Avtomobilizem

FORD ZAČENJA PROIZVODNJO CROSSOVERJA PUMA – ENEGA OD OSMIH ELEKTRIFICIRANIH VOZIL ZA EVROPSKI TRG V LETOŠNJEM LETU

9. oktober 2019 – V Fordovi najsodobnejši tovarni v romunskem mestu Craiova je stekla serijska proizvodnja inovativnega in elektrificiranega novega crossoverja Ford Puma.

 

Fordov novi kompaktni crossover z navdihom športnih terencev je na voljo z napredno tehnologijo 48-voltnega elektrificiranega pogonskega sklopa Ford EcoBoost Hybrid in je prvo hibridno vozilo, ki so ga izdelali v Romuniji.

 

Ford je v svoji tovarni v Craiovi zaposlil dodatnih 1700 delavcev in z naložbo 200 milijonov evrov podprl proizvodnjo modela, ki združuje varčno porabo z blago hibridno tehnologijo*, prostoren prtljažnik, s katerim brez sklepanja kompromisov presega vse tekmece v segmentu, in osupljivo navdušujoče oblikovanje – skupna višina Fordovih naložb v proizvodni obrat v Craiovi od leta 2008 dosega skoraj 1,5 milijarde evrov.

 

Nova Ford Puma je eno od osmih elektrificiranih vozil, ki jih Ford letos pošilja na evropski trg. V prvi polovici leta je Ford napovedal, da bo vsak nov model Fordovih osebnih vozil vključeval elektrificirano različico – z blagim hibridnim, polnim hibridnim, priključnim hibridnim ali povsem električnim pogonom – to pa bo pomenilo eno najobsežnejših ponudb elektrificiranih vozil za uporabnike v Evropi. Ford predvideva, da bo do konca leta 2022 delež vozil z elektrificiranim pogonom presegel polovico skupne prodaje njegovih osebnih vozil.

 

“Nova Puma predstavlja naslednje poglavje v Fordovi oblikovalski filozofiji, osredotočeni na uporabnika, saj prinaša še višjo raven kakovosti, obilice tehnologij in genov zabavne vožnje, značilnih za Fordovo znamko v Evropi,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa. “Prepričan sem, da bo Puma izjemno uspešna v Evropi.”

 

Poleg dovršene blage hibridne pogonske tehnologije karizmatična nova Ford Puma prinaša še privlačne proporce športnega terencavsestranski prtljažnik z največjo prostornino 456 litrov in inovativnim Fordovim MegaBoxom, tehnologije za samozavestnejšo vožnjo, vključno z aktivnim tempomatom s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem prometnih znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu, ter vrhunske možnosti za udobje, med katere sodijo tudi prvi sedeži z masažno funkcijo v tem segmentu.

 

Med prepoznavnimi različicami sta tudi športna Puma ST-Line s potezami športnega oddelka Ford Performance in odlično opremljena Puma Titanium X – prvič se je predstavila prejšnji mesec na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

 

Kupci v Evropi lahko že naročijo novo Pumo, ki se pridružuje Fordovi čedalje obsežnejši ponudbi športnih terencev in z njimi navdihnjenih crossoverjev v Evropi. Ford Romunija zaposluje približno 6000 oseb, ki poleg nove Ford Pume proizvajajo tudi model Ford EcoSport in Fordov 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost, ki je naziv Mednarodni motor in pogonski sklop leta osvojil kar enajstkrat.

 

Z začetkom proizvodnje nove Pume zdaj v Craiovi prvič vzporedno izdelujejo dva modela za po podatkih agencije JATO Dynamics evropski najhitreje rastoči segment kompaktnih SUV-jev in crossoverjev.**

 

# # #

 

  • Ford EcoSport – izpusti CO2 od 110–111 g/km, poraba goriva od 4,2 l/100 km
  • Ford Puma EcoBoost Hybrid – izpusti CO2 od 99 g/km, poraba goriva od 4.3 l/100 km

 

*Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

 

Od 1. septembra 2017 se v skladu z zadnjo različico uredbe (EU) 2017/1151 za določena nova vozila uporablja homologacija s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP), ki je nov in bolj realistični preskusni postopek za merjenje porabe goriva in izpustov CO2. S 1. septembrom 2018 je začel WLTP nadomeščati novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC), ki je bil v veljavi doslej. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

 

** Rezultati JATO Dynamics temeljijo na informacijah znanega svetovalnega podjetja JATO Consult. Podatki veljajo za 27 evropskih držav. Za več informacij obiščitewww.jato.com.

9. 10. 2019

Avtor

Administrator