Splošno

Na Dunaju testno ozelenili postajališča javnega prometa

 

Dunajsko javno podjetje Wiener Linien je v avgustu pet avtobusnih in tramvajskih postajališč pokrilo z zelenjem. Plezalke bodo postajališča v vročih poletnih mesecih spremenila v hladna zelena zatočišča.

 

»Do 2050 bi se lahko temperatura na Dunaju zvišala za kar osem stopinj,« je opozorila mestna ministrica za okolje Birgit Hebein, Študija o klimatskih spremembah, objavljena pred nekaj tedni, predvideva da bo Dunaj v prihodnosti ena najbolj vročinsko obremenjenih evropskih prestolnic.

Po tem ko je mesto Dunaj postavilo tisoč pitnikov, talnih fontan, vodnih igrišč in posadili trajnice, so se sedaj odločili še za dodaten korak v boju proti vročinskim otokom v mestu. V sredini avgusta so na petih novejših avtobusnih postajah v stranska korita in na streho posadili pet metrov dolgo listopadno divjo trto. Ta hitro rastoča vzpenjavka naj bi s svojim listjem v zelo kratkem času prekrila celotno postajališče, z jesenjo pa se bo njeno listje obarvalo rdeče in tako še krasilo okolico.

V času enoletnega pilotnega projekta bo za rastline skrbel Oddelek za mestne vrtove. Če bo projekt uspešen, bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo vseh svojih 2.200 postajališč. Pri novih postajališčih bo njihova ozelenitev že vključena v načrt. Cena ozelenitve enega postajališča znaša 5.000 evrov, kar bodo krili iz mestnih sredstev za ozelenitev fasad, streh in notranjih dvorišč v višini 500.000 evrov ter dodatnih osmih milijonov evrov namenjenih za večje nasade dreves.

Fotografije: Ozelenjeno postajališče © PID/Christian Fürthner

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T  +386 1 320 77 77

+386 41 275 210

E  mravlje@eurocommpr.si

www.eurocommpr.si

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

30. 8. 2019

Avtor

Administrator