Kultura

BIBLOS NA BUS!

Na avtobusLPP z Zlatkom Čordićem in Jurijem Hudolinom

Ponedeljek,11. 11. 2019, ob 11. uri, na avtobusu LPP proga št. 20 (Fužine-Dalmatinova). 1. postaja: Mestna knjižnica Ljubljana 2. postaja: Knjigarna Beletrine

Mestna knjižnica Ljubljana, Beletrina, Ljubljanski potniški promet in podjetje Mediabus so združili svoj glas v kampanji (e-)branja na avtobusih LPP:

Vljudno vabljeni, da se nam s knjigo ali e-knjigo pridružite na bralni poti z avtobusom LPP. Ob 11. uri bomo z avtobusom številka 20 s Fužin krenili proti Mestni knjižnici Ljubljana (Kersnikova 2, vhod z Gosposvetske), od tam pa proti Knjigarni Beletrina. Z nami bosta reper Zlatko Čordić in pisatelj Jurij Hudolin, ki bosta potnikom prebirala zabavne odlomke iz njune nedavno izdane knjige.

O POTNIKIH

Jurij Hudolinje v Ljubljani doštudiral primerjalno slovansko jezikoslovje. Od leta 1995 je svobodni književnik; piše poezijo, prozo, scenarije in kolumne. Bil je urednik literarne revijeApokalipsa, nekaj časa je bil tudi glavni urednik založbe VBZ. Objavil je več pesniških zbirk in proznih del, leta 1991 je prejel Grumovo nagrado, leta 2006 je bil nominiran za čašo nesmrtnosti, leta 2013 za Veronikino nagrado in leta 2014 za kresnika. Njegova dela so bila prevedena v hrvaški, srbski, makedonski, češki in angleški jezik, revijalno v več kot trideset jezikov. KnjigaO smehu Zlatka Čordićaje biografija z avtobiografskimi zapisi znanega in uveljavljenega reperja. Tako Jurij Hudolin kot Zlatko Čordić sta promotorja branja, literature in umetnosti.

Ko rečeš Fužine, pomisliš na njegovo muziko, njegov rep. In ko rečešZlatko Čordić, reper, nujno pomisliš na Fužine. So del skoraj vsakega njegovega komada, mit in navdih. Pogovor z njim je kot hudournik. Postaviš vprašanje in se izlije monolog, strasten, z vsemi prvinami dobrega govorca, z vsemi mini slovničnimi spodrsljaji. Sporočilo je lucidno in sočno. Tako kot njegovi komadi in naslovi plošč. Prva plošča ima naslov Svet je lep, druga Zlatko in prijatelji, s čimer je hotel ljudem na sceni povedati, da smo eno in se moramo združiti. Razvijal se je naprej in naredil ploščo Svet je lepši in potem je prišla plošča Zlatko in Optimisti, nato Zlato ti daje sijaj, ne pasreče, pozneje nam je z DVD projektom razkril Moj pogled. Sledil je sedmi album z naslovom Plečnikova roža, ker pa okolje in čas kažeta veliko nestrpnosti in ljubosumlja je izdal tudi mixtape Ogledalo kritikov. Malo za tem je zapisal “kjer je težka pot moraš vedet, da na konc je sladek konc” in sledil je izid devetega albuma Živim lajf! Svet je lep, ljudje so pa umazani, a moral je ponoviti misli našega največjega pesnika Franceta Prešerna, kar drži tudi danes in izdal je deseti album z naslovom Žive naj vsi narodi.

O (E-)KNJIGI, KI JO BOSTA BRALA

Zlatko, ki ima na Instagramu več kot 12.800 sledilcev, si zJurijem Hudolinomizmenjuje besedo v knjigiO smehu Zlatka Čordića– o Fužincu, ki ni primitivec. Iz geta, kjer so bolj kot ne na socialnem dnu živeli priseljenci, imigranti, brezdelneži, prestopniki in kriminalci, se je z ljubeznijo do Cankarja, Plečnika, slovenske kulture in jezika odlično vključil v družbo, ki Fužince potiska na obrobje.

7. 11. 2019

Avtor

Administrator