Kultura

PREDSTAVITEV NOVEGA ROMANA BEHEMOT JERNEJA ŽUPANIČA, 17. 10., Trubarjeva hiša literature

Jernej Županič predstavlja roman Behemot

17.oktober 2019/ 19:00 Trubarjeva hiša literature, Ljubljana

Vabimo vas na predstavitev novega romana Behemot Jerneja Županiča. Z njim se bo pogovarjala Dijana Matković.

O AVTORJU

Jernej Županič (1982) je prevajalec, pesnik in pisatelj. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in filozofije, prevaja iz angleščine v slovenščino in obratno. Med avtorji, ki jih je prevedel, so David Foster Wallace, J. M. Coetzee, Rachel Cusk, Lydia Davis, Dave Eggers in C. D. Wright. Za prevod slednjih treh je leta 2017 prejel nagrado Radojke Vrančič. Županičev roman Mamutije leta 2019 prejel nagrado kritiško sito, ki jo za najboljšo knjigo preteklega leta podeljuje DSLK.

O KNJIGI

Behemot je pošast kaosa. Pošast, ki je toliko bolj nevarna, ker se ne zdi nevarna. Pošast, ki čaka, ki je potrpežljiva in udari šele takrat, ko je okolico prepričala, da je povsem spregledljiva. V času političnega ekstremizma, terorizma in spodbujanja strahu pred drugačnostjo, se študentka Ana pridruži skupini anarhistov in si zastavi nalogo: odide v evropsko prestolnico, spremeni ime, se infiltrira med prostitutke in čaka na svoj trenutek. Sledi ji njena sestra Sonja, ki ne čaka, ampak išče izginulo Ano. Medtem odjekne novica o atentatu na pomembnega evropskega funkcionarja. V kaosu iskanja krivca, teorijami zarote, vsesplošnemu obtoževanju različnih političnih, verskih in rasnih skupin, ostaja nenagovorjeno le bistveno vprašanje: kateri so tisti razlogi, zaradi katerih se rodi potreba po tako skrajnih dejanjih? In še pomembneje: kaj ali kdo je torej v resnici Behemot?

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga financira Javna agencija za knjigo. Na dogodku boste knjigo lahko tudi kupili.

VLJUDNO VABLJENI!

Dodatne informacije: Ana Škreblin, odnosi z javnostmi ana@kreativnabaza.si

Eva Premk Bogataj, strateški vodja projektov eva.premk.bogataj@zalozba.org

10. 10. 2019

Avtor

Administrator