Kultura

Novinarska konferenca

Spoštovani,

 

pisalo se je leto 1980, 8. februar, ko je Nova Gorica, takrat propulzivno in v vseh pogledih cvetoče mesto, dobila nov kulturni dom. Z vzpostavitvijo tega hrama kulture so se uresničila dolgoletna prizadevanja, sanje in ambicije mnogih kulturnih delavcev ter ljubiteljev umetnosti in kulture, ki so začutili, da je mlademu mestu treba vdahniti tudi duhovno dimenzijo. V skoraj štirih desetletjih kontinuirane kulturno-umetniške dejavnosti je Kulturni dom Nova Gorica po mnenju mnogih umetnikov, strokovnjakov in poznavalcev prerasel v eno izmed osrednjih regionalnih kulturnih institucij, ki je postala prepoznavna tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Zavidljivi so podatki, kdo vse se je v teh letih predstavil v naši koncertni hiši. Nastopili so vrhunski slovenski in tuji solisti ter komorni ansambli, cela vrsta državnih filharmonij in simfoničnih orkestrov. Koncertni programi so občinstvu ponudili v glavnem vsa glasbena dela, ki sestavljajo tako imenovani železni repertoar največjih mojstrov klasične glasbe, posebna pozornost pa je vseskozi namenjena tudi slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Ljubitelji glasbe so v teh letih slišali tudi številne koncerte drugih glasbenih zvrsti, ki tvorijo pomemben del razvejane glasbene ponudbe. Dvajset let je del te ustanove tudi Mestna galerija Nova Gorica, ki si je s premišljeno oblikovanim razstavnim konceptom uspela utrditi pomembno mesto v slovenskem prostoru in z Mednarodnim festivalom sodobnih umetniških praks Pixxelpoint postaja vse bolj prepoznavna tudi na tujem. Leta 2008 se je glasbeni in vizualni pridružila še sedma umetnost, saj od takrat dalje v Kulturnem domu Nova Gorica z raznolikim umetniškim ter otroškim in mladinskim filmskim programom razveseljujemo tudi filmske navdušence.

 

Na pragu praznovanja pomembne obletnice se zato samo po sebi zastavlja vprašanje, ali smo 40 let pozneje sposobni takšne vizije in zavedanja, da Nova Gorica kot pomembno žarišče kulture in s svojo specifično pozicijo na občutljivem stičišču različnih narodov in kultur potrebuje nov, sodoben, arhitekturno atraktiven kulturni center, v katerem bi našla prostor tako sodobna koncertna in kino dvorana kot galerija ter drugi prostori za druženje ljudi. Morda je aktualna kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 tista prava priložnost za ponovno uresničitev sanj, ambicioznejši pogled naprej in realizacijo takšnega smelega infrastrukturnega kulturnega projekta.

 

Iz takšnega zavedanja, spoštovanja do vsega, kar je bilo doslej narejenega, in z veliko predanostjo umetnosti ter pozornostjo do našega zvestega občinstva je vzniknil tudi kulturno-umetniški program 39. sezone Kulturnega doma Nova Gorica, ki je, upam, dovolj zanimiv, raznolik in vznemirljiv, da se mu preprosto ne bo moč upreti. Zato se veselite in praznujte z nami 40 let vztrajnega snovanja tehtnih in kakovostnih dogodkov, ki so Novo Gorico umestili na slovenski in mednarodni zemljevid pomembnih kulturnih centrov. Naj bo prihajajoča sezona navdih za poglobljeno refleksijo ter priložnost za iskrena druženja in nepozabna umetniška doživetja.

 

Pavla Jarc,

direktorica

 

 

Z zvestim uresničevanjem poslanstva v jubilejno sezono

 

Vodstvo, zaposleni in zunanji sodelavci v Kulturnem domu Nova Gorica si tudi v letošnji sezoni prizadevamo uresničevati poslanstvo našega javnega zavoda, ki pokriva glasbeno, filmsko in likovno ustvarjalno področje. Poleg posredovanja vrhunskih vsebin se povezujemo z raznimi vladnimi in nevladnimi institucijami Goriške in širše, saj se zavedamo, da lahko le s sodelovanjem in povezovanjem uspešno dosegamo zastavljene cilje in jih dolgoročno nadgrajujemo v žlahtne zgodbe. Poseben poudarek dajemo tudi čezmejnemu sodelovanju, ki se izkazuje v raznoraznih dolgoletnih uspešnih čezmejnih dogodkih, pobudah in festivalih, ne nazadnje tudi v delovanju čezmejne kulturno-informacijske stične točke KiT, ki je bistveno oživila in osmislila skupni trg obeh Goric.

 

V preteklem poslovnem letu smo največ sredstev za delovanje in programe prejeli od našega ustanovitelja, Mestne občine Nova Gorica, sledil je delež lastnih prihodkov, ki jih povečini ustvarimo z oddajo dvoran zunanjim najemnikom, povišali pa smo tudi sredstva pridobljena prek raznih enoletnih in večletnih razpisov Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ter sponzorstev in donacij, saj nekateri poslovni subjekti v naših programih vidijo primerno priložnost za promocijo in družbeno odgovornost. Glede na dejstvo, da so pod istimi pogoji programi naše ustanove dostopni tudi občanom in občankam drugih občin, bi si želeli višje finančne podpore iz njihove strani, saj se zavedamo pomena ohranjanja dostopnosti do kakovostnih in profesionalnih vsebin za vse prebivalce našega skupnega prostora. Pod statistične podatke sodi tudi poraba sredstev, ki smo jih v naši instituciji največ namenili programom Mestne galerije Nova Gorica, sledijo pa Glasbeni abonma, Mednarodno srečanje saksofonistov SAXGO, cikel izrednih koncertov in program Glasbene mladine s katerim se po obisku in vsebinah uvrščamo v sam vrh v nacionalnem prostoru. Vsega skupaj smo v lanskem letu zabeležili 63.379 obiskovalcev naših in gostujočih skupno izvedenih 562 dogodkov, kar je ob obstoječem kadru in njegovi prizadevnosti precej zavidljiva številka.

 

Pretekla sezona je poleg potrditve novega petletnega mandata dosedanji direktorici Kulturnega doma Nova Gorica Pavli Jarc, njenega mesta na čelu KUDUS – Zveze kulturnih domov in ustanov Slovenije in nove izvolitve na čelo Glasbene mladine Slovenije prinesla tudi sodelovanje v delovni skupini za pripravo prijave za Evropsko prestolnico kulture 2025 – Go2025!.

 

V zasledovanju nadgradnje dosedanje kulturne ponudbe našega mesta in okolice je Mestna občina Nova Gorica letošnje tematsko leto posvetila festivalom, ki s svojimi vsebinami bogatijo in nadgrajujejo ponudbo združeno pod geslom »Nova Gorica – festivalsko mesto kulture«. Naša ustanova se je festivalskemu mestu z dodatnim financiranjem s strani občine pridružila s štirimi festivali. Tremi glasbenimi, in sicer s 23. Mednarodnim srečanjem saksofonistov SAXGO19, s festivalom srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae in jesenskim festivalom Oktober Jazz, v sklopu katerega bomo v Novi Gorici v duhu sodelovanja s festivalsko pobratenim nemškim mestom Zittau gostili nemški jazz kvartet. Četrti iz seznama pridruženih festivalov pa je festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT, ki letos obeležuje svojo dvajsetletnico.

 

V kolikor bi Nova Gorica s partnerskim mestom Gorica in drugimi sosednjimi mesti oz. občinami bila uspešna pri kandidaturi, bi lahko začela uresničevati vzpostavitev nekoč že enotnega goriškega kulturnega prostora, postavila bi  temelje za zagon kulturnega turizma, samo mesto bi se zagotovo vpisalo tudi na zemljevid pomembnih evropskih kulturnih prestolnic, povečalo bi obseg, raznolikost in kakovost kulturne ponudbe, izboljšalo oz. pridobilo kakšno novo kulturno infrastrukturo ter pridobilo na mednarodni prepoznavnosti in ugledu.

