Ljubljana, 17. december 2019 – Nikon je prvi proizvajalec, ki na svojih brezzrcalnih fotoaparatih preko izhoda HDMI omogoča neposredni videozapis v nestisnjeni obliki RAW. Za modela fotoaparatov Z 7 in Z 6 bo novost omogočena s prihajajočo nadgradnjo vdelane programske opreme različice 2.20.

Uporabniki fotoaparatov Z 7 in Z 6 bodo lahko na zunanji snemalnik Atomos Ninja V, ki je vključen v osnovni komplet za snemanje filmov za Nikon Z 6, snemali 12-bitni videozapis v surovi oz. nestisnjeni obliki RAW. Videozapis je posnet v formatu ProRes RAW, ki ohranja barvno natančnost in razširi dinamični razpon ter podrobnosti v sencah. Snemalcem videoposnetkov bo tako na voljo največja možna prilagodljivost pri obdelavi posnetkov v fazi postprodukcije, kar je kot nalašč za delo v tehniki HDR.

Po prenosu posodobitve različice 2.20 za vdelano programsko opremo bodo lahko uporabniki podporo za videozapis RAW v fotoaparatih Z 7 in Z 6 namestili v Nikonovih servisnih centrih. Ta storitev je brezplačna za vse uporabnike fotoaparatov Nikon Z 6, ki so bili kupljeni v okviru osnovnega kompleta za snemanje filmov za Z 6, sicer pa je storitev nadgradnje plačljiva.

Najboljša možna kakovost slike je osnova serije Nikon Z, zato je omogočanje videozapisa v obliki RAW nadvse pomembna izboljšava za vse vrste video produkcije. Serija Z se bo še naprej odzivala na spreminjajoče se potrebe uporabnikov in s prihodnjimi posodobitvami vdelane programske opreme vedno zagotavljala visoke in najsodobnejše zmogljivosti.

www.nikon.si