Avtomobilizem

Športna dvojica s štirimi litri gibne prostornine

Nova modela 718 GTS 4.0

Avtor: Porsche Inter Auto d.o.o.  Foto: Porsche

Stuttgart (Nemčija). Porsche svoja športna vozila s sredinsko vgrajenim motorjem dopolnjuje z dvema izjemno športnima in ekskluzivno opremljenima modeloma. Imenujeta se 718 Cayman GTS 4.0 in 718 Boxster GTS 4.0. Nova dvosedežnika svojo moč črpata iz štirilitrskega šestvaljnega bokser motorja z 294 kW (400 KM), ki je uporabljen tudi pri modelih 718 Spyder in 718 Cayman GT4.

V kombinaciji z ročnim 6 stopenjskim menjalnikom in športnim izpušnim sistemom sta tako dosežena izjemen razmah moči in posebno čustveno doživetje vožnje. Za standardni pospešek do 100 km/h potrebujeta 4,5 sekunde, njuna najvišja hitrost pa znaša do 293 km/h. Serijsko športno podvozje Porsche Active Suspension Management (PASM), vključno s karoserijo, spuščeno za 20 milimetrov, in sistem Porsche Torque Vectoring (PTV) z mehansko prečno zaporo diferenciala na zadnji premi novi generaciji GTS omogoča neverjeten razpon od športne čvrstosti do vsakodnevnega udobja. Serijski paket Sport Chrono z izpopolnjeno aplikacijo Porsche Track Precision poleg tega poudarja dinamični značaj športnih vozil s sredinsko vgrajenim motorjem. Črni oblikovalski elementi in oprema v temni Alcantari® ustvarjajo poudarke, tipične za modele GTS.

Tako kot v modelih 718 Spyder in 718 Cayman GT4 zmogljivi štirilitrski agregat odlikuje izjemna učinkovitost. K temu poleg prilagodljivega krmiljenja valjev, ki pri nizki obremenitvi izmenično izključi eno od obeh vrst valjev, pripomoreta še direktno vbrizgavanje bencina s Piezo vbrizgalnimi ventili in prilagodljiv sistem za vsesavanje zraka. Poleg tega pogonski agregat GTS navduši s suverenimi rezervami moči in neposredno odzivnostjo. Z navorom do 7.800/min in serijskim športnim izpušnim sistemom z dinamičnim uravnavanjem loput so vključene tudi akustične prednosti šestvaljnega bokser motorja z mogočnim zvokom. Modeli 718 GTS 4.0 športni izpušni sistem z integriranim filtrom za trdne delce bencinskih motorjev in navzven prestavljenimi izpušnimi cevmi prevzemajo od modelov 718 Spyder in 718 Cayman GT4. Njegova konstrukcija sedlaste oblike omogoča dovolj prostora za črn spodnji del zadka, ki je bil posebej razvit za modele GTS.

Z izjemno precizno vodljivostjo, dinamičnimi krmilnimi lastnostmi in dobro odzivnostjo pri vožnji skozi ovinke tudi podvozje obljublja čustveno doživetje vožnje. Združuje športno čvrstost in vsakodnevno udobje vzmetenja. Sistem Porsche Active Suspension Management (PASM) je del serijske opreme, zraven pa sodi za 20 milimetrov spuščena karoserija. Opcijsko je na voljo športno podvozje PASM, pri katerem je karoserija spuščena za 10 milimetrov. Tovarniško so vključene še druge komponente za boljšo zmogljivost, npr. Porsche Stability Management (PSM) s profilom PSM Sport, ki se vključi ločeno, paket Sport Chrono z izpopolnjeno aplikacijo Porsche Track Precision, dinamično vpetje motorja Porsche Active Drivetrain Mounts (PADM) in sistem Porsche Torque Vectoring (PTV) z mehansko prečno zaporo diferenciala na zadnji premi.

Športni avtomobili s sredinsko vgrajenim motorjem so opremljeni z 20-palčnimi aluminijastimi platišči v črni barvi s svilnatim leskom. Visokozmogljivostne pnevmatike v dimenziji 235/35 ZR 20 spredaj in 265/35 ZR 20 zadaj omogočajo pogled na naluknjane zavorne kolute in rdeče zavorne čeljusti ojačanega zavornega sistema. Keramične zavore Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) je mogoče naročiti opcijsko. Temne podrobnosti opozarjajo na izrazito športni status vozil GTS – tega poudarjajo izrazit rob na usmerniku zraka, popolnoma črna odprtina za dovod zraka v športni oblogi sprednjega dela, stekla meglenk spredaj, stekla zadnjih luči in novo oblikovan spodnji del zadka.

V notranjosti vozila za športno-eleganten ambient poskrbi temna Alcantara®, ki krasi sredinska dela serijskih športnih sedežev Plus ter volanski obroč, sredinsko konzolo, prestavno ročico in naslone za roke na obojih vratih. V modelu 718 Cayman GTS 4.0 poleg tega prekriva še A-stebrička in stropno oblogo. Za dodatno barvo poskrbi opcijski paket notranje opreme GTS: na izbiro sta karminsko rdeča ali kredina barva, s katerima je mogoče poudariti številčnico merilnika števila vrtljajev, varnostne pasove, vse okrasne šive vključno z izvezenim emblemom GTS v vzglavnikih in napis Porsche v črno obrobljenih predpražnikih. Okrasni elementi in okvir sredinske konzole so izdelani iz karbona.

Modeli 718 GTS 4.0 so tovarniško opremljeni s sistemom Porsche Communication Management (PCM) z visokoločljivostnim 7-palčnim zaslonom na dotik in paketom Sport Chrono z izpopolnjeno aplikacijo Track Precision. Program za pametne telefone, ki prihaja iz sveta športnega avtomobilizma, lahko na zaslonu sistema PCM prikaže podatke, relevantne za zmogljivost pri vožnji na dirkalnih stezah, jih vizualno upodobi ter jih shrani za kasnejšo analizo. Opcijsko so na voljo tako spletni navigacijski modul z informacijami v realnem času, glasovno upravljanje in storitve Porsche Connect, kot tudi zvočni sistem BOSE® in vrhunski zvočni sistem za prostorski zvok podjetja Burmester.

17. 1. 2020

Avtor

Uredništvo