Kultura

Čezmejno sodelovanje & izredni koncert_11. & 12.10.2019

FOTO: KDNG

1. Festival psihologije v Furlaniji-Julijski krajini:

Leonardo in psihologija

Valentina Danelon, violina

Matteo Andri, klavir

Petek, 11. oktober 2019, ob 20. uri, Grad Kromberk

Ob letošnji 500-letnici obeleževanja smrti velikega italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija vabimo na koncert, ki je nastal v soorganizaciji z našim dolgoletnim partnerjem, videmskim društvom Progetto Musica, in italijansko Fundacijo Luigi Bon. V sklopu 1. Festivala psihologije v Furlaniji-Julijski krajini bosta na Gradu Kromberk nastopila violinistka Valentina Danelon in pianist Matteo Andri. Predstavila se bosta s programom, ki je posvečen fizični in psihični invalidnosti med izbranimi romantičnimi skladatelji. Vstop je prost, vabljeni!

V Kulturnem domu Nova Gorica že vrsto let posebno pozornost namenjamo projektom čezmejnega sodelovanja. Tako v mestu, kot širšem goriškem zaledju, večkrat izpostavljamo posebno in strateško pozicijo Nove Gorice in s tem kulturnega doma, ki v vlogi promotorja slovenske glasbene umetnosti vzpostavlja medkulturni dialog s sosednjo Gorico in širšo Furlanijo-Julijsko krajino.

Tokrat ponosni sodelujemo v projektu prve izvedbe Festivala psihologije v Furlaniji-Julijski krajini s podnaslovom Leonardo in psihologija. Festival ponuja vrsto znanstveno-umetniških dogodkov, ki se nanašajo na odnos Leonarda da Vincija do psihologije, njegov namen pa je ozaveščanje in sensibilizacija ljudi na področju psihologije za kvalitetnejše življenje posameznika.

Na podlagi teme invalidnost in genialnost v glasbi koncertni program vključuje skladbe L. van Beethovna, F. Liszta, R. Schumanna in F. Chopina. Vsi ti znani skladatelji so namreč bili v določeni meri invalidni. V nekaterih primerih je šlo za fizično invalidnost (Beethoven je bil gluh, Liszt pa slep), v drugih primerih pa za psihično (Schumann je bil hospitaliziran, ker je veljal za “norega”, Chopin pa je doživljal živčne zlome). Izbrani avtorji, katerih dela bosta poustvarila violinistka Valentina Danelon in pianist Matteo Andri, izkazujejo podobnosti tudi na glasbenem področju, saj so vsi ustvarjali v romantičnem slogu.

Koncert je nastal v sodelovanju z italijanskim društvom Progetto Musica in Fundacijo Luigi Bon.

Barbara Poša Belingarodnosi z javnostmi / koordinator in organizator kulturnih programov

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

E:pr@kulturnidom-ng.si| W:www.kulturnidom-ng.si

T: +3865 335 40 13| M:+386 41 775 089

7. 10. 2019

Avtor

Administrator