Zanimive serije na TV kanalu Viasat History v januarju 2020: Gradovi – braniki moči, Muzejske skrivnosti – 2. in 3. sezona, Izgubljena kraljestva Južne Amerike, Spomini na holokavst in serija Skrivnosti staroveškega inženirstva.

Gradovi – braniki moči, premierno od ponedeljka, 6. januarja, ob 22.10
Gradovi simbolizirajo srednji vek bolj kot karkoli drugega. Bili so ekonomska središča, utrjeni domovi in prizorišča številnih bitk. Kako je potekalo življenje znotraj zidov teh branikov moči? Prvi del tega dokumentarca spremlja razvoj gradov od preprostih lesenih utrdb do dodelanih trdnjav ter rezidenc vitezov in cesarjev. Stopili bomo v njihove spalnice, latrine, kuhinje in konjušnice, arheologi in zgodovinarji pa bodo ovrgli številne mite in legende, ki še danes obkrožajo gradove. Drugi del dokumentarca raziskuje vojaško funkcijo gradov med 11. in 16. stoletjem. Ko se je pred grajskimi vrati pojavil sovražnik, so morali branitelji gradov iskati vedno nove rešitve, da bi prestali napade oblegovalnih ovnov, katapultov in spodkopavanj, dokler jih niso topovi velikega kalibra naposled privedli do usodnega konca.

Muzejske skrivnosti – 2. in 3. sezona, premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 6. januarja, ob 20.10
Obiskali bomo izjemne muzeje, ki razkrivajo zgodbe o nenadomestljivih zakladih. Pod drobnogled bomo vzeli dobro poznane legende in predpostavke ter s pomočjo vrhunske tehnologije preiskovali neznano. Rezultat bo zmes presenetljivih odkritij o poznanih stvareh in osupljivih razkritij o še nepoznanih stvareh. Iskali bomo grobnico kralja Heroda, preiskovali, ali so inkovske vrvice z vozli prenašale šifrirana sporočila, odkrivali, kako se je turški admiral dokopal do izgubljenega zemljevida Krištofa Kolumba ter razkrili povezavo med antičnim amuletom in g. Spockom iz Zvezdnih stez. Med muzeji, ki jih bomo obiskali, so Smithsonski inštitut, Imperialni vojni muzej v Londonu, Versajska palača, Izraelski muzej, Nacionalni muzej antropologije v Mexico Cityju, Galerija Uffizi v Firencah, Državni zgodovinski muzej v Moskvi in še številni drugi.

Izgubljena kraljestva Južne Amerike, premierno od nedelje, 12. januarja, ob 21.00
V tej štiridelni seriji arheolog dr. Jago Cooper razkriva izjemno zgodovino starodavnih južnoameriških civilizacij. Dr. Cooper bo prepotoval Peru, Bolivijo in Kolumbijo, raziskoval osupljive ruševine in razkril resnico o legendah, ki obkrožajo te fascinantne kulture. Dokumentarna serija razkriva resnični obraz te čudovite celine na podlagi arheologije, kulture, prebivalcev in pokrajin.

Spomini na holokavst, vsak večer med tednom, od ponedeljka, 20. januarja, ob 21.00
Obeležili bomo mednarodni dan spomina na holokavst in se poklonili njegovim žrtvam s pripovedovanjem zgodb ter odstiranjem dejstev o najtemačnejših dneh druge svetovne vojne.

Skrivnosti staroveškega inženirstva, vsak večer med tednom, od ponedeljka, 6. januarja, on 22.10
V januarju se bomo posvetili iskanju izvora starodavnih civilizacij. Vsak večer bomo raziskovali zgodovinska inženirska čuda v državah, kot so Kitajska, Egipt, Italija in Francija. Premierno bomo predvajali oddaje Gradovi – braniki moči, Skrivnosti kitajskega Prepovedanega mesta, Piramide: Reševanje skrivnosti in še številne druge.