Kultura

Napovednik predstav

Spoštovani, približuje se vrhunec praznovanja 100-letnice rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica, ki jo bodo zaznamovali številni zanimivi dogodki. V Kinoteki bo vse do 10. novembra še vedno na ogled retrospektiva Štigličevih del.

V torek, 29. oktobra, ob 18. urilepo vabljeni na projekcijo filma Veselo gostivanje (France Štiglic, 1984). Gre za humorno pripoved o skupini muzikantov, Pickovi bandi, ki potuje po prekmurskih ravnicah ter igra na različnih zabavah in ob različnih priložnostih.

Vsoboto, 2. novembra, ob 19. urisi lahko ogledate tri desetletja nastajajoč dokumentarni film Filmoljubje (Slavko Hren, 2018), ki osvetli turbulenten čas in razmere po koncu druge svetovne vojne, ko je dozorela ideja, da bi Slovenci posneli svoj prvi celovečerni igrani film.Projekcijo pripravljamo v sodelovanju z RTV Slovenija, zanjo pa so na voljo brezplačne vstopnice. Vsoboto ob 20.30 uribo na ogled tudi restavrirana in digitalizirana različica prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji zemlji(France Štiglic, 1948). Vnedeljo, 3. novembra, ob 17. uribo na sporedu v angleščino sinhronizirana in za ameriško tržišče prirejena verzija filmaDolina miru(France Štiglic, 1956) z naslovomSergeant Jim.Ob19. uripa sledi projekcija filmaViza zla(France Štiglic, 1959), jugoslovanska kriminalka o tihotapcih drog in film, ki ga je Štiglic posnel v Makedoniji.

Viza zla (1959)

Retrospektiva: Jean Renoir Z dvema projekcijama konec oktobra zaključujemo jesensko retrospektivo velikega francoskega mojstra Jeana Renoirja. Vtorek, 29. oktobra, ob 20. urisi bomo ogledali dva filma. Kratki filmNa krilih charlestona(Jean Renoir, 1927) je satira o modernem kolonialističnem valu v Franciji in film, v katerem spoznamo Renoirjevo ljubezen do posebnih efektov in fantastike. Renoirjev zadnji nemi filmZakotje(Jean Renoir, 1929) je nastal kot komemoracija ob stoletnici kolonizacije Alžirije.Zakotjeje pustolovski film, posnet v slogu ameriških filmov, v katerih je režiser užival v mladosti. Film bo v živo na klavirju spremljal Andrej Goričar. Vsredo, 30. oktobra, ob 20. uripa ne zamudite projekcije filmaAretirani desetar(Jean Renoir, 1962), Renoirjevega zadnjega celovečernega filma, ki v zgodbi o svetu, oropanem kavalirstva, dramo vendarle poživi z iskrivo komedijo.

Svetovni dan avdiovizualne dediščine: Od najdenih posnetkov do ponovne uprizoritve; videodela iz zbirke n.b.k Video-Forum Berlin Arhiv video in novomedijske umetnostiPostaja DIVA / SCCA-Ljubljanavsako leto obeleži Svetovni dan avdiovizualne dediščine – 27. oktober. Letos se nam pri praznovanju v Slovenski kinoteki pridružujen.b.k. Video-Forum iz Berlina, eden najstarejših video arhivov na svetu, ki deluje že od leta 1972. Omenjeni arhiv hrani več kot 1600 filmov in videov mednarodnih umetnikov: pionirska video dela, kratkometražne filme, spletno umetnost, dokumentirane performanse, video instalacije … Enourni program šestih videodel, od katerih vsak na svoj način tematizira različne vidike AV-dediščine in njene apropriacije ter delovanje Video-Forum,a bo pred projekcijo predstavila njegova direktorica in kuratorka Kathrin Becker.

 

Tehnologija / Transformacija: Čudežna ženska(1978)

Napovedujemo: Jesenska filmska šola 2019 Mednarodni simpozij filmske teorijeOdrazi razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja “jugosfere”in retrospektivaKalejdoskop zrcaljenja identitet v dokumentarcih z območja “jugosfere”letošnje Jesenske filmske šole se osredotočata na dokumentarno produkcijo na območju nekdanje Jugoslavije. Simpozij in retrospektiva bosta potekala med 4. in 7. novembrom v dvorani Silvana Furlana. Vstop na vsa predavanja je brezplačen. Več o programu letošnje Jesenske filmske šole si lahko poreberete na sledeči povezavi.

 

Štirje potni listi (2016)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

28. 10. 2019

Avtor

Administrator