita Budimir,LEVEL.303(2015). VEČ Po projekciji,ob 12. uri,vabljeni tudi na predavanje Veronike ZakonjšekSkozi zrcalo: ženske v kratkih filmih.

Veronika Zakonjšek: Skozi zrcalo: ženske v kratkih filmih

ProFeKK: predavanje Četrtek, 22. avgust, ob 12. uri Projektna soba SCCA, Ljubljana

________________

Filmska kritičarkaVeronika Zakonjšekbo predstavila razmislek o ustvarjalkah in protagonistkah kratkega filma. Kratki filmi so pester in inovativen medij za glasove pogosto ne(u)slišanih in režiserjem nudijo svobodo za raziskovanje ženskega telesa, spolnosti, psihologije in širših (bio)političnih (korpo)realnosti žensk v današnji družbi. VEČ

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, tel.:01 431 83 85 SCCA-Ljubljana je član Asociacije, društva NVO in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti. Copyright © SCCA-Ljubljana, 2018. Nekatere pravice pridržane.

16. 8. 2019

Avtor

Administrator