 

Priložnost EPK-ja je res zadnja v vrsti tistih, s katerimi bi se lahko kot občina dokopali do finančnih sredstev za prepotreben začetek te pomembne investicije na infrastrukturnem področju. Kulturni dom Nova Gorica namreč že dolga leta izpostavlja gradnjo novega kulturnega centra, saj je sedanja stavba sicer zgledno vzdrževana, vendar pa skladno z življenjsko dobo že dotrajana, izven vseh standardov o varstvu pri delu in požarni varnosti, dostopnosti za mobilno ovirane osebe in premajhna za zdajšnji obseg umetniških programov. Tekom letošnjega poletja smo s pomočjo lastnih sredstev obnovili našo malo dvorano s prepotrebno obnovo sedežev, talne preproge in ozvočenja, z občinskimi interventnimi sredstvi pa smo še pred začetkom nove sezone zamenjali dotrajano prezračevanje v veliki dvorani, ki je pokleknilo tik pred letošnjim srečanjem saksofonistov.

 

Poleg predloga na področju infrastrukture smo v nabirko za EPK 2025 oddali tudi druge programske oz. vsebinske predloge, kot so:

Nadgradnja našega mednarodnega srečanja saksofonistov tako v festivalskem koncertnem delu, kot tudi v tekmovalnem delu, ki bi z dodatno podporo dosegel še večjo svetovno prepoznavnost našega mednarodnega tekmovanja saksofonistov.

Takisto bi veljalo dodatno podpreti tudi festival sodobnih umetniških praks PIXXELPOINT.

Smiselnost sodelovanja vidimo tudi v priložnostni pregledni razstavi sodobne slovenske umetnosti in povezave s sočasnimi evropskimi tokovi, ki bi postavljena na več prizoriščih obeh Goric, zlasti širši mednarodni javnosti predstavila glavne tokove v slovenski vizualni umetnosti od nastanka našega mesta pa do danes. Lahko bi se osredotočili tudi zgolj na najnovejšo umetniško produkcijo. Ob tem bi bilo smiselno v okviru razstave pokazati tudi sočasne evropske umetniške pozicije in prakse.

Na področju likovne umetnosti smo predlagali tudi vzpostavitev ateljejev in umetniškega rezidenčnega centra v središču mesta, v nekdanjih učilnicah Šolskega centra Nova Gorica, katerega poslanstvo bi bila podpora in promocija ustvarjalnosti ter spodbuditev zanimanja za slovensko umetnost in kulturo.

Kot zadnji v vrsti oddanih predlogov za GO2025! pa je bila objava mednarodnega natečaja za javno plastiko, s katerim bi v mestu in bližnji okolici dobili več sodobne umetnosti v javnem prostoru. Novo Gorico bi tovrstna pobuda in izbor novih plastik naredila bolj privlačno, sodobno in zanimivo tudi za obiskovalce od drugod ter v mesto prinesla več urbanega duha, kljub temu, da se že zdaj lahko ponaša z nekaj vidnimi javnimi spomeniki in skulpturami priznanih slovenskih kiparjev, ki z izvirnimi, s sugestivnimi in prepričljivimi koncepti bogatijo javni prostor in ustvarjajo njegovo urbano identiteto.

 

Kljub precej ambicioznim željam in načrtom za prihodnost pa smo letošnjo sezono oblikovali z veliko ustvarjalnosti v obstoječem finančnem načrtu, ki bo, prepričani smo, zadostila okusom in željam marsikaterega obiskovalca in obiskovalke naših prireditev. Sledi predstavitev programov sezone 2019/20 razdeljene v glasbeni, filmski in likovni sklop znotraj Mestne galerije Nova Gorica ter čezmejnega delovanja in naše Kulturno informacijske stične točke KiT.

 

 

 

 

P R O G R A M I    V    S E Z O N I

2 0 1 9 / 2 0 20

 

 

 

 1. koncertna sezona

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

Petek, 4. oktober 2019

ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE *

Ana Dolžan, violina

Borut Smrekar, dirigent

* Koncert v sodelovanju s festivalom Kogojevi dnevi

 

Ponedeljek, 18. november 2019

LA PASSEGGIATA, Sprehod z Rossinijem

Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in solisti

Tanja Rupnik, Neža Vasle, Polona Plaznik, sopran

Rok Ferenčak, tenor

Lucas Somoza Osterc, bariton

Aleksandra Pavlovič, klavir

Sebastjan Vrhovnik in Alenka Podpečan, dirigenta

 

Ponedeljek, 2. december 2019

TRIO CON BRIO COPENHAGEN

Soo-Jin Hong, violina

Soo-Kyung Hong, violončelo

Jens Elvekjaer, klavir

 

Ponedeljek, 20. januar 2020

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA

Andrei Provotorov, violina in dirigent

 

Ponedeljek, 17. februar 2020

SIMON TRPČESKI, klavir

 

Ponedeljek, 2. marec 2020

SOLISTI DI PAVIA

Enrico Dindo, violončelo in dirigent

 

Ponedeljek, 20. april 2020

ENSEMBLE 1781

Aljaž Beguš, Matic Kuder, klasična klarineta

Boštjan Lipovšek, Borut Pahič, naravna rogova

Claudio Verh, Paolo Calligaris, klasična fagota

 

Ponedeljek, 11. maj 2020

GODALNI KVARTET DISSONANCE

THERESA PLUT, sopran

 

 

VPIS ABONMAJEV ZA DOSEDANJE ABONENTE:

Kdaj: do 31. avgusta 2018

Kako: z izpolnjeno in podpisano prijavnico, ki jo pošljete na naš naslov ali na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

Vplačila: od 2. do 27. septembra 2019

 

VPIS ABONMAJEV ZA NOVE ABONENTE:

Kdaj: od 2. do 27. septembra 2018

Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

Kako: osebno

Vplačila: ob vpisu

 

CENE GLASBENEGA ABONMAJA:

Dvignjen del dvorane: 99 € (na obroke), 89 € (v enkratnem znesku)

Nedvignjen del dvorane: 89 € (na obroke), 79 € (v enkratnem znesku)

Upokojenci:

Dvignjen del dvorane: 71 € (na obroke), 61 € (v enkratnem znesku)

Nedvignjen del dvorane: 64 € (na obroke), 54 € (v enkratnem znesku)

Študenti in dijaki:

Samo nedvignjen del dvorane: 40 € (na obroke), 36 € (v enkratnem znesku)

 

 

Cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte: 17 €

Znižana cena vstopnice za upokojence: 12 €

Znižana cena vstopnice za dijake in študente: 10 €

Brezposelni: brezplačno (z dokazilom)

 

 

 

FLORES MUSICAE – FESTIVAL SREDNJEVEŠKE IN RENESANČNE GLASBE

Nova Gorica – Goriška brda

19.–22. september 2019

 

Leto je naokrog, glasba srednjega veka in renesanse pa bo v tem čarobno zlatem koncu poletja ponovno oživila čudovita prizorišča na Goriškem. Pet raznolikih koncertov nas bo popeljalo v različna obdobja in kraje. Potovanje se bo začelo v srednjeveških inkovskih Andih, ki so pred prihodom španskih osvajalcev cveteli s kulturo. Znameniti francoski flavtist Pierre Hamon se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem njihove glasbe. V uvodnem predavanju nam bo prikazal ustvarjanje glasbe za nov celovečerni risani film Pachamama, v večernem solističnem recitalu pa nas bo s presenetljivimi zvoki in inštrumenti za trenutek popeljal več tisoč kilometrov stran in več kot petsto let nazaj.

 

Popotovanje se bo nadaljevalo v Evropi: ravno v času odkritja Amerike je kot prvi zvezdniški skladatelj slovel Flamec Josquin Desprez. Umetniški vodja festivala, goriški lutnjist Bor Zuljan in francoski baritonist Romain Bockler bosta predstavila Desprezovi glasbi posvečen intimen in hipnotičen program, ki je ravnokar izšel tudi na zgoščenki pri švicarski založbi.

 

Za tretji koncert bo slovenska harfistka in mezzo-sopranistka Tanja Vogrin v “dvojnem” duetu z violinistom in kontratenoristom Viktorjem Andriichenkom pripravila očarljiv program z največjimi uspešnicami iz obdobja okrog leta 1600.

