Na prvem turnirju za grand slam v sezoni, Odprto prvenstvo Avstralije, bodo na glavnem turnirju nastopili štirje Slovenci. V moški konkurenci bo nastopil Aljaž Bedene, Poloni Hercog in Tamari Zidanšek pa se je po treh zmagah v kvalifikacijah pridružila še Kaja Juvan.

Juvanova je v tretjem kolu kvalifikacij premagala na lestvici WTA 14 mest višje uvrščeno Rusinjo Natalijo Vihljancevo. Po uri in 25 minutah je bil rezultat 6:3 in 6:3. “Zelo sem zadovoljna z vsemi tremi tekmami v kvalifikacijah. Komaj čakam na ponedeljkovo tekmo.” Njena nasprotnica v prvem krogu glavnega turnirja bo Dajana Jastremska iz Ukrajine. “Na tekmice se bom pripravljala kot na vse druge. Poznam jo zelo dobro, saj sva vrstnici. V tekmo bom šla odločno in uživala v vsakem trenutku,” je iz Melbourna sporočila 19-letna Juvanova. Prva tekmica najvišje uvrščene Slovenke na lestvici WTA Polone Hercog (to bo njen deseti nastop na OP Avstraliji) je Švedinja Rebecca Peterson, Tamara Zidanšek pa bo igrala z Na Lae Han iz Južne Koreje. Zidanškova je bila lani edina Slovenka v drugem kolu prvega turnirja za grand slam v sezoni. Po zmagi nad Gavrilovo je nato izgubila proti kasnejši zmagovalki Naomi Osaka.

“V Avstraliji sem dosegla svojo prvo zmago na turnirjih za grand slam, zato mi bo vedno ostala v lepem spominu. Prvič sem igrala tudi na enem od osrednjih igrišč. Od vseh turnirjev za grand slam mi je prav Avstralija najbolj pri srcu. Največ, kar lahko pričakujem, je, da grem na igrišče in dam vse od sebe. Želim slediti temu, kar sem delala v pripravljalnem obdobju,” je pred začetkom turnirja dejala Zidanškova.

Edini slovenski predstavnik med posamezniki je Aljaž Bedene. Četrfinalist turnirja v Dohi prejšnji teden bo za prvega tekmeca imel Avstralca Jamesa Duckwortha (96. mesto na lestvici ATP). Lanski naslov branita Naomi Osaka in Novak Đoković. Japonka je v hudem boju s Čehinjo Petro Kvitovo turnir dobila s 7:6, 5:7 in 6:4, medtem ko je Srb v treh nizih odpravil Španca Rafaela Nadala (6:3, 6:2 in 6:3).

TENIS SLOVENIJA