Splošno

Projekt Kaštelir, sofinanciran iz čezmejnega Interreg programa SLO-HR, je minuli konec tedna prvič zazvenel na Festivalu Gledanica v Štanjelu in na Volčjem gradu  

 

 

»Dežela Kaštelirjev«, v kateri sta se povezali znanost in umetnost, je v nedeljo, 25. avgusta 2019, v Štanjelu sklenila svoje štiridnevno praznovanje. Prvi Festival Gledanica, ki je potekal pod okriljem čezmejnega Interreg programa V-A Slovenija-Hrvaška kot del Projekta Kaštelir, posvečenega prazgodovinskim gradiščem in etnobotaniki med Krasom in Kvarnerjem, se je začel v četrtek, 22. avgusta, na gradišču iz bronaste dobe na Debeli griži na Volčjem gradu in se po štirih dneh nadaljeval in sklenil v Štanjelu.

Festival, ki je svoje ime dobil po prazgodovinskem razgledišču na vrhu Štanjela, je s številnimi delavnicami, vodenji in koncertnimi dogodki razširjal znanja s področja arheologije in etnobotanike, hkrati pa odprl zvočno okno daleč v preteklost.

Program je navdihovala misel o arheologiji in glasbi slovenskega skladatelja in arheologa Lojzeta Lebiča, s katero so obiskovalci vstopali v neznan, skrivnosten svet. Trije koncertni večeri so kot samostojne celote podčrtale vsebino projekta. Prvi je tako z deli ustvarjalcev nove celine priklical v spomin dve najstarejši glasbili, boben in piščal, ter opozoril na vez z oddaljeno preteklostjo, ki nas vodi po poteh narave, drugi je s poklonom slovenskemu razumniku Lojzetu Lebiču požlahtnil prireditev z izvedbo njegove zborovske alegorije Fauvel ’86. Posebna privlačnost festivala pa je bil koncert ansambla Bronselur iz Norveške, kjer so v Ferrarijevem vrtu prvič zunaj Skandinavije zazvenela bronasta glasbila iz obdobja 3000 let pred našim štetjem.

Ob koncertih se je zvrstila vrsta spremljevalnih dogodkov, ki so s predavanji ali izkustvenimi delavnicami razpirali prazgodovinsko obdobje naših krajev: kulinariko, botanične posebnosti, izdelavo glasbil, tkalske spretnosti, najobsežnejše pa je bilo spoznavanje prazgodovinskega lončarstva pod vodstvom Lončarskega centra Bahor iz Topolšice, ki je pritegnilo številne udeležence in opazovalce. Lep obisk je doživela tudi Zvočna galerija Kamenica, v kateri so razstavljeni kamniti instrumenti kiparke Alenke Vidrgar, ki jih je bilo moč spoznati s soavtorjem razstave, tolkalcem Francijem Krevhom, članom tolkalne skupine SToP. Skupaj z vodenimi ogledi so dogajanje opazovali tudi številni domači in tuji naključni obiskovalci.

Festivalski program, ki je izhajal iz naravno ter zgodovinsko izjemnega okolja, je razkrival najlepše kotičke prizorišč in posebej izpostavil dialog sodobne ustvarjalnosti z dediščino oddaljenih kultur.

Prvi Festival Gledanica je s svojim pestrim programom nagovarjal širši krog obiskovalcev in tako je v treh dneh v času dogodkov Štanjel obiskalo skoraj 1.500, Volčji Grad pa še dodatnih 200 obiskovalcev.

Projekt Kaštelir, se odvija od oktobra 2018 do marca 2021. V tem obdobju se bodo zvrstili številni festivali in delavnice, s katerimi bomo oživljali pozabljeno, a izredno dragoceno kulturno dediščino gradišč – kaštelirjev. Lokacije festivalov bodo povezane s štirimi nosilnimi gradišči projekta: Korte (Izola), Rašpor (Lanišće), Ozida (Mošćenička Draga) ter Štanjel (Komen). V Štanjelu bo še naslednja edicija festivala drugo leto v tem času, ko se bo istočasno odvijala tudi mednarodna strokovna konferenca na temo prazgodovinske kulturne dediščine in botanike.

Glavni organizrator: Javni zavod Komenski Kras ob podpori Občine Komen

Vodja festivala: Polona Abram, direktorica javnega zavoda Komenski Kras

Umetniška vodja: muzikologinja Veronika Brvar

Producentka in urednica kataloga festivala: Metka Sulič

Oblikovalka: Nika Zuljan

Kratka statistika festivala:

– približno 500 poslušalcev treh koncertnih dogodkov,

– več kot 500 obiskovalcev delavnic, predavanj in vodenih ogledov,

– 19 mentorjev in predavateljev ter 71 nastopajočih glasbenikov,

– v treh dneh več kot 1.500 obiskovalcev, ki so v stopili v festivalsko območje Štanjela,
in 200 dodatnih, ki so obiskali Mržkovo domačijo na Volčjem Gradu.

Za vse podrobne informacije in dodatna fotografska gradiva (foto Ana Rojc) smo vam na razpolago na info@stanjel.eu.

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T: +386 5 769 00 56

@: info@stanjel.eu

W: www.stanjel.eu

29. 8. 2019

Avtor

Administrator