Splošno

Na današnji novinarski konferenci o poteku priprav na 19. F3ŽO

Ljubljana, 16. september 2019 – Največji dogodek za starejše v Evropi Festival za tretje življenjsko obdobje bo že 19. leto zapored potekal v Cankarjevem domu, kjer vrata odpira 120 kulturnim točkam na dveh odrih, več kot 80 brezplačnim izobraževalnim dogodkom za starejše, 10 strokovnim razpravam ter predstavitvi na več kot 160 razstavnih prostorih. Samo lani je dogodek obiskalo več kot 17.500 obiskovalcev z vse Slovenije in tujine. Festival predstavlja osrednjo obeležitev Mednarodnega dne starejših (1. oktobra) v Republiki Sloveniji.

NOVINARSKA KONFERENCA – o poteku organizacije 19. Festivala in pogled proti jubilejnemu že 20. Festivalu za tretje življenjsko obdobje

Na današnji novinarski konferenci (16. september ob 11. uri v Cankarjevem domu v Ljubljani) je bilo predstavljeno aktualno stanje pri pripravi letošnjega že 19. Festivala in pogledi na organizacijo jubilejnega 20. festivala.

Govorniki današnje konference so bili: Tihomir Kovačič, direktor projekta 19. F3ŽO, ki je predstavil aktualno situacijo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, sodelovanje različnih partnerjev na festivalu ter tri nove strateške partnerje, Andrej Jus, podpredsednik Programskega sveta 19. F3ŽO in predsednik Komisije za kulturni program, ki je predstavil ozadje nastanka festivala, predstavil kulturni program ter neetično delovanje predsednika ZDUS, Marjan Šiftar, podpredsednik Programskega sveta 19. F3ŽO, ki je predstavil t. i. Belo knjigo ter pogled proti jubilejnemu 20. festivalu, Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev Slovenije OPZDU kot predstavnik novega soorganizatorja ter Frančiška Ćetković, predsednica Sindikata upokojencev Slovenije SUS.

Posnetek novinarske konference je na voljo tukaj: http://4922.sqm-secure.eu/index.php?option=com_acymailing&ctrl=url&appId=4922&urlid=0&mailid=239&subid=11065&noutm=0>

PROGRAM

V okviru festivala bo v letošnjem letu potekalo 10 strokovnih razprav, 80 brezplačnih izobraževalnih dogodkov v dvoranah M ter več kot 120 kulturnih dogodkov na Odprtem odru, Medgeneracijskem odru in v Linhartovi dvorani.

Kulturni program

Letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje bo prežet z glasbo, plesom, ažurnimi informacijami in tematikami, številnimi okusi ter dobro družbo, kjer bodo organizatorji v okviru najrazličnejših aktivnosti odganjali osamljenost starejših in kot vsako leto ustvarjali trden most med generacijami.

V okviru festivala bo potekalo več kot 120 pevskih, plesnih in gledaliških nastopov na dveh odrih, ki jih bodo pripravila društva upokojencev iz vse Slovenije in številne druge organizacije. Organizatorji skupaj s Centrom aktivnosti Fužine pripravljajo tudi muzikal Kraljestvo večera z legendarno glasbo Queenov. Na festivalu bodo organizatorji tokrat pripravili tudi projekt Ustvarjalnost starejših, kjer bodo dajali prostor društvom upokojencem, da prikažejo svoja umetniška in rokodelska dela. Vsak dan bodo dali priložnost društvom iz različnih koncev Slovenije, da pokažejo kaj nastaja izpod rok njihovih članov. V okviru kulturnega programa se bodo dogajanju priključile še številne šole in vrtci, ki bodo pripravili različne predstave, plesne ali pevske točke in vabili starejše k medgeneracijskemu povezovanju.

Izobraževalni program 

Tudi to leto bodo na voljo zanimivi izobraževalni dogodki, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije. Kot vsako leto pa bo pripravljen tudi bogat kulturni program na različnih prizoriščih.

Festival bo ponudil veliko izobraževalnih vsebin na temo demence, gibanja, dentalne medicine, kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Hospicafè bo pripravil dve okrogli mizi, kjer bodo razpravljali o življenju in smrti. Ta most bodo v pogovoru osvetlili pater Karl Gržan, Boštjan Nipič Nipke ter prim. Simona Repar Bornšek. Zavod Izriis bo pripravil okroglo mizo na temo, kako do samostojnega življenja na domu z uporabo sodobnih in naprednih tehnologij, kjer bodo gostili tudi tuje goste iz predstavništva RS v Bruslju, Geriatične klinike Univerze v Varšavi, direktorja National Centre of TeleHealth in številne druge.

Strokovni program

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bo implementacija strategije dolgožive družbe z najnovejšimi in ažurnimi tematikami, v okviru katerega organizatorji pripravljajo kar 10 okroglih miz. Teme letošnjega strokovnega programa bodo iskanje meja v jeziku o starosti in starejših, kako uspešno črpati sredstva EU z namenom, da bi strategijo dolgožive družbe dejansko tudi izpeljali, kako modernizirati sistem dolgotrajne oskrbe in opismenjevati starejše, kaj lahko storimo, da bomo spet omogočili ljudem, da ne glede na starost, ohranjajo in na novo navezujejo pristne človeške stike, in kakšen je pomen odgovornega delovanja nevladnih organizacij. V okviru letošnjega strokovnega programa bodo organizatorji počastili tudi 100. obletnico Univerze v Ljubljani – od ustanovitve UL do vseživljenjskega izobraževanja.

