Fantazima, ki je od konca novembra pa vse do včeraj bogatila vsakodnevno dogajanje v Kopru, se poslavlja, zdaj se bo Koper začel pripravljati na Istrski karneval, ki bo že konec prihodnjega meseca. Veliko drsališče ob morju, spremljajoča praznična gostinska ponudba, vsakodnevni program, praznična okrasitev, video mapping na Titovem trgu, predvsem pa množica zadovoljnih obiskovalcev. Vse to je od 29. novembra dalje zaznamovalo Fantazimo v Kopru, ki se je zaključila včeraj.

Tako na trgu pri Upravi za pomorstvo danes že pospravljajo drsališče, na katerem je v poldrugem mesecu drsalo približno 20 tisoč ljudi. Od tega je bilo nekaj manj kot 900 učencev osnovnih šol Mestne občine Koper, ki jim je koprska občina tudi letos omogočila brezplačno drsanje na ledu. Prav tako bodo z današnjim dnem začeli odstranjevati praznično razsvetljavo. Organizatorji ocenjujejo, da je od 29. novembra do vključno 12. januarja Fantazimo v Kopru obiskalo približno 100 tisoč obiskovalcev. Številni so Koper obiskali zaradi drsališča, bogatega spremljevalnega programa, druženja ob pestri praznični gostinski ponudbi, pa tudi zaradi prazničnih sejmov in, seveda, ogleda praznične razsvetljave in video mappinga na Titovem trgu, ki je nadgradil zimsko ponudbo destinacije.

Fantazimo si bomo zapomnili tudi po bogati beri prireditev. Samo v Taverni in na trgu nasproti Uprave za pomorstvo se jih je odvilo približno 70, če k temu prištejemo še prireditve v Areni Bonifika, Športni dvorani OŠ Koper, dvorani sv. Frančiška Asiškega, Centru mladih Koper, Gledališču Koper in na ostalih prizoriščih ter decembrske prireditve na podeželju, se njihovo število povzpne krepko čez sto. V Kopru opažajo, da je zlasti v drugi polovici decembra in ob koncih tedna mesto obiskalo veliko obiskovalcev z drugih koncev države, pa tudi iz Hrvaške in Italije, ki so bili nad praznično ponudbo in dogajanjem zelo navdušeni. Prav tako je bilo odlično obiskano silvestrovanje S Koprom v novo leto.

Tudi sicer so na račun Fantazime na občino prejeli številne pohvale in pozitivne odzive zadovoljnih obiskovalcev. A časa za spanje na lovorikah ne bo veliko, saj že konec februarja prihaja Istrski karneval. 12. Istrska pustna povorka bo v Kopru v soboto, 22. februarja, ob 12. uri.

Foto: Jaka Ivančič

ZAVOD ZA MLADINO, KULTURO IN TURIZEM KOPER