13. januar 2020 – »Ekološka proizvodnja oblačil je ena od najpomembnejših smernic sodobne modne industrije. V Sensu si zato že vrsto let prizadevamo za uporabo ekološke tkanine pri izdelavi moških oblek. Uporabljamo ekološko volno in poliester, mehansko pridobljen iz prosojnih plastenk. Če se plastika predeluje kemijsko, nismo veliko naredili. Zato moramo biti pozorni in se ravnati po smernicah Evropske unije. Produkcijo tkanin prilagajamo novim standardom in normativom, veliko kemikalij je prepovedanih. Tako se prebuja tudi okoljska ozaveščenost večjih proizvajalcev oblačil,« je o naraščajočih ekoloških trendih povedala Zlata Zavašnik, direktorica podjetja Sens. Ekološki bombaž raste brez pesticidov in strupenih barvil, ki drugače zelo škodujejo okolju.

»Ekološka obleka je na otip mehkejša, vendar ima trdnost, ki jo moška obleka potrebuje. S tem zagotavlja izvrsten izgled izdelka in zadovoljstvo pri nošenju takšne obleke. V samem procesu produkta je treba pridobiti določene certifikate. Želim delati s podjetji, ki dosegajo ekološke standarde,« je pojasnila direktorica Sensa. Ekološki materiali in oblačila so bolj zdravi in prijetni za kožo, obenem pa pomagajo ohranjati čistejši zrak in vodo. Proizvodnja ekoloških tkanin je torej okolju prijazna in sledi trajnostnim načelom. Poraba vode je manjša za kar 94 odstotkov, poraba energije je manjša za 60 odstotkov, v okolje pa se sprosti za 32 odstotkov manj ogljikovega dioksida.

Evropska unija javnost usmerja k okolju prijaznim izdelkom in storitvam. EU eko oznaka je edini uradni evropski znak za okolje, ki evropskim državljanom pomaga pri prepoznavanju proizvodov in storitev z zmanjšanim vplivom na okolje. Znak se na podlagi določenih meril podeljuje za številne skupine neživilskih izdelkov, med njimi tudi za tekstil. Ta merila se razvijajo in pregledujejo v sodelovanju s strokovnjaki, industrijo, potrošniškimi organizacijami in okoljskimi nevladnimi organizacijami ter se pregledujejo vsakih 3 do 5 let.

Zlata Zavašnik je podjetje Sens ustanovila pred več kot 25-imi leti. Danes imajo več kot 1200 različnih modelov slovenskih moških srajc in oblek, vse kose pa oblikuje sama. Posebnost Sensa je, da poleg klasičnih ponuja tudi trendovske obleke v vseh velikostih in za vse postave. Blagovna znamka s svojo ekstravagantno funkcionalnostjo oblači predvsem moške, ki iščejo individualnost, drugačnost in visoko kakovost.

Po podatkih neprofitne organizacije Earth Pledge se pri predelavi materialov v tekstil uporabi najmanj 8.000 kemikalij, 25 odstotkov vseh pesticidov je uporabljenih za gojenje neorganskega bombaža. Vse to povzroča veliko škodo ljudem in okolju. V skladu z načeli eko mode pa naj bi bil vsak proizvod narejen tako, da nobena faza v procesu njegovega nastajanja ne vključuje dejavnosti, škodljivih okolju, živalim in človeku. Modni oblikovalci, ki so trajnostno naravnani, skušajo preko mode in modnega ustvarjanja vplivati na socialne razmere v modnem svetu.

Foto: Ana Gregorič

SENS D.O.O.