 

Zadnji dan pa bo posvečen italijanski glasbi iz časa Leonarda Da Vincija, ki je umrl pred natanko 500 leti. Sloviti italijanski tenorist Marco Beasley, ki bo letos med festivalom vodil mojstrski tečaj o petju in recitaciji italijanske poezije in glasbe v začetku 16. stoletja, bo v popoldanskem koncertu najprej predstavil delo z udeleženci tečaja, zvečer pa bo občinstvo ogrel z recitalom ob zvesti spremljavi Fabia Accursa in Stefana Rocca.

 

 

FESTIVALSKI PROGRAM:

 

Četrtek, 19. september, ob 16.00

Komorna dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Pierre Hamon (Francija) – predavanje:

Ustvarjanje glasbe za risanko Pachamama

 

 

Četrtek, 19. september, ob 20.00

Dvorana Gradu Kromberk

LOS PASOS PERDIDOS – VETER STAREGA IN NOVEGA SVETA

Pierre Hamon (Francija) – koncert:

Evropske in ameriške stare in tradicionalne flavte

ter razna predkolumbijska zvočila.

 

 

Petek, 20. september, ob 20.00

Cerkev Marijinega oznanjenja, Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici

ADIEU MES AMOURS – GLASBA JOSQUINA DESPREZA (C. 1450–1521)

Duo Dulces Exuviae (Francija, Slovenija):

Romain Bockler, bariton

Bor Zuljan, lutnja

 

 

Sobota, 21. september, ob 20. uri

Cerkev Sv. Križa, Kojsko

»CARTE BLANCHE« TANJI VOGRIN:

Dolce Tormento – Glasbeni dialogi v začetku 17. stoletja

Duo 4 HeartS (Slovenija, Ukrajina):

Tanja Vogrin, harfa, mezzosopran

Viktor Andriichenko, violina, kontratenor

 

 

Nedelja, 22. september, ob 17.00

Vila Vipolže, Vipolže

Koncert udeležencev mojstrskega tečaja Marca Beasleyja

 

 

Nedelja, 22. september, ob 20.00

Vila Vipolže, Vipolže

LE VIE DEL CUORE – POTOVANJE V SRCE ITALIJANSKE RENESANSE *

Marco Beasley ensemble (Italija):

Marco Beasley, tenor

Fabio Accurso, lutnja

Stefano Rocco, arhilutnja, baročna kitara

* Koncert je nastal v sodelovanju z društvom Dramsam iz Gorice in festivalom Musica Cortese.

 

 

Četrtek, 19. – nedelja, 22. september 2019

Od 10.00-13.00 in 15.00-18.00

Vila Vipolže, Vipolže

MEDNARODNI MOJSTRSKI TEČAJ Z MARCOM BEASLEYEM:

Predstavitev nevidnih stvari:

Mnenja, stili in interpretacije petja iz časa Leonarda da Vincija

 

 

Festival Flores Musicae 2019 sodi v tematsko leto Mestne občine Nova Gorica

“Nova Gorica – Festivalsko mesto kulture”.

 

 

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica in

Vila Vipolže (Goriška brda)

21.–26. oktober 2019

 

FESTIVALSKI PROGRAM

 

Ponedeljek, 21. oktober 2019, ob 20.15

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

BOŠTJAN SIMON QUINTET: The Ark (Slovenija, Italija)

Boštjan Simon, tenor in sopran saksofon

Mirko Cisilino, trobenta

Luigi Vitale, vibrafon

Goran Krmac, tuba

Bojan Krhlanko, bobni

 

 

Četrtek, 24. oktober 2019, ob 20.15

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

QUARTZITE4TET (Nizozemska, Slovenija, Italija)

Wietse Voermans, altovski saksofon

Marko Jugovic, vibrafon

Elvis Homan, bobni

Alessio Bruno, kontrabas

 

 

Petek, 25. oktober 2019, ob 20.15

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

RICHARD EBERT QUARTETT *

Richard Ebert, altovski saksofon

Mathis Nicolaus, klavir

Christoph Hutter, kontrabas

Patrick Neumann, bobni

 

* Koncert je nastal v sodelovanju z Mandau Jazz festivalom iz Zittava (Nemčija).

 

 

 

 

Sobota, 26. oktober 2019, ob 11.00

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

AREA OPEN PROJECT (Italija)

Patrizio Fariselli, klavir in klaviature

Marco Micheli, bas kitara

Walter Paoli, bobni

Claudia Tellini, glas

 

 

Sobota, 26. oktober 2018, ob 16.00

Vila Vipolže, Goriška brda

MURRAY / HÅKER FLATEN / NILSSEN-LOVE (ZDA, Norveška)

David Murray, tenorski saksofon, basovski klarinet

Ingebrigt Håker Flaten, kontrabas

Paal Nilssen-Love, bobni

 

 

 

Sobotna koncerta sta nastala v sodelovanju z

društvom Controtempo iz Krmina in festivalom Jazz&Wine of Peace.

 

 

Ostali partnerji cikla:

Mestna občina Nova Gorica,

Vila Vipolže in ZTKMŠ Brda.

 

 

 

 

Festival Oktober jazz 2019 sodi v tematsko leto Mestne občine Nova Gorica

“Nova Gorica – Festivalsko mesto kulture”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAJSKE HARMONIJE

Večeri komorne in solistične glasbe na gradu Kromberk

 1. koncertna sezona

 

V enem najlepših biserov renesančne kulturne dediščine na Goriškem, na gradu Kromberk, bodo že osmo leto zapovrstjo odzvanjale Grajske harmonije. Trije večeri komorne in solistične glasbe prinašajo v grad nove vsebine in ga oživljajo v času, ko se zdi, da umetniška kreativnost, vrednote in tradicija izginjajo v okusu sodobnosti. Vabimo vas, da se nam pridružite na teh izbranih glasbenih srečanjih ter tako podprete prizadevanja za obogatitev dogajanja na kromberškem gradu z odmevnimi in kakovostnimi glasbenimi programi. Glasbeni cikel nastaja v sodelovanju z Goriškim muzejem.

 

Četrtek, 30. januar 2020

MARKO HATLAK, harmonika

EVA DOLINŠEK, čembalo

 

 

Četrtek, 13. februar 2020

DANIJEL BRECELJ, klavir

 

 

Četrtek, 19. marec 2020

SANJA REPŠE, violončelo

ALEKSANDRA PAVLOVIČ, klavir

 

 

Vpis abonmaja komorne glasbe na gradu Kromberk:

 

Kdaj: od 2. septembra 2019 do 23. januarja 2020

Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

Kako: osebno

Vplačila: ob vpisu

 

Cene abonmaja komorne glasbe:

Redni abonma: 30 €

Cena za imetnike glasbenega abonmaja in upokojence: 25 €

Cena za dijake in študente: 20 €

 

Cena vstopnice za posamezni koncert:

Redna cena: 13 €

Znižana cena vstopnice za imetnike glasbenega abonmaja, dijake, študente in upokojence: 9 €

 

IZREDNI KONCERTI 2019/2020

 

Skoraj štirideset let zvesto uresničujemo svoje poslanstvo, kar se vidi predvsem na področju resne glasbe, ki našo ustanovo uvršča med najpomembnejše koncertne hiše v Sloveniji. Poleg Glasbenega abonmaja, Grajskih harmonij in Glasbe z vrtov sv. Frančiška pa tekom leta prirejamo tudi druge glasbene festivale in cikle. Cikel Izredni koncerti pa je tisti, znotraj katerega združujemo druge glasbene žanre, kot so rock, etno, blues in eksperimentalna glasba, ki v našem rednem programu nimajo svoje določene platforme. V tem sklopu domači glasbeniki in glasbene skupine največkrat dobijo priložnost nastopanja tako v veliki kot tudi mali dvorani. In prav slednja je med glasbeniki manjših zasedb zelo priljubljena, saj je idealna za intimnejše nastope in snemanja albumov. V nadaljevanju je naveden program, ki pa ga tekom sezone dopolnjujemo in bogatimo.

