Kultura

MED ZVOKI KRAJEV 2019

 

Sreda, 28. avgust 2019, ob 20.00, Grad Kromberk

Djordje Popović, klarinet

Matteo Andri, klavir

 

Petek, 13. september 2019, ob 20.00, Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici

Valentina Danelon, violina

Cristina Santin, klavir

 

Poleg julijskega koncerta slovenskega Tango kvinteta Piazzolleky v Latisani (Italija) tokrat vabimo na dve glasbeni poslastici na slovenskem delu našega čezmejnega prostora, ki se bosta zgodili v sklopu festivala Nei suoni dei luoghi/Med zvoki krajev, tradicionalnega čezmejnega sodelovanja z videmskim društvom Progetto Musica. Na Gradu Kromberk bosta prihodnjo sredo, 28. avgusta, ob 20. uri, nastopila klarinetist Djordje Popović in pianist Matteo Andri. V petek, 13. septembra, ob 20. uri, pa bosta v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici nastopili violinistka Valentina Danelon in pianistka Cristina Santin. Vstop na oba dogodka je prost, vabljeni!

 

V Kulturnem domu Nova Gorica že vrsto let posebno pozornost namenjamo projektom čezmejnega sodelovanja. Tako v mestu, kot širšem goriškem zaledju, večkrat izpostavljamo posebno in strateško pozicijo Nove Gorice in s tem kulturnega doma, ki v vlogi promotorja slovenske glasbene umetnosti vzpostavlja medkulturni dialog s sosednjo Gorico in širšo Furlanijo-Julijsko krajino. Že vrsto let je Kulturni dom Nova Gorica ob podpori Mestne občine Nova Gorica vključen tudi v festival Med zvoki krajev/Nei suoni dei luoghi, ki si v poletnem času prizadeva z glasbo plemenititi kulturno dediščino številnih zanimivih krajev v Italiji in Sloveniji, od lanskega leta tudi na Hrvaškem.

 

Mladi talenti, mednarodno uveljavljeni glasbeniki, odlična glasba, umetnost in kraji – vse to je mednarodni glasbeni festival Med zvoki krajev/Nei suoni dei luoghi, ki letos praznuje svojo 21. obletnico. Petintrideset prireditev v okviru letošnjega festivala se bo odvijalo v številnih krajih Furlanije Julijske krajine, Veneta, Slovenije in Hrvaške. Prizorišča kot so gradovi, cerkve, vile in gledališča so povezana s spremljevalnimi dogodki v obliki vodenih ogledov, degustacij tipičnih lokalnih proizvodov, predavanj in koncertov. Letošnji festival, tudi zaradi prispevka deželnega zakona 21/2016, predvideva vrsto aktivnosti, osredotočenih na slovensko ozemlje in javnost, vključno z dvema koncertoma na Gradu Kromberk in v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici.

 

Julija smo v sklopu sodelovanja na izmenjavo v Latisano (Italija) poslali slovenski Tango kvintet Piazzolleky, pred nami pa sta še dva festivalska koncerta na slovenskem delu čezmejnega območja. Na sugestivni lokaciji Gradu Kromberk bosta prihodnjo sredo, 28. avgusta, ob 20. uri nastopila klarinetist Djordje Popović in pianist Matteo Andri. Zasanjani zvoki klarineta v harmoniji s klavirjem bodo narekovali atmosfero tega romantičnega koncerta z glasbenimi vrhunci dvajsetega stoletja in Tartinijevo virtuoznostjo, ki se kaže v delu namenjenem temu pihalu. Program predstavlja antologijo strasti in čustev, med velikimi virtuoznostmi in globokimi refleksijami, med originalnimi skladbami za takšno zasedbo, kot so Saint-Saënsova sonata, Chuzacov Harlekin, Cavallinijev Adagio e Tarantela ter skrajšani deli kot sta Rossinijev triptih in transkripcija Tartinijevega Concertina. Koncertu bo sledila degustacija tipičnih furlanskih izdelkov.

 

V petek, 13. septembra, ob 20. uri, pa bosta v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici nastopili violinistka Valentina Danelon in pianistka Cristina Santin. Pred nami bo zanimiv program z melodijami za violino in klavir ter plesi Vzhodne Evrope, ki ga tvorijo dela skladateljev iz obdobja fin de siècle. Med te sodijo predvsem tisti, ki so bistveno prispevali k novejšim etnomuzikološkim raziskavam in sicer do te mere, da so jim dali značilno podobo kompozicije in stila. Na ozemlju, ki se razteza znotraj meja Češke, Nemčije, Madžarske in Romunije so plesi, ljudske pesmi in ljubezen do domovine tisti, ki navdihujejo obliko ter vsebino teh skladb, tako da zanetijo poskočne ritme, virtuoznost in nostalgične melopeje, polne lirizma. Glasbenici bosta poustvarili dela A. Dvořáka, J. Brahmsa, B. Smetane, L. Janáčka in B. Bartóka.

 

Sodelovanje v tem projektu ne pomeni le priložnost za predstavljanje slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti, ampak tudi priložnost za doseganje prepoznavnosti Slovenije in našega mesta v širšem mednarodnem prostoru. Pri omenjenem projektu sodelujemo z italijanskim društvom Progetto Musica iz Vidma.

 

 

 

Uro pred koncertom, ob 19.00, bosta na obeh lokacijah potekali

brezplačni javni vodstvi v italijanskem jeziku.

Vstop na oba koncerta je prost.

Vabljeni!

 

 

 

Na razpolago ostajam za morebitne dodatne informacije in

se vam že v naprej zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

 

 

 

Lep pozdrav,

Barbara Poša Belingar

22. 8. 2019

Avtor

Administrator