Kultura

BELETRINA – BELETRININ SEPTEMBRSKI NOVIČNIK

Svet se odpira tistim, ki berejo.

Vstopi

Jesen se spušča, najbrž boto. Goran Čolakhodžić

IZJEMEN FESTIVAL DNEVI POEZIJE IN VINA LETOS V PRESEŽKIH

V soboto, 24. avgusta, so se z zadnjim Velikim večernim branjem zaključili23. Dnevi poezije in vina, ki so ob deseti obletnici festivalana Ptujuv mesto ponovno pripeljali zveneča imena mednarodne sodobne poezije. Z več kot 60 dogodki po Sloveniji, v sosednji Avstriji in na Hrvaškem, 20 pesniki iz 16 držav svetain s čudovitim pesniško-vinskim vzdušjem, je organizatorjem uspel še en dobro obiskan festival, ki ob bogatem programu nipozabilniti na družbeno angažiranvidik umetniškega izražanja.

“Za nami je krasen festival, ki je rekorden po številu krajev, kjer so se odvijali dogodki z izjemnimposluhom in interesom v regiji in širše. Gostili smo čudovite mednarodne pesnike, med njimi Radmilo Lazić in Bei Daa, še posebej odmevno pa je letošnjeOdprto pismo Evropiavtorja Ilije Trojanowa, ki je naletelo na izjemne odzive javnosti. Še naprej se bomo trudili festival ohraniti brezplačen, za prihodnje festivalske edicije pa napovedujemo marsikatere spremembe in novosti.Zagotovoje ena izmed glavnih želja, da s poezijo okužimo čisto vsako slovensko hišo,”je za konec povedal vodja festivala Aleš Šteger.

Foto: Matej Pušnik

V Beletrinini knjigarni naNovem trgu 2 v Ljubljanilahko do 15. 9. 2019 kupitePAKET 23. Dnevov poezije in vina(knjigi letošnjih častnih gostov Bei Daa in Radmile Lazić dodajamo brezplačne festivalske knjižice gostujočih pesnikov.

V JESEN S PRVENCEM, AVTOBIOGRAFIJO IN ROMANOM

Na tak dan najbolj trpi mastercardzdružuje zapise, ki jih je na Facebooku med letoma2016 in 2019 objavljalaEvaMahkovic.Odsevajo urbano življenje zaposlene Ljubljančanke, stare okrog trideset let; vsakdanje dogodke, slučajno slišane in zabeležene situacije sodobne Ljubljane, intimne izpovedi in komentar aktualnega družabnega dogajanja. Po obliki in žanru so hibridi med prozo, poezijo in dnevniškim pisanjem.

Flamski avtor Stefan Hertmansnas pospremi v majhnovasico v južniFranciji, kjer se od nekdaj govori o pogromu križarjev in zakopanem zakladu. Konec 19. stoletja v sinagogi v Kairu odkrijejo 1000 let stare dokumente, ki odstrejo skrivnost temačne francoske zgodovine. Vstopimo v čas “svetih vojn”,do mlade kristjanke iz dobro stoječedružine Hamoutal, ki je za ljubezen do sina glavnega rabina Francije pripravljena žrtvovati vse. Sledimo mladoporočencema, ki postaneta begunca v kaotičnem svetu strasti, sovraštva, ljubezni in smrti, prestrašeni za življenje izjemne ženske. KnjigaTujkaje izšla s podporo Ustvarjalne Evrope.

“Vrata v svobodo so odprta, ampaktoje past. Ni poti nazaj.” (Stefan Hertmans, Tujka)

Srajca srečnega človekaje duhovita avtobiografska pripovedSlavka Preglao popotovanju iz predmestnega otroštva do odlikovane starosti. Prepletajo se zgodbe diplomiranega ekonomista, novinarja, satirika, mladinskega pisatelja in mednarodno pomembnega založnika, pa seveda enega od treh bratov ter kasneje moža in očeta. Kljub številnim trpkim izkušnjam pod dosedanjo življenjsko črto avtor brez oklevanjazabeleži vedro vsoto sedmih desetletij.

Vabljeni k branju.

SIMPOZIJ Z MEDNARODNO UDELEŽBO, POSVEČEN VIZIONARJU GREGORYJU BATESONU

Včetrtek, 26. septembra 2019, od 17. do 21. ure, v Cankarjevem domuob izidu knjige Gregoryja BatesonaEkologija idej. Sodelovali bodo Maja Petrović-Šteger, Miran Možina, Lea Šugman Bohinc, Francesco Tramonti in Jernej Stritih,Borut Telban inGraham Barnes.

BELETRININI AVTORJI IZJEMNI TUDI MEDNARODNO

Mojca Kumerdej bo gostovala naFestivalu svjetskeknjiževnostiv Zagrebu s hrvaškim prevodomKronosove žetve(prevod dr. Anita Peti Stantić), Bronja Žakelj bo gostovala nafestivalu Pordenoneleggez italijanskim prevodom knjigeBelo se pere na devetdeset(Miha Obit), nedavno pa so izšli še prevodi knjigMenuet za kitaroVitomila Zupana v italijanščini (Patrizia Raveggi),Jugoslavija, moja deželaGorana Vojnovića v bolgarščini(Ilija Mrzlikar), arabščini(Sharkwy Hafez), malajščini(Bindu Milton) in knjigaIn ljubezen tudiDraga Jančarja v nemščini (Daniela Kocmut). Vsem avtorjem iskreno čestitamo!

Poletja ni konec, naš predlog poletnega branja pa si lahko sposodite tudi v obliki e-knjig naBiblosu.

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane. Naš poštni naslov: Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

2. 9. 2019

Avtor

Administrator