Kultura

100 let Franceta Štiglica: kinotečni program od 1. do 6. oktobra

Spoštovani, ob stoti obletnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filmaFranceta Štiglica(1919–1993) smo v Slovenski kinoteki v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom pripravili obsežnoretrospektivoŠtigličevih del. Na otvoritvi retrospektive vtorek, 1. oktobra, ob 20. urisi bomo ogledali kratki film Milana LjubičaFrance Štiglic, filmski režiser(1975), sledila pa bo še projekcija lirične pripovedi o neuresničljivih željah in hrepenenju, posneta po literarni predlogi Miška Kranjca,Povest o dobrih ljudeh(France Štiglic, 1975).

Bata Živojinović, Olga Kacjan

Povest o dobrih ljudeh (France Štiglic, 1975)

V sklopu retrospektive bo na ogled vseh petnajst avtorjevih celovečernih filmov, tudi tisti, ki jih je ustvaril v drugih republikah Jugoslavije. Filmi retrospektive bodo obogateni z uvodi, nekaj filmov bo na ogled v sklopu kinotečnih matinej, vsredo, 2. oktobra,pa se bo v okviru retrospektive zgodila tudiKino-katedra za pedagoge, na kateri bo o filmuBalada o trobenti in oblaku(France Štiglic, 1961) predaval Andrej Šprah. Vtorek, 8. oktobra,v sodelovanju zDruštvom slovenskih režiserjevpripravljamo še okroglo mizo, na kateri bomo razmišljali o Štigličevem vplivu na slovensko filmsko pokrajino. Ob retrospektivi bo v dvorani Silvana Furlana na ogled tudi pregledna razstava o Štigličevem življenju in delu.

Mesto žensk: Maraton Ob praznovanju25. obletnice festivala Mesto ženskse s ponosom oziramo na petindvajset let ustvarjanja videastk v slovenskem prostoru. V Kinoteki smo v sodelovanju s festivalom pripravili obsežen maraton slovenskih filmskih in videoustvarjalk oziroma njihovih del iz preteklih petindvajsetih let. MaratonŽivele! 25 let filma in videase bo v dvorani Silvana Furlana med poldnevom in polnočjo odvil včetrtek, 3. oktobra. Del programa v Kinoteki je povezan z istoimensko razstavo v Galeriji Alkatraz, nekateri filmi pa bodo predvajani tudi na TV Slovenija.

Kino-integral: 25 FPS v Ljubljani Vpetek, 4. oktobra,v Kinoteki z dvema izbranima programoma gostuje15. edicija mednarodnega festivala eksperimentalnega filma in videa 25 FPS. Festival 25 FPS, ki je bil ustanovljen leta 2005 v Zagrebu, se že petnajst let posveča filmskemu eksperimentu. Z izborom filmov, video del, razširjenih filmskih performansov v živo in občasnih instalacij daje kontekst sodobnim in zgodovinskim umetniškim filmskim podobam. Avtentični, drzni in zanesenjaški avtorski izrazi so se znašli tudi v letošnjem ljubljanskem izboru iz tekmovalnega programa. Prvi sklop filmov bo na sporedu ob19. uri, drugi pa ob21. uri. Oba programa bo predstavila selektorica 25 FPS Marina Kožul.

Festival stripa Tinta Za vse stripovske sladokusce bo oktobra znova poskrbel ljubljanskifestival stripa Tinta. V Kinoteki sev soboto, 5. oktobra, ob 18. uriobetaStrip v živo, ko se bodo spikerji in tehnikiRadia Študentže tretje leto zapored preizkusili v branju stripa v živo. Na velikem platnu boste lahko spremljali posamezne odlomke stripa, ki jih bodo v živi govor obudili glasovi spikerjev, glasbena podlaga in zvočni efekti. Tokrat bodo uprizorili strip iz kultne serijeAlan Ford, ki letos praznuje okroglih 50 let. V soboto ob21. 30 uripa v sklopu festivala sledi še projekcija kultne črne komedije Slobodana ŠijanaMaratonci tečejo častni krog(1982). Vtorek, 8. oktobra, ob 21. uriopozarjamo na program kratkih filmov pionirja stripa in animiranega filmaWinsorja McCaya, ki jih bo na klavirju v živo spremljal pianist Andrej Goričar.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

30. 9. 2019

Avtor

Administrator