Nov soorganizator in nova strateška partnerstva

Nov soorganizator dogodka Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU bo v okviru svojega kulturnega programa pripravila delavnico zumbe, taichija, prikaza gimnastičnih vaj ipd. Zagovornik načela enakosti je samostojen državni organ za pomoč vsem, ki so diskriminirani ali neenako obravnavani. Na Festivalu za tretje življenjsko obdobje se bodo predstavili na svojem razstavnem prostoru, kjer bodo za svetovanja na voljo njihovi strokovni sodelavci. Starost je osebna okoliščina, ki je sami ne moremo izbirati in zaradi nje nihče ne sme biti diskriminiran. Zagovornik si prizadeva za enake možnosti vseh, ne glede na starost ali druge osebne okoliščine. Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je prostovoljna organizacija upokojencev. V SUS se včlanjujejo zlasti člani sindikatov, ki tudi po upokojitvi želijo ostati pripadniki velike družine Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). V letošnjem letu bo Sindikat upokojencev Slovenije pripravil okroglo mizo v okviru strokovnega programa, prav tako pa bo v drugem preddverju na svojem razstavnem prostoru na voljo za vsa dodatna vprašanja. Okrogla miza, ki jo pripravlja Sindikat upokojencev Slovenije, se glasi Kako izboljšati bivalne pogoje starejših s poudarkom na vgradnji dvigal. Na okrogli mizi bodo prisotni iskali rešitve izhajajoč iz Strategije dolgožive družbe in prizadevanj za dolgotrajno oskrbo starostnikov na domu. Potekala bo v torek, 1. oktobra 2019, v dvorani M3 (12.45–13.45). Kot strateški partner Festivala se je pridružila tudi Socialna zbornica Slovenije. Za spregledati ni pomembna razprava, ki jo pripavljajo, z naslovom Medgeneracijski preplet neformalnih oskrbovalcev starejših na domu: izziv ali utopija?, ki bo potekala v četrtek, 3. oktobra 2019, ob 12. uri v dvorani M3.

Ministrstvo za zdravje s pilotnim projektom dolgotrajne oskrbe

Na razstavnem prostoru Ministrstva za zdravje bo potekala predstavitev njihovega dela s področja dolgotrajne oskrbe. V okviru projekta Model dolgotrajne oskrbe, boste lahko spoznali pilotni projekt, s katerim Ministrstvo preizkuša nova orodja, mehanizme in storitve za zagotavljanje kakovostne in integrirane dolgotrajne oskrbe v Sloveniji. Potekala pa bo tudi okrogla miza “Operacionalizacija strategije dolgožive družbe in črpanje EU sredstev v novi finančni perspektivi”, kjer bo sodelovala predstavnica Ministrstva za zdravje, mag. Klavdija Kobal Straus.

Sejemska razstava – priložnosti za informacije iz prve roke.

Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo več kot 160 razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Brezplačen voden ogled prestolnice in številne delavnice pripravlja Mestna občina Ljubljana, številne vsebine pa bo na samostojnem razstavnem prostoru pripravil tudi nov soorganizator Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU.

Dobrodelna akcija Računalniki za starejše

V letošnjem letu bodo organizatorji na 19. F3ŽO skupaj z društvom Duh časa podarili računalnike starejšim, ki si nakupa računalnika ne morejo privoščiti. V okviru akcije Računalniki za starejše na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje želi društvo podariti 150 računalniških kompletov, opremljenih z odprtokodnimi programi pripravljenimi za uporabo. Računalniški komplet (računalnik, tipkovnica, miška, ekran) bodo starejši lahko prevzeli v času 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje (od 1. do 3. oktobra v Cankarjevem domu). Več o akciji si lahko preberete na spletni strani festivala www.f3zo.si/racunalniki.

Sočasno tudi Festival celostnega zdravja DAO YAH

Istočasno kot F3ŽO bo v letošnjem letu v Cankarjevem domu potekal tudi 5. Festival celostnega zdravja DAO YAH, ki na enem mestu odgovori na številna vprašanja o tem, kako lahko sami poskrbimo za svoje zdravje, kako lahko skupaj celimo energijo sveta in predvsem kako lahko posamezniki poskrbimo za boljši svet. V sodelovanju z akademsko izobraženimi strokovnjaki, zdravniki, farmacevti in biologi bodo organizatorji snovali tridnevni festival, prežet s številnimi nasveti, predavanji in delavnicami ter sejemsko razstavo, polno izdelkov in idej za boljši vsakdan. Izobraževalni program bo potekal 2. dan festivala v Kosovelovi dvorani, delavnice pa v dvorani M3 in v Odprti delavnici. Vsebinsko se Festival celostnega zdravja naslanja na Festival za tretje življenjsko obdobje, zato bo rdeča nit letošnjega Festivala celostnega zdravja Zdravo staranje – kako preprečiti demenco.

Program si oglejte na: http://4922.sqm-secure.eu/index.php?option=com_acymailing&ctrl=url&appId=4922&urlid=0&mailid=239&subid=11065&noutm=0>

Častni pokrovitelj 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan.

Vstop na festival je prost. Več na www.f3zo.si.

17. 9. 2019

Avtor

Administrator