Kultura

Pomanjšan Slovenj Gradec

V mestu miru na ogled “mini”Slovenj Gradec

Sodobno galerijo lahko opišemo kot način čutenja, razmišljanja, kot prostor mnogih zgodb in idej, kraj debat o pomembnih vprašanjih in problemih povezanih z družbo v kateri živimo.

Kulturnodruštvo– Galerija sodobnih umetnosti Art.Con je svež veter na področju kulture in umetnosti v Slovenj Gradcu.Mladi člani želijo ljudi navdušiti za področje sodobne likovne umetnosti, ter umetniška dela umestiti izven konvencionalnih prostorov – svet izven galerijskih zidov, ki postane razstavišče in je ob tem odlična iztočnica za izobraževanje skozi izkustvo. Delovanje zunaj zidov galerije omogoča, da dosežemo nekonvencionalno galerijsko občinstvo in uporabimo nove metode prenosa znanja likovne umetnosti.

Skupina strmi osvoboditvi umetniškihdel, zavarovanim v trdnjavi ali templju – stavbi z debelimi zidovi in impresivnimi stopnicami, katere vodijo obiskovalca do stebrnega vhoda. Debele stene sopostale transparentne in galerija se je integrirala v okolje. Galerija torej ni samo stavba z galerijskimi zbirkami, razstavami, arhivi in galerijskim osebjem. Našteto je samo lupina. Galerija je nekaj povsem drugega, mnogo bolj pomembnega. Sodobno galerijo lahko opišemo kot način čutenja, razmišljanja, kot prostor mnogih zgodb in idej, kraj debat o pomembnih vprašanjih in problemih povezanih z družbo v kateri živimo. V tem duhu delujejo ustanovni člani in začetniki društva: likovna pedagoginja Ana Čepin, grafična oblikovalka Saša Nemec, anglistka Mateja Šavcin kipar Lan Seušek. Kulturno društvo – Galerija sodobnih umetnosti deluje na raznolikih področjih, skozi katera se lahko prav vsak posameznik poveže s sodobno likovno umetnostjo.

Raznolik program ob razstavi

UTOPIJA OBLIK

V obdobju med 30. 8. 2019 in 1. 9. 2019 bo skupina Art.Con v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenj Gradec, Mestno občino Slovenj Gradec, KKŠ, raum AU in Društvom glasbene spektakularnosti na ploščadi pred dvorcem Rotenturn v Slovenj Gradcu izvedla svojprvi projekt –Utopija oblik. Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4 m x 3 m. Posamezne enote makete – stavbe – so tako velike, da jih bodo obiskovalci lahko premikali po podlagi, s pomočjo dodajanja barv pa jim spreminjali izgled in pomen. Umetniška postavitev bo obiskovalcu omogočala, da vstopi in uporablja likovno mišljenje. Obiskovalec zato ne bo več samo gledalec, ampak udeleženec.

Akademski kipar Lan Seušek je izdelal umetniško postavitev: maketo mesta Slovenj Gradec v velikosti 4 m x 3 m.

Pri umetniški postavitvi Utopija oblik gre; kot že sam naslov pove; za utopično idejo, ki strmi k idealu. Oblike, katere bodo sestavljale maketo, ne bodo dovolj velike, da bi se obiskovalec vanje skril, kakortopočnemo v vsakdanjem življenju, vseeno pa bodo dovolj velike, da jih ne bo mogel spregledati. Umetnik s tem namenoma omejuje prostor in pogled, in tako ustvarja vrzel, ki je že prisotna v družbi, a se ji uspešno izogibamo. Sprašujemo se: Kaj je moje mesto? Kdo je moje mesto? Kje se moji pogledi prekrivajo z drugimi in kje se razhajajo? Umetniška postavitev bo omogočala, da se bomo lahko dotaknili teh vprašanj, a se izognili vzorcem argumentacije, ki jih že poznamo in nam ne dovolijo svobodnega pogleda. Potek ustvarjanja in mreženja bo dokumentirala Saša Nemec, ki je tudi avotrica grafične podobe plakatov ter logotipa društva. Da bo umetniško delo v interakciji s prostorom postalo platforma zgodb, idej, kraj debat, bodo ob njem zastavili naslednje dejavnosti:

vpetek, 30. 8. 2019 ob 18. 00 uri

Otvoritev umetniškega dela in pogovor z umetnikom in avtorjem Lanom Seuškom, katerega bo vodila novinarka, moderatorka in galerijstka Urška Čerče, sledil pa bo akustični večer Dajane Proševe.

v soboto, 31. 8. 2019 ob 10. 00 uri

Delavnica angleškega jezika skozi sodobno likovno umetnost utopije oblik. Anglistka Mateja Šavc ter umetnik Lan Seušek bosta izvedla delavnico angleškega jezika, ki bo konceptualno povezana z samim umetmiškim delom. Udeleženci bodo ponovili pogoste fraze in uporabne besede skozi situacijsko učenje. Delavnica je brezplačna.

v soboto, 31. 8. 2019 ob18.00 uri

Filozofski večer – javna razprava o umetnosti na prostem. Diskusija zLidijo Smolar, arhitektko, ki že dolgo časa deluje kot grafična oblikovalka in oblikovalka prostorskih interierjev, sociologinjo in filozofinjo Niko Hölcl Praper in z akademskim kiparjem Lanom Seuškom.

v nedeljo, 1. 9. 2019 ob 10.00 uri

Likovna delavnica: ustvarite domišljijsko stavbo z umetnikom Likovna pedagoginja Ana Čepin ter akademski kipar Lan Seušek bosta z otrocmi ustvarjala domišljijske stavbe. Seznanili se bodo z različnimi materiali, pridobili znanje ter spodbudo pri načinu izražanja njihovega notranjega sveta – skozi vizualno. Delavnica je brezplačna. V času projekta bo na prizorišču postavljena čitalnica s knjižnim gradivom, ki se v prvi vrsti navezuje na sodobno likovno umetnost. Prav tako pa vas v času projekta, tudi v času med samimi dogodki vabimo na kakšno kavo, osvežilno pijačo ali pa veganski prigrizek.

Več

Copyright © *2019* *Mladinski svet Slovenj Gradec&Društvo glasbene spektakularnosti*, Vse pravice so pridržane.

27. 8. 2019

Avtor

Administrator