Kultura

37. Festival Radovljica 2019 / 7., 8., 9., in 10. KONCERT

Spoštovani,

  1. Festival Radovljica 2019 je že dodobra zakorakal v drugo polovico. Včeraj nas je v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem na šestem koncertu navdušil švicarski organist Rudolf Lutz s svojo nekonvencionalno predstavitvijo orgelske improvizacije.
    Pošiljamo vam informacije še o zadnjih štirih koncertih, ki bodo na sporedu 20.8. / 22.8. / 24.8. in 25.8.2019. Spodaj prilagamo kratke najave koncertov,

Dodatne informacije in akreditacije:
Niko Houška,
T 041 323 446
E  houska@siol.net

Fotografije v visoki resoluciji so na voljo na naslednji povezavi:

https://www.dropbox.com/sh/42k05d2t4dd69dz/AAD8WKGf17H3-TD35PSzQpy1a?dl=0

***

  1. FESTIVAL RADOVLJICA 2019 

    7. KONCERT

Torek, 20. avgusta 2019, ob 20.00, Radovljiška graščina

Johann Sebastian Bach: Goldbergove variacije


Pierre Hantaï, čembalo

Spored: Johann Sebastian Bach

Po štirih Bachovih zbirkah, ki so zazvenele na festivalu v zadnjih letih, so letos na vrsti slavne Goldbergove variacije, ki jih je Bach objavil kot četrti del cikla Clavier-Übung. Njegov prvi biograf Forkel je trdil, da so nastale na pobudo ruskega veleposlanika: ta da si je zaželel skladb nežnega in živahnejšega značaja, ki bi ga razveseljevale med nespečnostjo. Pierre Hantaï jih izvaja že vse od začetka svoje izjemne kariere.

  1. KONCERT

Četrtek, 22. avgusta 2019, ob 20.00, Radovljiška graščina

Tradicionalna glasba iz Zahodne Hercegovine

Jure Miloš, glas, gusle, diple, svirala, lijerica

Lidija Bošković, Anja Zelenika, Andrea Kožul, glasovi

Mladi guslar Jure Miloš predstavlja s hercegovskimi pevkami tradicijo Hrvatov zahodne Hercegovine z arhaično-tradicionalnimi napevi, kot so ganga, brojkavica, sopračko pivanje, putničko pivanje, pivanje na bas in bećarac, in z glasbili, kot so gusle, diple, svirala in lijerica. Z glasbo slikajo zgodovino hrvaškega naroda od njegove naselitve na območju današnjih držav Bosne in Hercegovine in Hrvaške.

  1. KONCERT

Sobota, 24. avgusta 2019, ob 20.00, Cerkev sv. Petra, Radovljica

Bizantinski koral romunske pravoslavne cerkve

Vokalni ansambel Byzantion

Adrian Sîrbu, glas, glasbeno vodstvo

Dorin Ionescu, Marius-Ion Zavate, Dragoş-Gabriel Chelariu, Iulian-Vlad Zaltariov, Ioan Dulgheriu, Constantin Nichifor Hrestic, Sebastian Socol, Ionuț Copăcel, Paul-Vlăduţ Lungu, glasovi

Tradicija bizantinskega korala izvira iz svetih himnografov pravoslavne cerkve. Njegova navidezna preprostost zakriva kompleksnost lestvic in modusov, ritmov in melodičnih obrazcev, etosa in yphosa (sloga). Vokalni ansambel Byzantion nam pričara atmosfero velikonočne liturgije s spevi, kakršne so stoletja peli tako v Bizancu kakor v slavnih romunskih samostanih v Moldaviji.

  1. KONCERT

Nedelja, 25. avgusta 2019, ob 20.00, Radovljiška graščina

Odmevi Benetk – glasba za trobila iz mesta na vodi

The English Cornett & Sackbut Ensemble

Gawain Glenton, cink

Conor Hastings, cink

Emily White, pozavna

Tom Lees, pozavna

Adrian France, pozavna

Silas Wollston, orgelski pozitiv

Spored: Claudio Merulo, Dario Castello, Giovanni Gabrieli, Adrian Willaert, Lodovico Agostini, Giovanni Rovetta, Ottavio Bargnani, Annibale Gregori

Benetke so tesno povezane z zvokom trobil, saj so v njihovi zlati dobi tam delovali nekateri izmed najboljših cinkistov in pozavnistov vseh časov. Nastopali so na prostem in v palačah, sodelovali pri bogoslužju in spremljali praznične procesije. Obe glasbili, cink in pozavno, so cenili zaradi njune podobnosti s človeškim glasom, cink pa so primerjali tudi s sončnim žarkom, ki posije skozi mrak.

19. 8. 2019

Avtor

Administrator