Kultura

Začetek nove sezone v dvorani Slovenske kinoteke

Spoštovani, lepo vabljeni, da se nam vtorek, 3. septembra, ob 12. uripridružite vdvorani Slovenske kinotekena predstavitvi programa nove kinotečne sezone. Uvodni nagovor bo imel direktor Slovenske kinoteke,Ivan Nedoh. Filmski program ter jesenskoretrospektivo francoskega cineasta Jeana Renoirja in retrospektivo ob 100-letnici rojstva Franceta Štiglicabosta predstavila urednika filmskega programaIgor PrasselinVarja Močnik. O letošnjem simpoziju in programuJesenske filmske šole ter novih pedagoških programih in dejavnostih bo spregovoril vodja raziskovalno-založniškega oddelkaAndrej Šprah. Predstavili bomo tudi prihajajočo številkorevije Ekran, v fokusu katere bo pred Festivalom slovenskega filma domača filmska produkcija.

 

Kinotečni klasiki Vtorek, 3. septembra,bo v sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva na sporedu omnibusTrije prispevki k slovenski blaznosti(Žarko Lužnik, Boris Jurjaševič, Mitja Milavec, 1983). Vsredo, 4. septembra, ob 20. urina velikem platnu ne zamudite kultne mojstrovine Francisa Forda Coppole,Apokalipsa danes(1979); vsoboto, 7. septembra, ob 20. uripa bo na sporedu še klasikaModerni časi(Charles Chaplin, 1936). Prvi kinotečni teden bo sicer v znamenju ruskega fima. S kratkim ciklom se bomo spomnili spomladi preminulegaGeorgija N. Danelije, mojstra lirične komedije in enega najbolj cenjenih sovjetskih režiserjev. V obliki filmskega dvojčka po dolgem času na naše platno vračamo njegovi mojstroviniTriintrideset(1965) inTekle so solze(1982).

Večer Društva slovenskih režiserjev: Posledice Lepo vabljeni na prviVečer Društva slovenskih režiserjevv novi sezoni, ki bo včetrtek, 5. septembra, ob 21. uri. V sklopu rubrike Režiserji v dialogu bo potekal pogovor z režiserjem in tremi igralci filmaPosledice(2018), ki je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel karpetnagrad: vesno za najboljšo režijo (Darko Štante), vesno za najboljšo glavno moško vlogo (Matej Zemljič), vesno za najboljšo stransko moško vlogo (Timon Šturbej), nagrado občinstva in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Pogovor bo povezovala Urša Menart.

Kinotečna matineja (14+)/In memoriam Seymour Cassel Z novo sezono se vrača tudi naša redna nanizanka Kinotečna matineja.Vnedeljo, 8. septembra, ob 17. urivabljeni na projekcijo filmaDick Tracy(Warren Beatty, 1990). Detektiv Dick Tracy (Warren Beatty) je za petami Alphonsu “Big Boyu” Capricu (Al Pacino), čigar sindikat brez milosti prevzema oblast v mestu, prežetem s kriminalom. Film, ki temelji na stripu Chesterja Goulda, ustvari močno barvit in stiliziran svet gangsterjev iz tridesetih let prejšnjega stoletja, poln prekaljenih mož, pokvarjenih zlikovcev in usodnih deklet.

(Sko)mine: film presenečenja po izboru Anje Naglič V novo sezono vstopamo tudi z rubriko(Sko)mine, ki se je materializirala iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara ostale v kolektivnem spominu zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo (sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak stečeskozi projektor. Topa še ni vse: za ceno ene vstopnice film gledata dva.

Napovedujemo

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

3. 9. 2019

Avtor

Administrator