Splošno

Nepremišljena ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi ogrozila stabilnost zdravstvenega sistema

 

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozdravlja današnje negativno stališče koalicije do predloga Levice. Predlog, po katerem bi v zdravstveni sistem namesto sedanjih 1,5 mio zavarovancev prispevalo le še 900.000 delovno aktivnih, je nesprejemljiv in nevaren.

Zdravstvene storitve koristijo vsi enako, ne glede na višino plačanih prispevkov. Osnovno zdravstveno zavarovanje, v katerem se letno zbere okoli 2,4 mrd evrov, močno temelji na solidarnosti. Zatože daneszaposleni z minimalno plačo prispeva v zdravstveno blagajno na letni ravni toliko, kot plača nekdo pri 6,2-kratniku povprečne plačev enem mesecu.Zdravstvene storitve so obema dostopne enako.

Sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bil uveden z namenom okrepitve zdravstvenega sistema. Preko tega kanala v zdravstvo pritečedodatnih 500 mio evrov. Zato predlog Levice predstavlja korenit poseg v obstoječi sistem. Ogroža njegovo stabilnost in dolgoročno vzdržnost. Hkrati pa bi kar za 19 odstotkov dvignil prispevek delodajalcev in najbolj razvojnih kadrov za zdravstveno zavarovanje; čeprav jeSlovenijaže sedaj med najbolj obremenjenimi v Evropi.Dodatna obremenitev gospodarstva pa bo poslabšala njegovo konkurenčnost.

Predlagatelji niso dobro premislili posledic, ki bi jih predlog imel tudi za državni proračun. Ker bi se zaradi višjega prispevka za zdravstveno zavarovanje znižala osnova za dohodnino, bi država izgubila del davčnih prilivov. Izgubljeni prihodek iz naslova dohodnine bi najverjetneje morala nadomestiti z novimi davčnimi obveznostmi.

Na Gospodarski zbornici Slovenije nasprotujemo konceptu, ki ga je predlagala Levica. Za zagotavljanje stabilnosti zdravstvenega sistema jetonapačna pot. Gospodarstvo želi zdravstveno reformo, vendar tako, ki bo omogočala kakovostno in dostopno zdravstvo za pošteno ceno.

Mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS: “Stopnja zaposlenosti je v Sloveniji trenutno rekordno visoka. A žal nihčene more dati jamstva, da bo taka tudi čez dve leti, kaj šele čezpetlet. Zdravstveni sistem, ki sloni skoraj v celoti le na delovno aktivnih, je tvegan za celotno družbo.

Mag. Tajda PeliconVodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica SlovenijeSlužba za strateško komuniciranje in marketingDimičeva ulica 13, 1504 Ljubljanat:01 5898 136m:041 397 194e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

30. 8. 2019

Avtor

Administrator