16. januar 2020 – Veliko podjetij ne ve, kam po dveh ali treh letih z odsluženimi prenosniki, delovnimi postajami, pametnimi telefoni in monitorji. Te stvari prevečkrat pristanejo na odpadu. »Vsako sekundo zavržemo 800 prenosnikov. V podjetju Recosi zato profesionalno obnavljamo elektronske naprave, jim naložimo licenčno programsko opremo in jih prodajamo šolam, podjetjem, neprofitnim organizacijam in posameznikom. Na ta način ne le prihranijo, ampak so tudi okolju prijazni,« je na srečanju Društva poslovnih žensk FAM, ki je privabilo več kot 60 uspešnih podjetnic iz cele Slovenije, izpostavila dr. Katja Zajko (naslovna fotografija), direktorica podjetja Recosi.

»Obnovili, prodali in donirali smo skupaj že 150.000 kosov prenosnikov, računalnikov, delovnih postaj, pametnih telefonov. Do sedaj smo pomagali 120.000 gospodinjstvom, šolam in drugim neprofitnim organizacijam. Prihranili smo že več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida (CO2). Dejstvo je, da živimo in delujemo v časih, ko je treba izdelke čim dlje časa zadržati v uporabi in s tem posledično zmanjšati prekomerno porabo surovin in množično količino odpadkov,« je dodala direktorica podjetja Recosi.

Sašo Palčič, direktor agencije Madwise, je poudaril najpogostejše napake, ki jih podjetniki in podjetnice delajo pri prenovi ali izdelavi spletni strani, in rešitve zanje. Spletna stran je dandanes namreč odraz podjetja. Opravlja izjemno pomembno vlogo, saj komunicira s kupci in opravlja ključne poslovne funkcije. »Ko se odločite za prenovo ali izdelavo spletne strani, ni dovolj, da je zgolj lepa. Izpolnjevati mora še cel kup drugih pogojev. Podpirati mora vaš posel, to v praksi pomeni, da mora biti v funkciji nečesa. Generirati vam mora nove leade, izobraževati in navduševati stranke, po možnosti še celo prodajati. Mora biti prijazna do Googla, kar pomeni, da se vaša spletna stran na seznamu iskalnih zadetkov, ko nekdo nekaj išče, uvršča kar najvišje,« je povedal direktor agencije Madwise. Priporočljivo je tudi, da je spletna stran povezana z vsemi ostalimi marketinškimi aktivnostmi, ki jih podjetje uporablja. Spletna stran mora prav tako biti narejena za stranke, kar pomeni, da kupci na njej najdejo odgovor na svoja vprašanja ali pa rešitve za svoje težave. Pomembno je tudi, da je živa, torej konstantno mora biti objavljena sveža vsebina in na ta način stranke dobijo občutek, da so prišle na spletno stran, s katero se nekdo redno in vestno ukvarja.

Irena Jakša Zupančič, direktorica podjetja Ascaldera, je spregovorila o varnosti in varovanju podatkov v digitalni dobi ter o digitalnih strategijah in spremembah, ki jih podjetja uvajajo. »Desetletje, v katerega smo vstopili, je desetletje povezovanja. Vedno več storitev se bo digitalno povezalo in nam na ta način nudilo dodano vrednost. Da to dosežemo, bo treba podjetja digitalizirati, torej osnovne procese spraviti na nivo, da bodo lahko dejansko uporabljali vse tehnologije, ki so jim na voljo,« je poudarila direktorica podjetja Ascaldera. Ko se podjetje digitalizira, se odpira navzven. S tem se ruši oz. niža nivo varnosti.

Podjetje Recosi je del irske socialne franšize in je prvo in edino socialno podjetje v Sloveniji, ki odkupuje odrabljene prenosnike, računalnike, pametne telefone, tablice, monitorje, ki bi drugače pristali na odpadu. Po odkupu stvari profesionalno obnovijo in naprej prodajajo po dosti ugodnejši ceni kot stanejo tovrstne nove naprave. Kupci so podjetja, šole, različne organizacije in posamezniki. Podjetje Recosi je trajnostno usmerjeno, skrbijo in spodbujajo krožno gospodarstvo, zaposluje težje zaposljive osebe in invalide. S svojo dejavnostjo podaljšujejo življenjski cikel elektronski opremi in zmanjšujejo nevarne odpadke. Podjetje je lani Evropska investicijska banka uvrstila med 15 najboljših socialnih podjetij v Evropi. Direktorica podjetja je dr. Katja Zajko.

Agencija za digitalni marketing Madwise – Performance agencija že osem let izdeluje spletne strani, spremlja analitiko, skrbi za spletno oglaševanje in razvija nove produkte. Naročnikom izdelajo učinkovite spletne strani, ki omogočajo hitro prodajo in jih vodijo oz. usmerijo tako, da prodajo pospešijo. Rezultat njihovega dela je Madwise metodologija, ki njim in njihovim naročnikom pomaga biti še hitrejši, boljši in bolj učinkoviti. Skrbijo za digitalni marketing številnih znanih podjetij, med njimi Elan, Swarovski, Ford, Alta, Petrol, A1, Lesnina, Nike, Izoterm Plama, Estetika Nobilis, Euroton, Zveza potrošnikov Slovenije, Milnica in Rog Pony. Direktor agencije je Sašo Palčič.

Podjetje Ascaldera se ukvarja z digitalizacijo poslovnih procesov in storitev, razvojem programske opreme ter rešitvami za zagotavljanje in upravljanje varnosti digitalnega poslovanja in poslovnih podatkov. Kot prvi v EU so razvili shranjevalno enoto, s katero zaščitijo podatke pred krajami in zlorabami. Do podatkov ne more niti FBI. Stopnjo varnosti podatkov strank dvignejo naraven »brez tveganja«. Podjetja imajo še v treh državah v Adriatic regiji, in sicer na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji. Več kot polovica njihovega poslovanja je izvoz. Direktorica podjetja je Irena Jakša Zupančič.

Foto: Sašo Radej

DRUŠTVO POSLOVNIH ŽENSK FAM