Microsoft je včeraj predstavil nove ambiciozne cilje v boju proti podnebnim spremembam. Podjetje bo tako do leta 2030 postalo ogljično negativno, kar pomeni, da bo iz okolja odstranilo več izpustov ogljikovega dioksida, kot jih bo ustvarilo. Microsoft prav tako načrtuje, da bo do leta 2050 iz okolja odstranil ves ogljikov dioksid, ki ga je neposredno ali prek porabe električne energije izpustil v okolje vse od ustanovitve leta 1975. V podporo tem prizadevanjem bo Microsoft namenil 1 milijardo USD lastnega kapitala za delovanje novega sklada Climate Innovation Fund, ki bo podpiral hitrejši razvoj tehnologij za zmanjševanje izpustov in odstranjevanje ogljikovega dioksida iz okolja.

»Strokovnjaki za podnebje po celem svetu se strinjajo, da mora svet nujno ukrepati za zniževanje izpustov. Na koncu moramo doseči neto ničelne izpuste, kar pomeni, da mora človeštvo odstraniti toliko emisij ogljikovega dioksida, kot jih vsako leto ustvari. To bo zahtevalo ambiciozne pristope, novo tehnologijo, ki danes še ne obstaja, in inovativno javno politiko. Gre za ambiciozen, celo drzen cilj, toda znanost nam pravi, da gre za cilj, ki je temeljnega pomena za vse, ki živimo danes, in za generacije, ki prihajajo,« je zapisal Brad Smith, predsednik Microsofta.

Microsoft bo lastna prizadevanja za zniževanje izpustov ogljikovega dioksida dopolnil še s pomočjo strankam, da z njegovimi spoznanji ter z močjo podatkovne znanosti, umetne inteligence in digitalne tehnologije tudi same zmanjšajo izpuste. V ta namen je že predstavil novo orodje Microsoft Sustainability Calculator, ki analizira ocenjene izpuste zaradi uporabe storitev v oblaku Azure, kasneje pa bodo sledile druge rešitve in storitve, vključno z večjo preglednostjo nad ogljičnim odtisom izdelkov, kot sta Teams in Edge.

Več o tem: Microsoft’s commitment to sustainability in Microsoft will be carbon negative by 2030.

Na fotografiji od leve: Brad Smith, predsednik, Amy Hood, glavna finančna direktorica, in Satya Nadella, glavni izvršni direktor Microsofta.

MA MARKETING