 

Četrtek, 12. september, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

THE 1000 STREETS’ ORCHESTRA & BARETÉ QUARTET

 

 

Sobota, 12. oktober 2019, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SOZVOČJE SLOVENIJE

Boštjan Gombač, klarinet, piščali, vokal, pojoča žaga, zvočila

Janez Dovč, harmonika, vokal, synth bas, topotalnik

 

 

Ponedeljek, 25. november 2019, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KOMORNI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI

Sebastjan Vrhovnik, dirigent

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI

Marko Vatovec, dirigent

 

 

Četrtek, 28. november 2019, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

O LEPA MOJA VIDA

Slovenske ljudske balade in ljubezenske pesmi

Ljoba Jenče, glas

Zoran Škrinjar, klavir

Lenart Krečič, saksofon

Predstavniki folklorne skupine Val Resia Rozajanska dolina, Italija

 

Ponedeljek, 27. januar 2020, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KONCERT GIMNAZIJE CELJE – CENTER

Dekliški pevski zbor

David Preložnik, zborovodja

FaVoZa – Fa(ntovska) Vo(kalna) Za(sedba)

Gregor Deleja, zborovodja

 

 

Sobota, 8. februar 2020, ob 20.00

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SLOVESNOST OB 40. OBLETNICI KULTURNEGA DOMA NOVA GORICA

IN SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

 

 

Sobota, 15. februar 2020, ob 20.15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

VALENTINOV KONCERT

HAMO & TRIBUTE 2 LOVE

 

 

 

V mesecu maju in juniju 2020 ponovno

Glasba z vrtov sv. Frančiška, 26. sezona

 

Še nadalje bomo s ciklom Glasba z vrtov sv. Frančiška predstavljali slovensko in ožje goriško, zamejsko in italijansko glasbeno ustvarjalnost ter poustvarjalnost. Priložnost nastopanja znotraj cikla dobijo že uveljavljeni domači, zamejski in italijanski glasbeniki, predvsem pa mladi glasbeni talenti, zlasti tisti z naših »goriških vrtov« z obeh strani meje, ki se šele uveljavljajo in si utirajo pot na koncertne odre. Ta, zelo obiskani in pričakovani glasbeni cikel, ki bo že XXVI. sezono potekal v duhu izmenjav glasbenikov in glasbe skupnega goriškega prostora, ostaja tako priložnost za ohranjanje in promocijo glasbene dediščine zgodovinsko povezanih mest Nove Gorice in Gorice ter za druženje ljudi na tem posebnem območju, kjer se stikajo različni narodi in prepletajo različne kulture.

 

Dolgoletni partner cikla je Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici.

 

 1. mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici SAXGO20:

festival & mojstrski tečaji

 1. junij–3. julij 2020

 

 

Umetniško vodstvo:

Jan Gričar (klasični saksofon) in Boštjan Simon (jazz saksofon & improvizacija)

 

Soorganizatorja:

Glasbena šola Nova Gorica in Glasbeno društvo Saksofonija.

 

 

 

 

 

POTOHODCI – pogovorni večeri

 

 

Tri uspešne sezone cikla Potohodcev so začrtale vsebinske okvire, znotraj katerih bomo tudi v prihajajoči sezoni, natančneje v zimskem in spomladanskem času, pripravili nekaj zanimivih srečanj. Naši gostje bodo takšni in drugačni popotniki, ki  nam s svojo občutljivostjo do ljudi in narave pripovedujejo samosvoje zgodbe ter drugi posamezniki, ki s svojim mišljenjem in delovanjem puščajo pečat v širši družbi. Skozi pogovore, predavanja in predstavitve knjig bomo tudi v prihodnje razbijali naše okostenele predstave in predsodke, širili miselna obzorja in iskali navdih za naše vsakdanje življenje. Srečanja bodo krojile aktualne teme in osebnosti, ki zaznamujejo širši medijski prostor.

 

 

 

RAZSTAVNA SEZONA 2019/2020

 

Nova razstavna sezona prinaša raznovrstno in bogato ponudbo razstav, ki nas bodo seznanile z najnovejšo produkcijo izbranih slovenskih in tujih umetnikov predvsem mlajše in srednje generacije. Že uvodna razstava bo nekaj posebnega, saj je razstavni projekt mednarodno priznanega fotografa Wilhelma Heiligerja nastal v sodelovanju s kar šestimi slovenskimi galerijami, omeniti pa velja tudi tradicionalno marčevsko kuratorsko razstavo, ki jo podpisuje Marko Košan, sicer muzejski svetovalec Koroške galerije likovnih umetnosti.

 

Doslej je že vrsta umetnikov prav v naši galeriji uspela realizirati svoje zamisli, izvirne projekte in vizualno atraktivne postavitve, saj jim neobičajna krožna zasnova galerijskega prostora predstavlja poseben ustvarjalni izziv in omogoča zelo intimno izkušnjo z umetninami.

 

V Mestni galeriji Nova Gorica torej še naprej ostajamo odprti za najrazličnejše poglede, smeri, umetniške tendence, in tako pomembno sooblikujemo dogajanje na področju sodobne umetnosti v slovenskem prostoru.

 

Program:

 

 1. september–29. oktober 2019

WILHELM HEILIGER: Meditacija in fotografija, fotografije

Razstava v koprodukciji Mestne galerije Nova Gorica – nosilke projekta, Galerije-Muzeja Lendava, Pilonove galerije Ajdovščina, Gorenjskega muzeja, Kosovelovega doma Sežana in Muzejev radovljiške občine.

 

15.–23. november 2019

PIXXELPOINT, 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks

Preverjena Resničnost. Delo na Vmesniku se nadaljuje.

Kurator: pETER Purg

 

3.–24. december 2019
VASJA KAVČIČ, skulpture

 

10.–31. januar 2020

PRIMOŽ BIZJAK: Alpi Apuane, fotografije

Razstava v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.

 

6.–28. februar 2020

JOŽE ŠUBIC: Glorious twelfth, skulpture

 

6.–27. marec 2020

KURATORSKA RAZSTAVA

Kurator: Marko Košan

 

3.–24. april 2020

URŠULA BERLOT in PAUL ROBINSON, prostorska postavitev

 

8.–29. maj 2020

PETER ANDROSCH, fotografije

 

5.–24. junij 2020
IVAN SKUBIN, keramika

. . .

 

Galerija je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 13. ure in od 15. do 19. ure,  ob sobotah od 9. do 12. ure. Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

 

SOOČANJA S SODOBNO VIZUALNO UMETNOSTJO

 

Z željo, da bi sodobno umetnost približali čim širšemu krogu obiskovalcev, v Mestni galeriji Nova Gorica poleg bogatega razstavnega programa ter razvejanega pedagoškega programa z ustvarjalnicami za otroke in javnimi vodstvi po razstavah pripravljamo različna strokovna predavanja na temo sodobnih umetniških praks in predstavitve aktualnih umetniških projektov v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo.

Kot prvo Soočanje v oktobru  načrtujemo Predstavitev umetnika Wilhelma Heiligerja in javno vodstvo po razstavi.

 

Vsi ti dogodki povezujejo različne generacije in izobraževalne institucije, s čimer si prizadevamo, da bi bila naša galerija prostor iskanja, odkrivanja in sprejemanja različnih pristopov v sodobni vizualni umetnosti.

 

 

 

PIXXELPOINT – 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks

Preverjena Resničnost. Delo na Vmesniku se nadaljuje.

Nova Gorica – Gorica

15.–23. november 2019

Kurator: pETER Purg

 

Dvajseti Pixxelpoint vabi umetnostne praktike, njihove producente in seveda tudi konzumente, da preverijo aktualno dostopno resničnost in negujejo dvom o dogajanju na vmesniku. Prav tam se namreč odvijajo še zadnje prerazporeditve moči pred kapitulacijo človeka pod vsemogočnim strojem, ki krmili čustva, preureja misli in laže čutom.

