Kultura

Cellofest Ljubljana 2019 / 21. oktober 2019 ob 20h – Baročni violončelo

CELLOFEST LJUBLJANA 2019:
Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 20:00
Mestni muzej Ljubljana (atrij)

Baročni violončelo
Marco TESTORI – baročni violončelo
Gregor FELE – baročni violončelo
Domen MARINČIČ – čembalo

 

foto: arhiv Cellofest Ljubljana

A. Vivaldi                           Sonata v a-molu, RV 44 (za violončelo in basso continuo)
1678-1741                           Adagio – Andante molto – Largo – Giga
J.-B. Barrière                     Sonata IV, Livre IV (za dva violončela)
1707-1747                           Andante – Adagio – Allegro prestissimo
S. Lanzetti                          Sonata V, op. I (za violončelo in basso continuo)
1710-1780                           Adagio cantabile –  Allegro – Menuet. Andante
L. Boccherini                     Sonata III iz londonskega tiska (za dva violončela)
1743-1805                           Largo – Allegro alla militare – Menuetto
J. G. C. Schetky                Sonata III, op. IV (za violončelo in basso continuo)
1737-1824                           Allegro – Adagio – Allegro con spirito

Italijanski violončelist Marco Testori je bil vrsto let član enega od najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico. Od leta 2013 poučuje baročni violončelo na salzburškem Mozarteumu. Z nekdanjim študentom, slovenskim violončelistom Gregorjem Feletom, in čembalistom Domnom Marinčičem so pripravili virtuozni program, ki nas bo popeljal v svet stare glasbe.

Marco Testori je najprej študiral orgle in nato diplomiral kot violončelist na Konservatoriju Giuseppe Verdi v Milanu. Med študijem pri Christophu Coinu na Scholi Cantorum Basilensis se je specializiral za starejšo glasbo. Z različnimi ansambli je snemal za založbe Decca, Opus 111, Naxos, Sony, Amadeus in Fuga Libera. Med letoma 1994 in 2004 je bil prvi violončelist znanega ansambla Il Giardino Armonico. Z njim je nastopal v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah po svetu in snemal za založbo Teldec. Trenutno je prvi violončelist ansambla Atalanta Fugiens, s katerim snema za založbo Sony. Za založbi Passacaille in Urania Records je posnel sonate in koncerta Carla Grazianija in sonate mannheimskih violončelistov, z ansamblom Dolce & Tempesta pa koncerte za violončelo in godala Nicole Fiorenze. Na svoji najnovejši zgoščenki izvaja s pianistom Costantinom Mastroprimianom sonate Moschelesa, Riesa in Hummla. Od leta 2013 je profesor baročnega violončela na Univerzi Mozarteum v Salzburgu.

Gregor Fele je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Milošu Mlejniku in študij nadaljeval na salzburškem Mozarteumu pri Enricu Bronziju. Tam je končal tudi podiplomski študij baročnega violončela pri Marcu Testoriju. Kot solist je sodeloval z vodilnimi slovenskimi orkestri. Nastopal je na Svetovnih glasbenih dnevih, na festivalih Aspekte in KlangReisen v Salzburgu pa tudi v Berlinu, Trstu, Zagrebu in na Dunaju. Sodeloval je z znanimi izvajalci baročne glasbe, kot so Reinhard Goebel, Dorothee Oberlinger, Marco Testori, Midori Seiler, Lorenzo Ghielmi, Hiro Kurosaki in Stefan Temmingh. Od leta 2006 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Aprila 2016 in februarja 2018 je vodil ta orkester na koncertih z baročnim programom v sklopu cikla Mozartine.

Domen Marinčič je študiral čembalo, violo da gamba in generalni bas v Nürnbergu in na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Kot komorni glasbenik nastopa po vsej Evropi, v Kanadi, ZDA, Vietnamu, na Bližnjem vzhodu in na Kitajskem. Sodeloval je pri snemanju petintridesetih zgoščenk za založbe Aeolus, Accent, Arcana, BIS, Harmonia Mundi France, Oehms Classics, Ricercar in Sony/DHM.

Organizator: IM.PULS ART, Levstikova ul. 22, SI-1000 Ljubljana / T: +386 1 251 11 12 / E: houska@siol.net /
Vstopnice lahko kupite v predprodaji na www.eventim.si in pred koncertom v trgovini Mestnega muzeja Ljubljana na Gosposki 15, 1000 Ljubljana (15, 12 eur).

***

Med 15. in 25. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal že tretji festival CELLOFEST LJUBLJANA, praznik violončelistov in violončela. Gre za tematski glasbeni festival, ki se posveča violončelu in ki ga sestavljata dva dela: cikel koncertov ter delavnice in seminarji z vrhunskimi domačimi in tujimi pedagogi. Letošnji Cellofest Ljubljana bo vključeval devet koncertov na izbranih lokacijah, tri mojstrske tečaje s priznanimi tujimi profesorji violončela in tridnevno delavnico za osemdeset najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Cellofest predstavlja violončelo v vseh možnih različicah; kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot komorni oz. ansambelski inštrument. Dokazuje, da je violončelo primeren za improvizacijo in jazzovsko glasbo, hkrati pa se nam s koncertom stare glasbe predstavlja kot historični inštrument. Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Cellofest spodbuja skupno muziciranje izstopajočih slovenskih violončelistov, dejavnih tako doma kot v tujini, in bogati naš in vaš praznik violončela v Ljubljani.

Letos bodo na Cellofestu Ljubljana sodelovali: italijanski violončelist Enrico Dindo, zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste, Marco Testori, ugledni italijanski baročni violončelist, ki je bil vrsto let prvi čelist enega najbolj znanih ansamblov baročne glasbe Il Giardino Armonico, hrvaška jazzovska violončelistka Asja Valčić, ki že 19 let živi in ustvarja na Dunaju, naša ugledna violončelistka Karmen Pečar Koritnik (z njo bo nastopil mednarodno priznani pianist Aleksandar Serdar), 12-članski Cellofest ansambel, ki bo že tradicionalno igral na otvoritvi festivala in ki ga sestavljajo izvrstni domači violončelisti (z njimi bosta na otvoritvi nastopila vsestranska glasbenika > mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in harmonikar Marko Hatlak), 12-članski violončelo sestav pod taktirko Sebastiana Bertonclja z operno obarvanim sporedom “La forza del violoncello: Moč usode – moč violončela”, študenti violončela ljubljanske in tujih Univerz ter orkester najmlajših violončelistov iz vse Slovenije (letos jih pričakujemo 80!).

Več informacij o programu, seminarjih in delavnici Cellofesta lahko dobite na: www.cellofestljubljana.si
Celoten program Cellofesta Ljubljana je v priponki. Foto material v visoki resoluciji za tisk vam lahko pošljemo.

Niko Houška

_____________________________

producent Cellofesta Ljubljana

www.cellofestljubljana.si

T: 01 251 11 12

GSM: 041 323 446

10. 10. 2019

Avtor

Administrator