Ljubljana, 8. januar 2020 – Prvi letošnji koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi gosti umetnici iz Slovenije. Koncertni večer bo pričela oboistka Tjaša Škvorc, ki je dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter prejemnica več zlatih priznanj in prvih nagrad na tekmovanju Temsig. V drugem delu koncerta bo nastopila Eva Fritz na fagotu, ki se je kot solistka in kot komorna glasbenica udeležila mnogih tekmovanj doma in v tujini ter osvojila prve nagrade in zlata priznanja. Tako Tjaša Škvorc kot tudi Eva Fritz sta članici Pihalnega orkestra Krško, s katerim redno nastopata kot solistki, obe umetnici pa sta tudi članici drugih zasedb.

Tjaša Škvorc se je začela glasbeno izobraževati pri devetih letih na Glasbeni šoli Krško, kjer jo je prvo leto poučevala M. Žarn Čepin, nato pa osem let E. Drolc. Trenutno se šola na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri priznanem profesorju oboe in solo oboistu Slovenske filharmonije M. Šarcu. Je članica Pihalnega orkestra Krško in Simfoničnega orkestra Krško, s katerim je maja 2016 nastopila kot solistka z Albinonijevim duetom za dve oboi. Ima zlato priznanje in prvo nagrado na Temsigu leta 2012 ter zlato priznanje in prvo nagrado na Temsigu 2019. Svoje znanje je izpopolnjevala na številnih glasbenih izobraževanjih pri oboistih, kot so German Diaz Blanco, Clara Dent-Bogányi, Guy Porat, Irmgard Krajter Anderl, Branko Mihanović in Marta Rožanska.  Na koncertu v sklopu Mladih virtuozov se bo ob spremljavi pianista Tadeja Horvata predstavila z deli skladateljev G. Ph. Telemanna, A. Tansmana in F. Couperina.

Eva Fritz je celotno šolanje obiskovala Glasbeno šolo Krško in tam končala osnovno glasbeno izobraževanje pri profesorju fagota D. Učakarju. Je članica Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in Pihalnega orkestra Krško, s katerima je nastopila tudi kot solistka. Sodelovala je v različnih komornih sestavih (pihalnem kvintetu, pihalnih triih) pod mentorstvom profesorja D. Učakarja in profesorja R. Pirca, s katerimi je nastopala in tekmovala doma in v tujini. Kot solistka in komorna glasbenica se je udeleževala regijskih, državnih (Temsig) in mednarodnih (Davorin Jenko Beograd, Woodwind and Brass Varaždin, Svirel) tekmovanj ter osvajala prve nagrade in zlata priznanja, trikrat pa je dosegla tudi največ točk. Svoje znanje je izpopolnjevala pri fagotistih, kot so Peter Whelan, Fabio Cury, Agnes Herpay, Michael Tavernaro, Zoran Mitev, Ole Kristian Dahl. Leta 2017 je opravila sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Zagrebu, kjer se zdaj izobražuje pri profesorju Ž. Perišiću. V drugem delu koncerta bodo zazvenela dela S. Rahmaninova, H. Dutilleuxa, L. Firšta in F. Poulenca. Fagostisko Evo bo na klavirju spremljala Marina Matolić.

6. koncert Mladih virtuozov bo na sporedu v četrtek, 9. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite pri blagajni Križank in na naši spletni strani.

Opis fotografije: Tjaša Škvorc (levo) in Eva Fritz (desno)

FESTIVAL LJUBLJANA