 

Namesto samozadovoljne salonske kritičnosti ali pa resignirane rabe vsakokrat novega medijskega igrala tako Pixxelpoint 2019 priseže na uporabnika kot odgovornega za interakcijo na vmesniku, medtem ko slednji (znova) postaja vse bolj izmuzljiv, abstrakten ali celo (trženjsko) mistificiran. Mehanizmi in algoritmi, ki nam strežejo informacije in dražljaje, namesto nas izbirajo ali olepšujejo (samo)podobe. Je resničnost še sploh dostopna, kaj šele preverljiva?

 

Festival bo iskal sinergije, a tudi kontraste medijsko-umetniških scen in imen širše regije. Ozrl se bo na nekatere najsodobnejše ustvarjalne prakse v svetu in iskal njihovo refleksijo med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Ob osrednji galerijski razstavi večmedijskih instalacij ter video in likovnih del letošnji Pixxelpoint prinaša tudi performanse in druge intervencije na specifičnih lokacijah, od ulice do igralnice.

 

O kuratorju:

pETER Purg na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici kot izredni profesor vodi modul Novi mediji v do-/podiplomskih programih Digitalne//Medijske umetnosti in prakse. Po doktoratu iz medijske umetnosti in komunikologije na Univerzi v Erfurtu objavlja v poljih umetnostne pedagogike, medijske ekologije in interdisciplinarne ustvarjalnosti. Njegovi performansi in intermedijska dela segajo od digitalno-analognih miniatur do intervencij v javnem prostoru, pa tudi udeležbenih in skupnostnih procesov. Deloval in gostoval je na številnih izobraževalnih in kulturnih institucijah v Sloveniji in tujini; raziskuje, svetuje, žirira, kurira, producira in evalvira na različnih področjih novih medijev ter (inter)medijske umetnosti.

 

V Kulturnem domu Nova Gorica se že veselimo jubilejne edicije Pixxelpointa in novega sodelovanja, ki bo zagotovo prineslo drugačen pogled na intermedijsko umetnost.

 

Pixxelpoint 2019 sodi v tematsko leto Mestne občine Nova Gorica

“Nova Gorica – Festivalsko mesto kulture”.

 

 

FILMSKA UMETNOST

 

Vsakoletna bera kakovostnega in umetniškega filma postaja je iz leta v leto čedalje bolj bogata in raznolika, zato je že kar težko med tako številnimi deli izbrati tiste, s katerimi bomo Goriške filmske navdušence razveseljevali v letošnji sezoni. Od septembra do maja bodo tako v naši Mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica na ogled filmski programi za malčke, otroke, mladostnike in družine, pa tudi za zahtevnejšo publiko, ki ji tudi tokrat ponujamo izbrane filmske naslove svetovne produkcije, s poudarkom na evropskem filmu, nagrajenih filmih in filmih s festivalov.

 

Poleg abonmajskega programa Filmsko gledališče ter ponudbe za otroke in mlade zaokrožene v Filmskem vrtiljaku, smo kot navadno pripravili še vrsto drugih zaokroženih ciklov, med drugim Ruski filmski tris v septembru, decembrsko Noč kratkih filmov, Filmske portrete glasbenih zvezd, ki sta jim že tradicionalno namenja prva dva meseca v letu, pa Cikel slovenskega filma in nepogrešljivi spremljevalec majskih večerov – Filmski teden Evrope. Skupaj z drugo filmsko ponudbo, ki jo sproti oblikujemo, ter pogovori s filmskimi ustvarjalci, smo prepričani, da smo s tem poskrbeli za vse ljubitelje sedme umetnosti.

 

Seveda pa naš kino ni dejaven le v popoldanskem času. Bogat in razvejan je tudi otroški in mladinski program v dopoldanskem času. Otroci in mladi bodo lahko tudi v sezoni 2019/20 hranili svojo domišljijo in širili svoja duhovna obzorja s filmi, vključenimi v Šolski filmski program, njihovim pedagogom pa je namenjena Filmska osnovna šola. Naš cilj je namreč, da vsem mladim gledalcem v sodelovanju z goriškimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi omogočimo čim pestrejšo izkušnjo in predstavimo različne filmske poetike z večplastnimi zgodbami in pristnimi protagonisti.

 

Natančen nabor vseh filmov, ki bodo do naslednjega poletja še prišli na filmska platna, nemogoče napovedati že v septembru. Zato vabljeni, da sproti spremljate našo spletno stran www.kulturnidom-ng.si, sledite našemu profilu na Facebooku oziroma se naročite na e-novičnik ali mesečni koledar, kjer vse filmske projekcije redno najavljamo.

 

 

RUSKI FILMSKI TRIS

 

Ruska kinematografija slovi kot ena največjih in najbolj vznemirljivih, zato smo za septembrski filmski uvod pripravili tri petkove večere, ki bodo v znamenju ruskega filma. Vsi filmi bodo predvajani v ruskem izvirniku, spremljali pa jih bodo slovenski podnapisi. Cikel pripravljamo v sodelovanju z Ruskim centrom znanosti in kulture iz Ljubljane in Društvom kulturnih iniciativ na Primorskem.

 

 1. 9. 2019 ob 20.15

Sobibor, Konstantin Khabenskiy (Rusija, 2018) Vojna drama

 

 1. 9. 2019 ob 20.15

Rock, Ivan Šahnazarov (Rusija, 2017) Pustolovska drama

 

 1. 9. 2019 ob 20.15

Bolšoj, Valeriy Todorovski (Rusija, 2017) Romantična drama
FILMSKO GLEDALIŠČE 2019/20

 

V petkovem in torkovem abonmaju Filmskega gledališča bomo kot doslej ponudili na ogled 18 žanrsko in tematsko nadvse raznolikih del po izboru filmskega kritika in publicista Denisa Valiča. Z njimi bomo predstavili dosežke sodobne in aktualne filmske umetnosti, pri čemer pa nismo bili pozorni le na kakovost izbranih del, pač pa tudi na vsebinsko, avtorsko, geografsko, kulturno in žanrsko raznolikost.

 

 1. in 15. 10. 2019: Oni, Paolo Sorrentino (Italija, Francija, 2018)
 2. in 22. 10. 2019: O ljudeh in vaseh, Agnès Varda, JR (Francija, 2019)
 3. in 12. 11. 2019: Bilo je nekoč … v Hollywoodu, Quentin Tarantino (ZDA, Velika Britanija, 2019)
 4. in 19. 11. 2019: Bolečina in slava, Pedro Almodóvar (Španija, 2019)
 5. in 26. 11. 2019: Dogman, Matteo Garrone (Italija, 2019)
 6. 11. in 3. 12. 2019: Stotnik, Robert Schwentke (Nemčija, 2017)
 7. in 10. 12. 2019: Delo brez avtorja, Florian Henckel von Donnersmarck (Nemčija, Italija, 2018)
 8. in 17. 12. 2019: Hladna vojna, Pavel Pawlikovski (Poljska, Francija, 2018)
 9. in 14. 1. 2020: Diego Maradona, Asif Kapadia (Velika Britanija, 2019)
 10. in 21. 1. 2020: Meja, Ali Abbasi (Švedska, Danska, 2018)
 11. 1. in 4. 2. 2020: Tatiči, Hirokazu Koreeda (Japonska, 2018)
 12. in 18. 2. 2020: Požiganje, Lee Chang-dong (Južna Koreja, 2018)
 13. in 25. 2. 2020: Kafarnaum, Nadine Labaki (Francija, 2019)
 14. in 10. 3. 2020: Moja hči, Laura Bispuri (Italija, 2018)
 15. in 17. 3. 2020: Dekle, Lukas Dhont (Belgija, Nizozemska, 2018)
 16. in 24. 3. 2020: Dvojna življenja, Olivier Assayas (Francija, 2019)
 17. in 7. 4. 2020: Med policami, Thomas Stuber (Nemčija, 2018)
 18. in 21. 4. 2020: 3 dnevi z Romy Schneider, Emily Atef (Nemčija, Avstrija, Francija, 2018)

 

 

VPIS FILMSKIH ABONMAJEV ZA SEZONO 2019/2020

 

Kdaj:   dosedanji abonenti od 16. do 27. septembra 2019

novi abonenti od 30. septembra do 9. oktobra 2019

Kje: na blagajni Kulturnega doma Nova Gorica

Kako: osebno

Vplačila: ob vpisu

 

Cena abonmaja: 75 €

Upokojenci, študenti in dijaki: 55 €

 

Cena vstopnice za posamezno filmsko predstavo: 5 €

Znižana cena vstopnice za dijake in študente: 4 €

 

 

 

 

EVROPSKI ART KINO DAN

 1. oktober 2019

 

V nedeljo, 13. oktobra 2019, se bo v evropskih kinematografih že četrtič odvil Evropski art kino dan. Na ta dan bodo kinematografi širom po Evropi s projekcijami in dogodki slavili raznolikost evropskega filma, akciji pa se prvič pridružuje tudi Kulturni dom Nova Gorica. Projekt je nastal na pobudo združenja CICAE, mednarodne art kino mreže, ki združuje kina, festivale, filmske distributerje in druge organizacije, ter mednarodne mreže kinematografov Europa Cinemas, katere člani smo. Na ta dan si bodo gledalci filme lahko ogledali po znižani ceni.

