Kultura

Festival Kraška gmajna

Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi in širše. Temu izjemnemu prostoru je posvečen Festival kraška gmajna, edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma, ki obiskovalcem skozi različne aktivnost ponudi doživetje naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj.

Med 11. in 13. oktobrom vas vabimo v Štanjel.

®     V petek, 11. oktobra na predstavitev nove knjige Alje Furlan – Pletilke med kamnitimi zidovi skupaj s posebno, zvočno pletenino.

Braniška pesnica in pisateljica, ki ima za seboj že več kot dvajset slikanic in mladinskih knjig, bo med kamniti zidovi in glasbili Zvočne galerije Kamenica v zgornjem palaciju štanjelskega gradu predstavila svojo novo knjigo Pletilke, v kateri se ne pletejo samo nova oblačila, ampak tudi mehke vezi med mamo in njeno deklico. Ilustrirana pravljica je izšla pri založbi Pivec, v zvočno pletenino pa nas bo na dogodku odel tolkalec Gal Furlan.

Lokacija: Štanjel, zvočna galerija Kamenica
Ura: 17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Zavod Margarana, Založba Pivec in Javni zavod Komenski Kras
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu

 

®     Srednjeveško vas Štanjel krasi tudi etnološki muzej, imenovan Kraška hiša, v katerem so predmeti iz zbirke Goriškega muzeja. V soboto, 12. oktobra si jo bo mogoče ogledati v osveženi podobi, ki jo dobiva z novimi upravljavci.

Skrb zanjo prevzemajo Grajžarjevi, ki so tudi lastniki stavbe. V družabnem programu se bomo spomnili, kako se je hiša obnavljala in kako je zbirka nastajala. Osvežena postavitev bo tudi na ogled. Med gosti bodo mnogi, ki so jo pomagali soustvarjati, v kratkem kulturnem programu pa ne bo manjkalo tudi smeha in glasbe.

Lokacija: Štanjel, pred Kraško hišo
Ura: 17:00
Cena: brezplačno
Organizatorji: Grajžarjevi, Goriški muzej in Javni zavod Komenski Kras
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu

 

®     Obenem pa ta dan vabljeni tudi na ustvarjalno delavnico pod vodstvom Franka Vecchieta – Odtisnimo svojo grafiko na preši Lojzeta Spacala.

Številna Spacalova dela so posvečena tipični kraški arhitekturi. Pod izkušenim vodstvom zamejskega likovnega ustvarjalca in Spacalovega dobrega prijatelja Franka Vecchieta si bomo v prvem delu delavnice podrobneje ogledali razstavo Magičnost prostora, kjer se v doživljanju Krasa soočajo Černigoj, Kosovel in Spacal, v drugem delu pa  izdelali manjšo grafiko s kraškimi motivi, odtisnjeno na originalni Spacalovi preši. Predznanje ni potrebno. V ceno je všteto orodje, barve in papir.

  Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala in Galerija pri Valetovih
Ura: 9.00 – 16.00
Cena: 35 € delavnice na osebo (10 % popust ob predprijavi do 4. 10. 2019)
Informacije in prijave: najkasneje do 10. 10. 2019 na 05 76 90 056 oziroma tic@stanjel.eu.

 

®    Še posebej vabljeni na nedeljski dogodek: Ferrarijev vrt in njegovi potenciali – okrogla miza in voden ogled

Posebnež med kraškimi vrtovi in eden izmed najbolj znamenitih historičnih vrtov Slovenije je štanjelski Ferrarijev vrt. Na okrogli mizi in vodenem ogledu  v nedeljo 13. oktobra, se bo spoznalo njegovo vlogo v prostoru v različnih zgodovinskih obdobjih – v preteklosti, sedanjosti in tudi možnih obetih za prihodnost. Gostje na razpravi bodo

  • župan Občine Komen, mag. Erik Modic,
  • arhitektka in konservatorka Nataša Kolenc,
  • diplomirani inženir gozdarstva, kurator v Arboretumu Volčji Potok in višješolski predavatelj in publicist, Matjaž Mastnak,
  • urednik revije Rože in vrt ter avtor več kot sto oddaj s področja vrtne kulture in varstva narave v okviru Izobraževalnega programa TV Slovenije, Stane Sušnik in
  • lastnik in direktor podjetja Toleranca marketing, glavni urednik revije Congress Magazine, Gorazd Čad.

Javna razprava se bo zaključila z vodenim ogledom posebnih kotičkov vrta.
Moderator: Bogdan Macarol
*Več informacij tudi v priloženem vabilu.

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala
Ura: 15.00
Cena: brezplačno
Informacije: TIC Štanjel, 05 76 90 056, tic@stanjel.eu

 

Festival kraška gmajna ponuja tudi voden sprehod – doživetje kamnite dediščine Lipice in ob koncu sprehoda pomežik podobi novega hotela Maestoso.

Zadnji vikend festivalskega dogajanja se bo zaključil v Botaničnem vrtu v Sežani, ki je zaščiten kot hortikulturni spomenik ter na Pepinih vrtovih ob jesenski čajanki. Izbrani čaji, pripravljeni iz skrbno nabranih zelišč s kraške gmajne ter zgodbe, ki jih bodo pripovedovali člani Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje bodo poskrbeli za prijeten zaključek jesenskega festivala.

Več informacij o festivalu najdete na spletnih straneh www.stanjel.eu, www.visitkras.info in FB straneh: Festival Kraška gmajna, Visit Kras ter Štanjel Tourism.

Organizatorji in pobudniki festivala so: Konjeniški park Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas.

Sara Baša

Turistično informacijski center Štanjel

 

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T: +386 5 769 00 56

@: tic.stanjel@stanjel.eu

W: www.stanjel.eu

9. 10. 2019

Avtor

Administrator