Družabno, Kultura

Rožava, lekcija 1: film in debata / Vid Barić: Mladi, divji, neprespani / Dobre prakse: Vzgoja sadik in spomladanska priprava tal / Dan odprte temnice

IntimniKino

Rožava, lekcija 1: demokratična avtonomija in osvoboditev žensk

Sobota, 18. januar ob 18.00 // IntimniKino.GT22
// vstop: prostovoljna donacija za Rožavo // program bo potekal v angleščini.

Program:

> 18.00 Mesto žensk predstavlja: projekcija filma Kdo se boji ideologije? (Who is afraid of Ideology?, Marwa Arsanios, Libanon, 2019, 51 min, angleščina).

> 19.00 Prispevki in debata na temo:
– Anja Zalta (profesorica sociologije na Filozofski fakulteti LJ)
– Marta Gregorčič (sociologinja in raziskovalka družbenih gibanj)
– Petra Meterc (kritičarka in prevajalka knjige Revolucija v Rožavi)
– Eva Nina Lampič in Beliban zu Stolberg (projekt Potential States)
– Iniciativa mestni zbor.

Nova sezona IntimnegaKina v transnacionalni gverilski umetniški šoli GT22 uvaja fokusiran izobraževalno-umetniški program, ki skozi prizmo lokalnih potreb raziskuje različne družbene procese in modele emancipacije ter samoorganizacije z vsega sveta. Sprašuje se, kaj se lahko naučimo od osvobodilnih družbenih gibanj in kako ter v kolikšni meri lahko prenesemo njihove modele, ugotovitve, izkušnje in spoznanja v naše lokalno okolje in razmišljanje. In kakšni nasprotni procesi nas pri tem ovirajo, zatirajo in ogrožajo emancipacijo družbe.

Za prvi dve lekciji smo zbrali kurdsko osvobodilno gibanje v Rožavi, severnem, pretežno kurdskem predelu Sirije, ki se je v zadnjih letih podalo na pot demokratične avtonomije – modela družbene ureditve, ki nastaja od spodaj navzgor s pomočjo neposredne demokracije in z oblikovanjem demokratičnega konfederalizma presega nacionalno državo. Rožavska družba prek samoorganiziranih skupščin in svetov na vseh nivojih v demokratični proces vključuje vse etnične in družbene skupine v iskanju skupnega konsenza, pri čemer se s ciljem preseganja patriarhata še posebej osredotoča na emancipacijo žensk.

 

 

NAPOVEDUJEMO
Rožava, lekcija 2: komune in film

Petek, 31. januar ob 18.00 // IntimniKino.GT22

> 18.00 Predstavitev Mednarodne rožavske komune (Internationalist Commune of Rojava) in pogovor s člani.

> 19.00 Projekcije in pogovor o Rožavski filmski komuni (Komîna fîlm a Rojava) in Mednarodnem rožavskem filmskem festivalu (Mihrîcana Fîlm a Rojava ya Navnetewî).

Več na: http://gt22.si/rozava-lekcija-1-demokraticna-avtonomija-in-osvoboditev-zensk/

 

 

Studio 12:22

Vid Barić: Mladi, divji, neprespani

Sobota, 18. januarja ob 18.00 // Studio 12:22 // vstopnine ni

Skupnost. Posameznik. Odmor. Upor. Fotografije Rečana Vida Barića, kulturologa in novinarja zagrebškega dnevnika “Jutarnji list”, so refleksija modus-a operandi subkulturnega sloja mlade generacije sodobne družbe. V svoji dokumentarno-umetniški funkciji, pristopajoč k sliki kot fenomenu ki predstavlja skupno realnost, fotografije zajemajo momente iz realnega, ne-režiranega sveta v katerem so mladi v vlogi protagonistov. Ujeti v trenutku, prežeti s prvinskim nagonom upora in pod okriljem glasbe kot večnega simbola subkulturnih ideologij, “divji in neprespani”, živijo dvojno realnost.

Več na: http://gt22.si/vid-baric-mladi-divji-neprespani/

 

 

Dobre prakse
Vzgoja sadik in spomladanska priprava tal brez prekopavanja

Torek, 21. januar ob 17.00 // IntimniOder.GT22

Vstopnina: 20€. (Za udeležbo na predavanju je nujna rezervacija: https://vrtbrezprekopavanja.si/predavanje/)

Predavanje je namenjeno vsem, ki želijo dobiti vpogled v to, na kakšne vse načine lahko vzgajamo sadike, kako se z načrtovanjem pripravimo na novo sezono in seveda, kako brez prekopavanja in večjih posegov pripravimo in negujemo vrtne površine, da se le-ta ne zaplevelijo in da so poleti odporna na sušo.

Predavatelj: Aljaž Plankl

NAPOVEDUJEMO:
Naravna gradnja, celostno načrtovanje – primeri uspele gradnje in obnove hiš v Sloveniji

Torek, 4. februar ob 17.00 // vstop prost // predavatelj: Peter Golob

 

Mišnica

Dneva odprte temnice

Sobota, 25. januar, 10.00 – 13.00 // Mišnica.GT22
Sobota, 15. februar, 10.00 – 13.00 // Mišnica.GT22

Ste morda doma našli analogni fotoaparat in vas zanima, če dela, kako se pravilno rokuje in dela z njim, kje dobiti filme ali koliko je vreden?

Vas zanimajo koraki po fotografiranju (razvijanje filmov, izdelava povečav ali digitalizacija negativov)?Imate doma še nerazvite črno-bele filme? Po ugodni ceni jih razvijemo ali jih pod mentorstvom naših mentorjev sami razvijete.

Za mlade (od 9 do 15 let) poseben program mini delavnic, kjer bodo na kreativen in varen način spoznali svetlobo in osnove fotografije (fotogrami, starogrami, kemogrami, cianotipija).

 

Neobvezne najave in več informacij: misnica@gt22.si (ob dovolj velikem zanimanju bodo na voljo tudi popoldanski termini)

 

Razstave

= Ulična galerija MB na Židovski ulici / UG MB2019
Karø Goldt / #4 2019-2020 / več na: http://gt22.si/ug-mb-4-2019-blackbox-karo-goldt/

= Ambasada Svetlane Makarovič / Avla.GT22
akcija Častni občani, meščani Svetlana Makarovič in družina Oset-Puppis

 

 

Poslušalnica GT22

MariborIsTheFuture:
https://soundcloud.com/maribor-is-the-future

Radio MARŠ:
http://radiomars.si/

Radio Študent:
https://radiostudent.si/

 

 

V centru mesta, na Glavnem trgu 22, se nahajajo prostori, v velikosti 1000 kvadratnih metrov, ki jih je družina Oset-Puppis v začetku leta 2013 mecensko ponudila v uporabo Ustanovi Fundaciji Sonda. Začela se je graditi umetniška skupnost in izobraževalni laboratorij, ki ga trenutno sestavljajo Društvo za razvoj filmske kulture, fotografska platforma MišnicaGT22, Kud Moment, Fotografski muzej Modrinjak, YoureupRadio, EX-garaža, Zavod Razvoj, Zavod Kultivacija, Woodster, Center grafičnih umetnosti, Ustanova Fundacija Sonda ter vedno novi kolektivi, ekipe, posameznice in posamezniki.

Delovni čas: eno uro pred dogodki in v času dogodkov.

gt22.si/ // facebook // info@gt22.si // Glavni trg 22, Maribor // virtualni sprehod po GT22 // kontakt za medije: 040355556

17. 1. 2020

Avtor

Administrator