 

Ob 10.00: Korgi: Kraljevski kuža z velikim srcem, Ben Stassen (Belgija, 2019, sinh.) 5+

Animirana pustolovščina najboljšemu pasjem prijatelju kraljice Elizabete, ki bo vsem pokazala, da je ljubezen vedno pravilni odgovor. Le-ta bo Rexu pomagala preseči samega sebe in premagati vse težave, v katerih se je znašel.

 

Ob 18.00: Binti, Frederike Migom (Belgija, Nizozemska, 2019, podnapisi) 8+

V tem zabavnem in dostopnem filmu, polnem barv, humorja, prijateljstva in ljubezni vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

 

Ob 20.15: 112, Gustav Möller (Danska, 2018)

Eden najbolj nagrajevanih prvencev lanskega leta; minimalističen danski krimič, kjer ima policist v napeti tekmi s časom na voljo le eno orodje: telefon.

 

 

FILMSKI PORTRETI GLASBENIH ZVEZD

 

Tudi v letošnji sezoni v prvih mesecih novega leta nadaljujemo s ponudbo filmov, ki so povezani z glasbo. Tokrat smo se usmerili v boj klasične vode, saj nas bosta kar dva od treh sobotnih večerov popeljala v svet opere.

 

 1. 1. 2020 ob 19.00

Maria Callas, Tom Volf (Francija, 2017)

Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

 

 1. 1. 2020 ob 19.00

Pavarotti, Ron Howard (Velika Britanija, 2019)

Presunljiv portret legendarnega tenorja in enega najbolj priljubljenih opernih pevcev vseh časov. V biografskem dokumentarcu Rona Howarda  se ikonični nastopi, s katerimi se je Pavarotti zapisal v zgodovino, prepletajo z intimnimi pogovori in še nikoli videnimi posnetki.

 

 1. 2. 2020 ob 19.00

Pero Lovšin – Ti lahko, Jani Sever (Slovenija, 2018)

Zgodba o Perotu Lovšinu, prvi punk zvezdi nekdanje Vzhodne Evrope, o njegovem ustvarjanju glasbene, pa tudi neglasbene zgodovine.

CIKEL SLOVENSKIH FILMOV

 

Bera domače avdiovizualne produkcije zadnjih dveh let je preprosto osupljiva! Morda dela res niso dobila tako odmevnih nagrad, kot posamezni filmi v preteklosti, a v domačo kinematografijo vpeljujejo režijske pristope in raven igre, kakršne običajno občudujemo pri resnično največjih cineastih avtorskega filma. Kar nekaj filmskih naslovov smo lahko videli v pretekli sezoni, za letošnjo pa je Denis Valič izbral štiri filme.

 1. 3. 2020 ob 19.00:

Posledice, Darko Štante (Slovenija, Avstrija, 2018)

Pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih.

 

 1. 3. 2020 ob 19.00:

Bog obstaja, ime ji je Petrunija, Teona Strugar Mitevska (Makedonija, Belgija, Francija, Hrvaška, Slovenija, 2019)

Film o »normalni« dvaintridesetletnici v »nenormalnem« svetu, ki sledi drzni, spreminjajoči se preobrazbi mlajše ženske v glasno zagovornico pravic žensk.

 

 1. 3. 2020 ob 19.00:

Polsestra, Damjan Kozole (Slovenija, Severna Makedonija, Srbija, 2019)

Film o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

 

 1. 4. 2020 ob 19.00:

Zgodovina ljubezni, Sonja Prosenc (Slovenija, Italija, Norveška, 2018)

Čuten, poetičen in vizualno razkošen film, a hkrati povsem atipični slovenski film o povsem tipični slovenski temi – o prometni nesreči in njenih posledicah.

 

 

FILMSKI VRTILJAK 2019/2020

 

S prvim septembrskim tednom bomo ponovno pognali kolesje Filmskega vrtiljaka v želji, da bi se tudi letos tja do srede maja skupaj vrteli v naši mali dvorani. Ponovno lahko rečemo, da je letošnja filmska bera med animiranimi, mladinskimi in družinskimi filmi izjemna. Sezona zato prinaša žanrsko pisan izbor. Filmi izstopajo po kakovosti in aktualnosti ter dobro uprizarjajo čustva in stiske v obdobju odraščanja. Kot vsako leto bomo prikazali tudi filme iz bolj oddaljenih kultur, da se otroci pri nas prek filma seznanijo z življenjem otrok drugod po svetu.

 

Za lažjo orientacijo smo ob filmski naslov zapisali najnižjo priporočeno starost, za katero je film primeren. Kaj pa zgornja starostna meja? Mi verjamemo, da je ni, saj otrokom in mladim namenjene filmske projekcije v okviru Filmskega vrtiljaka lahko kvalitetno doživljajo gledalci vseh starosti. Največ filmskih naslovov smo kot navadno namenili osnovnošolcem, ki bodo lahko izbirali tako med animiranimi kot igranimi filmi. Bogat pa je tudi izbor filmov, ki jih še posebej priporočamo mladim, saj je film izjemno izobraževalno orodje, čudežno delo, ki spodbuja in sproža razmišljanje. Za srednješolce smo tako pripravili poseben izbor del, ki skozi filmsko govorico odpirajo nov svet – svet odraščanja, življenjskih strahov in težav, želja in hrepenenj. Seveda pa lahko posegajo tudi po drugih naslovih, vključenih v abonmajski program Filmsko gledališče. Naš cilj namreč je, da vsem mladim gledalcem omogočimo čim pestrejšo izkušnjo in predstavimo različne filmske poetike z večplastnimi zgodbami in pristnimi protagonisti. Seveda  mnogo filmov na platna prihaja tudi tekom leta, zato bomo ponudbo sproti dopolnjevali in o njej redno obveščali.

 

