Tehnologija

ZPS: Telekomunikacijske operaterje pozivamo k sklenitvi dogovora, da v času pogodbene vezave ne bodo spremenili pogodbenih pogojev in cene!

 

Kar je bilo pred leti prej izjema kot pravilo, je danes stalna praksa – telekomunikacijski operaterji potrošnikom v obdobju vezave spreminjajo vsebino pogodbeno dogovorjenih pogojev, tudi cene naročnin. Na ZPS se zato sprašujejo, ali operater, ki je pripravil pogodbo, res ne ve, da je ne bo mogel spoštovati v času trajanja vezave, ali pa gre za prodajno taktiko: privabiti potrošnika z ugodno ceno, privlačno ponudbo, nato pa jo – v času trajanja vezave – spremeniti. Potrošniki so v spletni anketi ZPS potrdili, da se večina (63 %) za vezavo ne bi odločila, če bi vedela, da lahko operater spremeni ceno/vsebino paketa tudi v času trajanja vezave.

Na ZPS so prepričani, da enostranska sprememba pogodbenih pogojev ni sprejemljiva in da so pogodbene stranke zavezane izpolniti svoje obveznosti tako, kot je bilo dogovorjeno ob sklenitvi pogodbe – vezava je VEZAVA ZA OBA, tudi za telekomunikacijskega operaterja. K podpori vabijo tudi potrošnike – ti lahko s podpisom peticije VEZAVA ZA OBA sporočijo telekomunikacijskim operaterjem, da se mora njihova nepoštena poslovna praksa končati.

Potrošnik ob spremembi pogojev operaterja lahko prekine pogodbeno vezavo, toda za kakšno ceno? Če potrošnik pred potekom obdobja vezave – zaradi spremenjenih pogojev operaterja – odstopi od pogodbe, operater od njega zahteva vračilo vseh ugodnosti, ki jih je do trenutka odstopa prejel, npr. v obliki popusta na mesečno naročnino.

Na ZPS so prepričani, da gre za nepošteno poslovno prakso operaterjev, ki jo želijo spremeniti.  »Sedaj je pravi trenutek, saj so v pripravi spremembe ZEKom,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala: »Problematiko neenakopravnosti v pogodbenem razmerju, ki jo je treba odpraviti in zaščiti interese potrošnikov, naročnikov telekomunikacijskih storitev, bomo predstavili tako telekomunikacijskim operaterjem kot  pristojnemu ministrstvu in regulatorju.«  

 »Prizadevanja ZPS podpirata tudi Evropska potrošniška organizacija BEUC in Evropska komisija, ki izvedbo projekta tudi finančno podpirata,« je ob tej priložnosti povedala Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala: »Glede na razmere na trgu je očitno, da je vezava, ki potrošnikom pogosto omogoča nakup mobilnega telefona po nižji ceni, postala korektor (pre)visokih cen le teh. Žal na trgu niso osamljeni niti tako skrajni primeri, kot je sprememba cene naročnine za dve leti že prvi mesec po podpisu pogodbe.«

Vezava mora veljati za obe strani
Telekomunikacijski operaterji ponujajo ugodne ponudbe, če se potrošniki vežejo za 12 ali 24 mesecev, predvsem zadnje tudi najbolj aktivno oglašujejo. 
V zameno za vezavo ponujajo popuste pri naročnini, cenejšo opremo ali cenejše naprave (pametni telefon ali drugo opremo…), zato potrošnik pričakuje, da mu operater v zameno za dveletno zvestobo ponuja ugodnejše pogoje, tudi ceno. »Marsikateri potrošnik ob obvestilu operaterja nekaj mesecev po podpisu pogodbe o vezavi, da se bo cena paketa zvišala za dva evra, na primer, niti ne ukrepa, saj ne želi ponovno pregledovati vseh ponudb in se ukvarjati z menjavo operaterja. Ko ta po določenem obdobju spremeni še programsko shemo, na primer, pa se odloči za menjavo, a ga na zadnjem računu preseneti visok znesek za vračilo prejetih ugodnosti, ki ga od njega terja operater,« pojasnjuje Matjaž Jakin, vodja svetovalne pisarne na ZPS, in dodaja: »Na ZPS vztrajamo, da morata dogovore morata spoštovati obe strani.«

Trenutne razmere na trgu postavljajo potrošnika v izrazito podrejeni položaj. Medtem ko ima telekomunikacijski operater proste roke pri spremembah pogojev in cen, je potrošnik kaznovan, če se ne strinja s spremembo bistvenih sestavin pogodbe, zaradi katerih se je sploh odločil za vezavo pri operaterju.

Potrošniki »utrujeni« od menjav
Potrošniki vedno redkeje menjajo telekomunikacijskega operaterja. Iz četrtletnih poročil, ki jih objavlja AKOS, je razvidno, da se je število prenosov mobilni telefonskih številk s skoraj 65.000 v 2. četrtletju 2016 v zadnjem obdobju zmanjšalo za več kot polovico, tako da jih je bilo v letošnjem prvem četrtletju samo še nekaj več kot 31.000,« je povedal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki ob tem navaja tudi rezultate spletne ankete ZPS: kar 63 % anketirancev, ki je odgovorilo na anketno vprašanje o vezavi, se namreč ne bi odločilo za pogodbo z vezavo, če bi vedeli, da lahko operater v času vezave spremeni ceno in/ali pogoje, še več potrošnikov, ki je odgovorilo na anketni vprašalnik, pa meni, da je nesprejemljivo, da operater v času vezave spremeni bodisi vsebino (87 %) bodisi ceno paketa (94 %).

Podpišite peticijo ZPS: VEZAVA ZA OBA!

Več o neprimernih praksah pri podpisu pogodb lahko preberete na povezavi.

Jasmina Bevc Bahar
Vodja odnosov z mediji/ Head of PR
Zveza potrošnikov Slovenije
Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana

Tel: 01 474 06 08
Mobi: 041 387 769
Fax: 01 433 33 71

E-mail: zps@zps.si

2. 10. 2019

Avtor

Administrator