Kultura

35. Festival LGBT filma: kinotečni program od 25. do 30. novembra

Spoštovani, pretekli konec tedna smo z brazilskim filmom Greta (Armando Praça, 2019) odprli 35. FestivalLGBT filma. Na festivalu, kibo potekal do 1. decembra, bo na ogled 26 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 30 držav, obiskali pa ga bodo tudi številni filmski gosti in gostje. Letošnji program je v znamenju latinskoameriške produkcije, ki v zadnjih letih prinaša vrsto inovativnih LGBT+ del, med njimi že omenjeni otvoritveni film festivala. V ponedeljek, 25. novembra, ob 19. uribo na sporedu argentinski film Svetlolasec (Marco Berger, 2019), v sredo pa si lahko ogledate gvatemalski film Tresenje (Jayro Bustamante, 2019) in venezualsko-kolumbijsko zgodbo o zamolčani interspolnosti Jaz nemogoče (Patricia Ortega, 2018).

V torek, 26. novembra, ob 19. urine zamudite projekcije filma Lezbe, kamera, akcija!(Caroline Berler, 2018), dokumentarca, v katerem režiserke Barbara Hammer, Su Friedrich, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen, Desiree Akhavan, Vicky Du, filmski kritičarki B. Ruby Rich in Jenni Olson ter druge akterke spregovorijo o pretresljivih in navdušujočih zgodbah iz svojega življenja in o tem, kako so v filmu prikazale queerovsko identiteto. V sredo, 27. novembra, ob 17. uri opozarjamo na nizko proračunski film Buddies (1985), ki velja za prvi celovečerec, ki je načel tematiko aidsa, njegov režiser Arthur J. Bressan Jr. pa je dve leti po izidu filma tudi sam podlegel bolezni.

Portret goreče mladenke (2019)

V četrtek, 28. novembra,se obeta projekcija nove mojstrovine priznane francoske avtorice Céline Sciamma.Portret goreče mladenke(2019) je letos v Cannesu prejel queer palmo in nagrado za najboljši scenarij. V petek pa bo med drugim na ogled romunski film Pogovori o tisti punci(Bogdan Theodor Olteanu, 2018) o dveh dekletih, ujetih med medsebojno privlačnost na eni strani in breme romunske homofobije na drugi strani. Festival bomo v Kinoteki zaključili v soboto, 30. decembra,s podelitvijo nagrad in projekcijo retro trilerja Nož v srce (Yann Gonzalez, 2018). Zgodba filma je postavljena v Pariz v poznih 70. letih, spremlja pa režiserko gejevskih porničev, Anne, ki poskuša s svojim novim filmom ponovno osvojiti bivše dekle, montažerko Lois.

Nož v srce (2018)

Napovedujemo: 16. Animateka Jesensko-zimski ljubljanski filmsko festivalski vrvež se tradicionalno konča z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka, ki bo kinotečno platno preplavil z animiranimi podobami med 2. in 8. decembrom. V Kinoteki boste lahko spremljali tekmovalni program Mladi talenti Evrope, ki kot vsako leto prinaša vizualne in narativne presežke študentov in predvsem študentk evropskih izobraževalnih ustanov. Letošnja retrospektiva v bližnji plan postavlja animirani film iz baltskih držav.Poleg retrospektive bo v Kinoteki na ogled tudi nekaj izjemnih celovečernih filmov, program animiranih dokumentarcev in tradicionalni jagodni izbor, v programu Panoramapa še pregled vzhodne- in srednjeevropske produkcije animiranih filmov. V času festivala bo prostore Kinoteke krasila razstava animiranih slikofrcev oziroma flipbookov francoske umetnice Marie Paccou, ki je tudi članica letošnje mednarodne festivalske žirije. V sredo, 27. novembra, ob 11. uri lepo vabljeni tudi na novinarsko konferenco festivala Animateka, ki bo potekala v mali dvorani Kinodvora in na kateri bo podrobneje predstavljen celoten program letošnje festivalske edicije.

Študentski abonma: Divji v srcu Kinoteka z novo sezono prvič predstavlja tudi študentski abonma. Abonma vključuje šest filmskih predstav.Poteka enkrat mesečno od januarja do junija 2020 ob torkih zvečer. Vsi filmi bodo predvajani s 35-mm filmskega traku. Pred vsako projekcijo bo tudi kratek uvod, ki ga bodo pripravili sodelavci Slovenske kinoteke. Program in datume projekcij najdete na sledeči povezavi. * * * * * Cena abonmaja je 12 evrov. Ob vpisu prejmete darilo. Vpis abonmajev poteka do 28. januarja 2020 v času uradnih ur pri blagajni Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28. V študentski abonma se lahko vpišejo študenti, ki svoj status dokažejo s študentsko izkaznico.

Vaše mnenje šteje! Dragi prijatelji in prijateljice Slovenske kinoteke, lepo prosimo, da si vzamete nekaj minut časa in ocenite delo Kinoteke. Tako boste pomagali izboljšati naš program in delo ter omogočili ustvarjanje prijetnejšega vzdušja. Kinotečno anketo lahko ob skodelici kave rešite v naši kavarni ali na spletni povezavi https://www.1ka.si/a/234048. Najlepša hvala!

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

25. 11. 2019

Avtor

Administrator