PROGRAM

 1. 9. 2019: Peter Pan: Iskanje knjige Nije, Chandrasekaran (Irska, 2018, sinh.) 7+
 2. 9. 2019: Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2, Chris Renaud, Jonathan Del Val (ZDA, 2019, sinh.) 6+
 3. 9. 2019: Pepelko in sklani trol, Mikkel Brænne Sandemose (Norveška, 2017, podnapisi) 7+
 4. 9. 2019: Drobižki 2, Hélène Giraud, Thomas Szabo (Francija, Kitajska, 2018, brez dialogov) 5+
 5. 10. 2019: Košarkar naj bo 2, Boris Bezić (Slovenija, 2019) 8+
 6. 10. 2019: Moj dedi je padel z Marsa, Dražen Žarković, Marina Andree Škop (Hrvaška, Slovaška, Slovenija, Luksemburg, Norveška, Češka, Bosna in Hercegovina, 2019, podnapisi) 8+
 7. 10. 2019: Aladin, Guy Ritchie (ZDA, 2019, podnapisi) 9+
 8. 11. 2019: Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma, Chris Butler (ZDA, Kanada, 2019, sinh.) 7+
 9. 11. 2019: Slonček Dumbo, Tim Burton (ZDA, 2019, podnapisi) 8+
 10. 11. 2019: Levji kralj, Jon Favreau (ZDA, 2019, podnapisi) 7+
 11. 11. 2019: Levji kralj, Jon Favreau (ZDA, 2019, sinh.) 7+
 12. 11. 2019: Svet igrač 4, Josh Cooley (ZDA, 2019, sinh.) 7+
 13. 12. 2019: Ledeno kraljestvo 2, Chris Buck, Jennifer Lee (ZDA, 2019, sinh.) 7+
 14. 12. 2019: Zmajček Tabaluga, Sven Unterwaldt (Nemčija, 2018, sinh.) 5+
 15. 12. 2019: Angry Birds 2, Thurop Van Orman (ZDA, Finska, 2019, sinh.) 6+
 16. 1. 2020: Pri Addamsovih, Conrad Vernon, Greg Tiernan (VB, ZDA, Kanada, 2019, sinh.) 7+
 17. 1. 2020: Mali Jeti, Tim Johnson, Todd Wilderman (ZDA, 2019, sinh.) 5+
 18. 1. 2020: Bacek Jon film: Farmagedon, Will Becher in Richard Phelan (ZDA, VB, Francija, 2019, sinh.) 6+
 19. 1. 2020: Jaz sem William, Jonas Elmer (Danska, 2017, podnapisi) 8+
 20. 2. 2020: Medved Bamsi in Gromski med, Christian Ryltenius (Švedska, Danska, 2018, sinh.) 4+
 21. 2. 2020: Deček nevihte, Shawn Seet (Avstralija, 2019, podnapisi) 10+
 22. 3. 2020: Kickbokserka, Johan Timmers (Nizozemska, Belgija, 2018, podnapisi) 10+
 23. 3. 2020: Slavna medvedja zasedba Sicilije, Lorenzo Mattotti (Francija, Italija, 2019, podnapisi) 7+
 24. 3. 2020: 100 kilogramov do zvezd, Marie-Sophie Chambon (Francija, 2018, podnapisi) 11+
 25. 4. 2020: Loti in izgubljeni zmaji, Heiki Ernits, Janno Põldma (Latvija, Estonija, 2019, sinh.) 4+

 

PRIPOROČENI FILMI ZA MLADE

 1. 10. 2019 ob 18.00: Binti, Frederike Migom (Belgija, Nizozemska, 2019) 8+
 2. in 22. 10. 2019: O ljudeh in vaseh, Agnès Varda, JR (Francija, 2019) 16+
 3. in 17. 12. 2019: Hladna vojna, Pavel Pawlikovski (Poljska, Francija, 2018) 15+
 4. 1. in 4. 2. 2020: Tatiči, Hirokazu Koreeda (Japonska, 2018) 14+
 5. in 17. 3. 2020: Dekle, Lukas Dhont (Belgija, Nizozemska, 2018) 15+
 6. 3. 2020: Posledice, Darko Štante (Slovenija, Avstrija, 2018) 15+
 7. 3. 2020: Bog obstaja, ime ji je Petrunija, Teona Strugar Mitevska (Makedonija, Belgija, Francija, Hrvaška, Slovenija, 2019) 16+
 8. 3. 2020: Polsestra, Damjan Kozole (Slovenija, Severna Makedonija, Srbija, 2019) 16+

 

KULTURNO-UMETNOSTNA VZGOJA

 

Umetnostna in kulturna vzgoja tvorita pomemben del izobraževanja, saj s tem pomagamo mladim razvijati lastno ustvarjalnost, razumevati pomen kulturne dediščine, spoznavati kulturno raznolikost, se izražati in razvijati lastno identiteto. S ponudbo, ki jo v Kulturnem domu Nova Gorica oblikujemo v okviru Glasbene mladine Nova Gorica, brezplačnih Otroških likovnih ustvarjalnic in Šolskega filmskega programa, omogočamo razvoj ustvarjalnosti, estetskega zaznavanja in kritičnega pogleda mladih vseh starostnih skupin, spodbujamo domišljijo in podpiramo njihov razvoj na različnih umetnostnih področjih ter skrbimo za dodatno izobraževanje učencev in mentorjev za kulturno dejavnost. Programe izvajamo v dopoldanskem času, tako po šolah kot v naših prostorih.

 

Veliko število izvedenih programov priča o zglednem sodelovanju Kulturnega doma Nova Gorica s sosednjimi občinami, pa tudi o veliki naklonjenosti ravnateljev in pedagogov, ki skupaj z nami opravljajo dragoceno ter zahtevno poslanstvo vzgoje in izobraževanja mladih na glasbenem, likovnem in filmskem področju.

 

FILMSKA OSNOVNA ŠOLA

 

Na filmskem področju je potrebno omeniti še Filmsko osnovno šolo (FOŠ), ki jo vodi Art kino mreža Slovenije, katere član smo. S svojim programom strokovnih usposabljanj o filmu in filmski vzgoji je namenjena vsem strokovnim delavcem osnovnih šol in kulturnih ustanov na področju filma ter študentom avdiovizualnih in drugih programov. Program strokovnih usposabljanj bo v šolskem letu 2019/2020 v znamenju igranega filma. Vtem okviru bo v novembru v Kulturnem domu Nova Gorica potekalo strokovno srečanje na temo učnega načrta Filmska vzgoja v osnovni šoli, ki ga bo pospremil film Moj dedi je padel z Marsa. Poleg tega lahko strokovni delavci osnovnih šol tudi v letošnjem šolskem letu uveljavijo abonma S FOŠ v kino!, v okviru katerega si lahko brezplačno ogledajo 5 filmov za otroke in mlade (4 s seznama priporočenih filmov, 1 pa po lastni izbiri).

 

 

TEDEN OTROKA 2019

7.–11. oktober 2019

 

Kulturni dom Nova Gorica bo tudi ob letošnjem Tednu otroka pripravil otrokom nekaj zanimivih, poučnih, igrivih in zabavnih kulturnih dogodkov. Organiziranim skupinam otrok in mladostnikov bomo brezplačno ponudili dve filmski projekciji, glasbeno predstavo ter 10 likovnih ustvarjalnic.

 

Ustvarjalnice:

7.–18. oktober 2019, ob 9.00

Mestna galerija Nova Gorica

ANJA KRANJC: Ročno tkanje

Ročno tkanje je prastara dejavnost. Princip tkanja se do danes ni bistveno spremenil, se je pa nekoliko spreminjalo samo orodje za izdelavo, to so tako imenovane statve. Otroci bodo pod vodstvom Anje Kranjc spoznavali osnove tkanja. Pripravili si bodo svoje statve in na majhnem tkalskem okvirju ustvarili tkanino iz pisanih volnenih niti.

 

Predstavi:

Torek, 8. oktober 2019, ob 9.30 in 10.45

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

MEDVEDJA SIMFONIJA, predstava za otroke

Po motivih ruske ljudske pravljice Mašenjka in medved je bila najprej ustvarjena očarljiva božična zgodbica o navihani Maši in preudarnem medvedu. Na pobudo najmlajših gledalcev so predstavo prestavili kar v pomlad in spisali zgodbico, ki razveseljuje vse leto. Tako je iz Božične simfonije nastala 35 minut trajajoča Medvedja simfonija, razgibana predstava, prepletena s humorjem in mnogimi presenečenji.

 

Filmske projekcije:

Sreda, 9. oktober 2019, ob 9.00 in 11.00

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

KOŠARKAR NAJ BO 2, r. Boris Bezić (Slovenija, 2019, 80 min.) 8+

Film bo z dobro zgodbo, zdravim humorjem, pravimi vrednotami in pozitivno naravnanostjo tako odraslim kot otrokom spet pokazal, da lahko s prizadevanjem in srčnostjo uspemo tako v šoli kot drugje.

