Pregled januarskih prireditev v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

RAZSTAVE

NAŠE MALO VELIKO MORJE
Obiščite razstavo in spoznajte zanimive prebivalce slovenskega morja. Oglejte si nenavadne goste, ki so s trebuhom za kruhom priplavali vse do nas. Na interaktivnih projekcijah se z gibi svojega telesa potopite v morske globine ali ustvarite plimo in oseko ter opazujte, kako se na spremembe razmer prilagajajo morski organizmi. Preizkusite se v vlogi rešitelja morja. Spoznali boste, da je tudi naše malo morje v resnici zelo veliko. Razstava je na ogled od 20. 10. 2016 do 30. 6. 2020.

RAZSVETLJENO NARAVOSLOVJE: SCOPOLI IN ZOIS
Leto 2019 povezujemo z naravoslovcema svetovnega formata. To sta Sigismondo (Žiga) Zois (200 letnica smrti) in Giovanni Antonio Scopoli (250 let izida prvih znanstvenih del o naravi Slovenije). Obletnici odpirata kulturno-zgodovinski pomen Slovenije in njene biotske pestrosti v luči svetovne naravne dediščine ter njeno ohranjanje danes. Ali Zoisa in Scopolija in njuno pionirsko delo svetovnih razsežnosti Slovenci sploh poznamo? Kakšna je dediščina in tradicija naravoslovnih raziskav biotske pestrosti in geodiverzitete v Sloveniji? Razstava je na ogled od 15. 11. 2019 do 18. 6. 2020.

120. OBLETNICA ROJSTVA AKADEMIKA PROF. DR. IVANA RAKOVCA: KRATEK SPREHOD SKOZI ŽIVLJENJE GEOGRAFA, GEOLOGA IN PALEONTOLOGA
Ko govorimo o sodobni slovenski paleontologiji, ne moremo mimo prof. dr. Ivana Rakovca, ki se je rodil pred 120 leti. Sprva se je posvečal geografskim in geomorfološkim temam, prešel na geologijo in postavil temelje paleontologije in paleogeografije vretenčarjev v Sloveniji. Kot marljiv in radoveden raziskovalec je bil zgled in učitelj mnogim geologom, paleontologom, arheologom in drugim  naravoslovcem. Geološka vitrina četrtletja je na ogled od 1. 10. 2019 do 6.1.2020

DOMIŠLJIJA – Analogno-digitalna knjiga brez besed
Analogno-digitalna knjiga DOMIŠLJIJA je fizična knjiga, nadgrajena z interaktivno digitalno animacijo ilustracij. Te s pomočjo mobilnih telefonov ali tablic zaživijo v aplikaciji HP Reveal (nekdanja Aurasma). Zgodba se dogaja v naravoslovnem muzeju – podobnost s Prirodoslovnim muzejem Slovenije ni naključna. Vsebina knjige poudarja vlogo domišljije in ravnovesja med domišljijo in znanjem. Nastala je kot magistrsko delo ilustratorke in grafične oblikovalke Teje Jalovec na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom doc. mag. Marije Nabernik in somentorstvom prof. Eduarda Čehovina. Biološka vitrina četrtletja je na ogled od 10. 1 do 25. 5. 2020

JAVNA VODSTVA, DELAVNICE, PREDAVANJA…

PRVA NEDELJA V JANUARJU
Nedelja, 5. 1. 2020
Prost vstop od 10. do 18. ure
Javno vodstvo: STALNA RAZSTAVA, RAZSVETLJENO NARAVOSLOVJE: SCOPOLI IN ZOIS ob 11. uri
DOTIKANJE DOVOLJENO – KAKO TEŽEK JE MAMUTOV ZOB od 10. do 18. ure
KRILATE IN KOSMATE ZGODBE od 10. do 18. ure.

JANUARSKI  IZLET V TIVOLI
Nedelja, 5. 1. 2020, od 9. do 12. ure
Udeleženci se bodo zbrali v Tivoliju. Za izlet se prijavite vodji izleta, Daretu Fekonji, na telefon 041 513 440. Izlet organizira Prirodoslovni muzej Slovenije v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Izlet je brezplačen.

DELAVNICI iz cikla POTEPANJA
Sobota, 18. in 25. 1. 2020, od 11.00 do 12.30

MED DINOZAVRI
Podali se bomo v čas srednjega zemeljskega veka, ko je bil naš planet videti povsem drugače, po njem pa so lomastila danes že izumrla bitja. Spoznavali se bomo z dinozavri, pterozavri, ihtiozavri in drugimi nenavadnimi bitji tistega časa, potem pa bomo z motivi pradavnih bitij okrasili platnene nahrbtnike. Delavnice vodi dr. Staša Tome in prostovoljke in prostovoljci Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Ostale delavnice iz cikla so objavljene na naši spletni strani. Otroci, ki se bodo udeležili petih delavnic, prejmejo priznanje in darilce.

PREDAVANJE iz cikla #ZEMLJA
Četrtek, 16. 1. 2020, ob 18. uri
KONODONTI – PRIČE VELIKIH IZUMRTIJ V ZEMLJINI ZGODOVINI
Predavanje, pripravljeno ob izidu knjige Konodonti Slovenije, predstavlja sprehod skozi geološka obdobja s pomočjo nenavadnih davno izumrlih vretenčarjev – konodontov, ki so naseljevali svetovna morja več kot 300 milijonov let, od predkambrija do konca triasa. V sodobni geologiji predstavljajo odlične vodilne fosile za relativno določanje geološke starosti sedimentnih kamnin in so pomembne priče geoloških dogodkov, od lokalnih in regionalnih do globalnih, ki so krmarili evolucijske poti živega sveta. S pomočjo njih smo tudi v Sloveniji prvič po mednarodno dogovorjenih kriterijih določili mejo med starim in srednjim zemeljskim vekom.

Predavata: dr. Tea Kolar-Jurkovšek in dr. Bogdan Jurkovšek

Več informacij