Splošno

V Vzorčnem mestu razprodana že nova postavitev

Foto: MOV 

Velenje, 15. januar 2020 – Vzorčno mesto v Velenju, ki želi pri obiskovalcih spodbuditi radovednost in jim preko raznolikih interaktivnih orodij omogočiti lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo, je v letu 2019 gostilo približno 10 tisoč obiskovalcev na dveh postavitvah, Vojne sveta in Pozabljeni svet. Trenutno je na ogled postavitev Underconstruction, pri kateri učenci in dijaki spoznavajo znanja, veščine in prakse pri gradnji, prenovi in opremljanju stanovanja. Postavitev je bila zopet razprodana v nekaj dneh in bo zaradi velikega zanimanja aktivna do konca leta 2020.

 

Leto 2019 je bilo za Vzorčno mesto, ki predstavlja ekosistem za izobraževanje, raziskave in razvoj inovacijv znamenju povezovanja in sodelovanja izobraževalne sfere in gospodarstva. Uspešno sodelovanje v SRIP mobilnost so nadgradili z vstopom v SRIP MATPRO, SRIP Krožno gospodarstvo in Slovenski gradbeni grozd. Z Gospodarsko zbornico Slovenije so uspešno zaključili projekt oplemenitene resničnosti ter svetovali večjim podjetjem pri digitalni transformaciji. Pohvalijo se lahko s članstvom v projektu zelene mobilnosti EDISON, ki je za Slovenijo referenčen projekt, in v sklopu katerega pripravljajo svetilnik za naslednjo evropsko perspektivo. Na regionalnem nivoju so izvedli več projektov v sodelovanju z razvojno agencijo SAŠA ORA, predvsem turistični hackathon za petzvezdična turistična doživetja, za katera so sedaj tudi mentorji in svetovalci. Zaključili so tri LAS projekte ter sodelovali pri prijavi štirih novih. V Centru Noordung v Vitanju je zaživela edinstvena 360° soba za interaktivno učenje o vesolju in predstavitev projekta Copernicus. Na Ljubnem ob Savinji so pričeli z gradnjo muzeja posvečenega flosarstvu, ki bo zaključena v letu 2020. V okviru razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije so postali izvajalec v mreži.

Pričeli so z izvajanjem tako imenovanega norveškega instrumenta Active Youth, ki bo trajal tri leta in s partnerji iz 16 držav uspešno prijavili drugo fazo Horizont 2020. Pridobili so tudi licenco za organizacijo državnih prvenstev v robotiki, ki je predpogoj za sodelovanje na mednarodni olimpijadi World Robot Olympiad. Prvo državno prvenstvo bodo organizirali že 19. in 20. junija 2020 v Velenju. Zmagovalce bodo meseca novembra peljali na olimpijado v kanadsko mesto Montreal.

V preteklem letu jih je obiskalo več kot dvajset različnih osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, sto direktorjev občinskih uprav, predstavniki večjih ministrstev, partnerji iz Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje ter Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. Prav tako so postali stalna lokacija kolegijev skupine svetovalcev za naravoslovne predmete.

Več informacij na spletni strani https://pattern.city/.

Pripenjamo tudi fotografije.

Prijazno vabljeni,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje.

Aleksandra FORŠTNER, univ. dipl. politolog
Kabinet župana

T: 03 8961 736

16. 1. 2020

Avtor

Administrator