 

 

LIKOVNA ŠOLA V MESTNI GALERIJI NOVA GORICA

Oktober–junij

 

 1. oktobra nadaljujemo z Likovno šolo, ki se je v preteklih letih izkazala kot dobrodošla popestritev likovnega izobraževanja na Goriškem. Štiriletno izobraževanje, ki smo ga zastavili v sodelovanju z društvoma Stvarnost in TAAK, bo med oktobrom in junijem potekal pod strokovnim vodstvom akademskih kiparjev Julija Borštnika, Katje Oblak in gostujočih mentorjev. Izobraževanje bo potekalo v obliki ustvarjalnih delavnic in predavanj enkrat tedensko v popoldanskem času v Mestni galeriji in ateljeju Šolskega centra Nova Gorica. Izobraževanje je namenjeno posameznikom, ki jih zanima osebna ustvarjalnost in izobraževanje na likovnih področjih, tistim, ki se želijo vpisati na likovne šole in morajo opraviti sprejemni izpit ter ostalim zainteresiranim. Predznanje ni potrebno! Srečanja so predvidena ob sredah popoldne, dokončno pa bodo urniki usklajeni na začetku šolskega leta ob zaključku prijav.

 

Likovna šola za otroke (od 6 do 13 let)

Ustvarjalni program (kip, slika, animacija), dve šolski uri na teden, 31 srečanj.

Cena: letna šolnina 200 € – od oktobra 2019 do junija 2020 (25 € na mesec).

 

Likovna šola za odrasle in mlade (4-letni program)

Vpis v 1. letnik osnov likovnega snovanja (kip, risba, slika, umetnostna zgodovina in teorija), 3 ure na teden, 31 srečanj.

Cena: letna šolnina 360 € – od oktobra 2019 do junija 2020 (45 € na mesec), za dijake in študente 280 € (35 € na mesec).

 

Prijave do 30. septembra na: 05 33 540 15 ali mestnagalerija@kulturnidom-ng.si

Vsebinske informacije na: 051 237 407 ter facebook.com/LikovnaSolaMGNG/.

 

ČEZMEJNO SODELOVANJE &

KIT – KULTURNO-INFORMACIJSKA STIČNA TOČKA NOVA GORICA

 

Naša inštitucija posebno pozornost namenja projektom čezmejnega sodelovanja, saj se zavedamo pomena Kulturnega doma Nova Gorica kot pomembnega snovalca kulturnega dogajanja tako v mestu kot širšem goriškem zaledju, večkrat izpostavljamo posebno in strateško pozicijo Nove Gorice in s tem kulturnega doma, ki ima tudi vlogo promotorja slovenske umetnosti pri sosedih. Prav zato se toliko posvečamo čezmejnemu sodelovanju tako s Slovenci kot Italijani. V okviru čezmejnega sodelovanja v letu 2018 bi ponovno izpostavili zgledno sodelovanje s Kulturnim domom iz Gorice, ne smemo pa pozabiti tudi sodelovanja z društvi Controtempo iz Krmina, Progetto Musica iz Vidma in goriškim Društvom Examina, s Kulturnim centrom Lojze Bratuž in z Glasbenim centrom Emil Komel iz Gorice ter Glasbenima maticama iz Trsta in Gorice.

 

Plod čezmejnega sodelovanja je tudi naša Kulturno-informacijska stična točka, ki smo jo leta 2016 pognali skupaj z Zavodom Area 57/15, da bi seznanjali prebivalce obeh mest o dogajanju v obeh mestih in tako omogočili boljši pretok informacij med obema Goricama. Projektu se je kasneje priključil tudi Kulturni dom Gorica, najbolj razveseljujoč pa je zagotovo podatek o finančnem sofinacinranju delovanja skupne točke, za katerega skrbita obe goriški občini. V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo 22.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 65-ih držav sveta.

 

Vedno bolj se kaže, kako strateškega pomena je ta točka, ne samo za kulturni temveč tudi za turistični razvoj mesta in širše okolice. Info pisarna namreč predstavlja vstopna vrata v mesto in našo državo, kjer ljudi seznanjamo z dogajanjem na Goriškem in širšem slovenskem območju. Dejavnost točke smo zato v letu 2017 še dodatno razširili z odprtjem trgovinice s spominki, v kateri ponujamo tako lokalne spominke kot tudi umetno-obrtne izdelke lokalnih umetnikov in obrtnikov. Zelo priljubljeni ponudbi magnetov, razglednic, torb in majic s podobami Vecchietovega mozaika na Trgu Evrope smo letos dodali še dežnike.

 

V duhu čezmejnega sodelovanja in spoznavanja obeh Goric smo poleg informiranja o dogodkih z obeh strani meje že v lanskem letu naše delovanje nadgradili še z vodenimi sprehodi pod strokovnim vodstvom umetnostnega zgodovinarja Davida Kožuha. Začeli smo s sprehodom po Goriškem Korzu, ki smo ga večkrat organizirali tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. Pri teh sprehodih gre za preplet strokovnega predavanja na prostem in vodenega ogleda, namenjeni pa so predvsem posameznikom. Letos smo sprehodu po Gorici dodali še enega po Novi Gorici za prebivalce Gorice z namenom, da bolje spoznajo naše mesto. Glede na veliko število vodstev po Novi Gorici, ki se redno izvajajo tako v tednu mobilnosti kot ob drugih priložnostih, smo se odločili, da sprehod najprej ponudimo zgolj v italijanskem jeziku. Tako kot goriški sprehod, je tudi ta obarvan predvsem umetnostnozgodovinsko. Obiskovalci bodo spoznali arhitekturo, ki je bila zgrajena pred gradnjo Nove Gorice, in vse preostale pomembne stavbe, ki so se gradile skozi desetletja. Poseben poudarek bo na javnih spomenikih in skulpturah, ki so posejane po mestu. Krožna pot se bo zaključila z ogledom mozaika Nove Evrope, ki krasi skupni mestni trg.

 

KiT uspešno sodeluje s številnimi čezmejnimi kulturnimi organizacijami ter šolami, s katerimi želimo novim generacijam predstaviti kakšno je bilo nekoč življenje ob meji ter jih spodbuditi k medsebojnemu spoznavanju in povezovanju, ne nazadnje tudi spoštovanju jezikovnih in kulturnih razlik, ki naj ne bodo ovira, ampak priložnost za nova prijateljstva in sodelovanja. Kot čezmejna točka bogatimo sodelovanje tudi s sosednjo Občino Gorica, ki nam je letos zaupala izdajo dvojezične (turistične) zgibanke o Gorici v slovenskem in angleškem jeziku: GORICA. ZGODOVINA EVROPE V MESTU OB MEJI/GORIZIA. THE HISTORY OF EUROPE WITHIN A BORDER TOWN.

 

Po treh letih uspešnega delovanja KiT-a, katerega kot že rečeno podpirata obe občini, Nova Gorica in Gorica, z zadovoljstvom ugotavljamo, da se naša ambicija uresničuje. Točka je namreč zaživela kot živahno središče zbiranja različnih pobud za sodelovanja, izmenjave kulturnih in drugih vsebin ter kot odprt prostor srečevanja vseh tistih, ki iščemo skupne poti v povezovanju obeh mest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Kulturnega doma Nova Gorica sofinancirajo:

 

Mestna občina Nova Gorica

Ministrstvo za kulturo RS

Občina Šempeter – Vrtojba

Občina Miren – Kostanjevica

Občina Brda

Občina Kanal ob Soči

 

 

Pokrovitelji Kulturnega doma Nova Gorica:

 

Casino Princess

HIT d.d.

Avstrijski kulturni forum

U.S. Embassy in Slovenia

 

 

Medijski sponzorji:

 

Radio Koper

Radio Robin

Radio Študent

SAZAS

 

 

 

Kulturni dom Nova Gorica
Bevkov trg 4, SI 5000 Nova Gorica

 

Uprava: T 335 40 10, E uprava@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si

Odnosi z javnostmi: T 335 40 13, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si

Mestna galerija Nova Gorica in filmski program: T 335 40 15, E mestnagalerija@kulturnidom-ng.si, W www.mgng.net

Blagajna: T 335 40 16, E blagajna@kulturnidom-ng.si
Urnik blagajne: ponedeljek–petek: 10.00–13.00 in 14.00–16.00 ter uro pred dogodkom

www.kulturnidom-ng.si

Facebook Kulturni dom Nova Gorica

Facebook SAXGO

 

 

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

+386 5 335 40 13

+386 41 775 089

www.kulturnidom-ng.si

28. 8. 2019

Avtor

Administrator