Splošno

Uspešen projekt Donirana hrana

 

Velenje, 14.januar2019 –V Mestni občini Velenje od meseca marca 2014 izvajamo projekt Donirana hrana, katerega glavni namen je organizirati prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugačetrgovci ob koncu dneva dali v uničenje. V letu 2019 so sodelujočiprostovoljcirazdelili 11,5 ton sadja, zelenjave, pečenega mesa, sendvičev in ostalih mesnih izdelkov ter 108.807 kosov kruha, pekovskega peciva, mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost razdeljene podarjene hrane je znašala 143.469 evrov. V primerjavi z letom prej, ko jevrednostrazdeljenehraneznašala122.659 evrov, je bilo v letu 2019 med prejemnike razdeljene več hrane.

Hrano v Velenju donirajo Mercator Center Velenje, Interspar Šalek, Hipermarket Spar Velenjka, Hipermarket Spar VelenjeinHoferja naPartizanskicesti in naSelu. Prevzem hrane poteka vsak dan pozaključenemobratovalnemučasu trgovin, tudi med vikendi in prazniki. Krovno projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem hrane organizirajo prostovoljci Lions kluba Velenje, Rotary kluba Velenje, Rdečega križa Slovenije OZ Velenje in Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje, ki vsak večer podarjeno hrano dostavijo v zbiralnico v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer jo primerno shranijo do jutra. Zjutraj hrano izmenično prevzamejo prostovoljci Društva upokojencev Velenje, Društva Invalid Konovo in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje, kihrano na osnovi urejenih seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam.

Ker je projekt Donirana hrana med občankami in občani Mestne občine Velenje dobro sprejet, ga bodo prostovoljci velenjskih organizacij izvajali tudi v prihodnje.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

14. 1. 2020

Avtor

Administrator