Kultura

Podarite filmsko leto: kinotečni program od 9. do 15. decembra

Spoštovani,
torek, 10. decembra, ob 18. uri lepo vabljeni na večer Slovenskega filmskega arhiva, v sklopu katerega bodo tokrat na ogled štirje kratki filmi Nejča Slaparja. Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.
Ob 21. uri v sklopu rubrike Odprto platno sledi še brezplačna projekcija filma Zarota (Goran Ajtič, 2019)
V okviru programskega termina Odprto platno je odprta možnost projekcije vaših filmov v kinotečni dvorani. Predloge sprejema: matevz.jerman@kinoteka.si.

Zarota (2019)

 

Kino-katedra za pedagoge: Lubitschev prijem in lik usodne neznanke
V Kinoteki teče že sedma sezona Kino-katedre za pedagoge. Letošnja tematika predavanj se nanaša na vidike proučevanja in poučevanja prvin filmske izraznosti.
sredo, 11. decembra, ob 17. uri si bomo ogledali film Ernsta Lubitscha, Ninočka (1939), ki so ga v času nastanka oglaševali s hudomušnim vabilom: Garbo se smeji!
Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Za projekcijo in predavanje so na voljo brezplačne vstopnice.

Ninočka (1939)

 

Večer Društva slovenskih režiserjev: Priprave so zakon!
sredo, 11. decembra, ob 21. uri bo v sklopu cikla Režiserji v dialogu potekal pogovor o predprodukciji in produkciji, dveh pomembnih fazah pri ustvarjanju filmov.
Sogovornika bosta letošnji prejemnik nagrade kosobrin Matija Kozamernik-Jojo, direktor filma, in Igor Godina, asistent režiser. Pogovor bo usmerjal režiser in scenarist Miha Hočevar.
Brezplačen vstop.

Foto: Arhiv Slovenske kinoteke

 

Bosansko-hercegovski filmski večer: Valter brani Sarajevo
četrtek, 12. decembra, ob 19. uri bo v Kinoteki v sklopu Bosansko-hercegovskih filmskih večerov na ogled kultni film Valter brani Sarajevo (Hajrudin Krvavac, 1972).
»Valter brani Sarajevo /…/ se je s svojo popularnostjo kosal celo z Bitko na Neretvi, po spletu nenavadnih distribucijskih poti pa je postal izjemen hit tudi na Kitajskem: po mnenju nekaterih v tej državi še danes stoji kot najbolj popularen tuj film vseh časov.« – Peter Stanković
Za projekcijo so na voljo brezplačne vstopnice.
Film Valter brani Sarajevo bo na sporedu še v nedeljo, 29. 12., ob 19. uri.

Valter brani Sarajevo (1972)

 

Kratki!: Kratki rezi
V sklopu rubrike Kratki! se v petek, 13. decembra, ob 19. uri obeta projekcija omnibusa Kratki rezi. Projekciji sledi pogovor z avtorji.
Kratki rezi so izziv za generacijo filmskih ustvarjalcev. Bistven del projekta so bile omejitve, ki so jih morali upoštevati scenaristi, režiserji in njihovih šest ekip: tri strani scenarija, dogajanje v ustavljenem avtomobilu z največ tremi igralci, en snemalni dan, presenetljiv zgodbeni obrat in v vsakem filmu – razhod (rez).
petek ob 20.30 uri sledi še projekcija Altmanove mojstrovine Kratke zgodbe (Robert Altman, 1993), ki jih je režiser posnel po kratkih zgodbah Raymonda Carverja.

Kratki rezi (2019)

 

Retrospektiva: Jean Renoir
Konec tedna prinaša v Kinoteko odmev jesenske retrospektive filmov velikega francoskega avtorja Jeana Renoirja. V soboto, 14. decembra, ob 19. uri bo tako ponovno na ogled restavrirana in digitalizirana verzija režiserjevega najbolj znanega filma, Velika iluzija (Jean Renoir, 1937), ki prinaša izjemno duhovito, mestoma bridko in zelo ganljivo razmišljanje o jalovosti vojne.
nedeljo, 15. decembra, ob 19. uri pa bo na sporedu še Južnjak (Jean Renoir, 1945), najboljši izmed filmov, ki jih je Renoir posnel v svojem hollywoodskem obdobju (od 1941 do 1947). Južnjak je impresionistična, poetična oda pokrajinam ameriškega juga in poklon naravi, ki narekuje ritem človekovemu življenju.

Velika iluzija (1937)

 

Kinotečna matineja (8+): Simpsonovi
V sklopu kinotečne matineje si bomo v nedeljo, 15. decembra, ob 17. uri ogledali film Simpsonovi (David Silverman, 2007), v katerem se znana družina z malih zaslonov končno preseli na veliko platno.

V sklopu kinotečnih matinej v decembru si lahko ogledate še:

  • Sreča na vrvici (Jane Kavčič, 1977) – 22. 12. ob 17.00
  • Izgubljeni svinčnik (Fedor Škubonja, 1960) – 24. 12. ob 16.00
  • Gremo mi po svoje (Miha Hočevar, 2010) – 29. 12. ob 17.00

 

Dijaški abonma: Do zadnjega diha
Dijaški abonma vključuje pet filmskih predstav. Poteka enkrat mesečno od decembra 2019 do aprila 2020.
Pred vsako projekcijo bo kratek uvod, ki ga bodo pripravili sodelavci Slovenske kinoteke.
Program in datume projekcij najdete na sledeči povezavi.
* * * * *
Cena abonmaja je 10 evrov. Ob vpisu prejmete darilo.
Vpis abonmajev poteka do 19. decembra 2019 v času uradnih ur pri blagajni Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28.
V dijaški abonma se lahko vpišejo dijaki, ki svoj status dokažejo z dijaško izkaznico.

 

Naj bo leto 2020 filmsko leto!
Decembra lahko svoje prijatelje in družino obdarite z darilno ponudbo Slovenske kinoteke in jih razveselite z nepozabnimi filmskimi doživetji.
Podarite filmsko leto.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

 

 

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

9. 12. 2019

Avtor

Administrator