Gospodarstvo

Šarec obrtnikom in podjetnikom zagotovil podporo pri reševanju težav – sporočilo za javnost

Foto: OZS

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) nagovoril več kot 100 obrtnikov in podjetnikov in poudaril, da bodo z malo volje še v tem letu rešili problematiko regresnih zahtevkov do delodajalcev. Predsednik OZS Branko Meh je med ključnimi zahtevami izpostavil tudi znižanje prispevkov na plače in dejal, da si ta pomemben segment gospodarstva zasluži vso pozornost vlade. 

Šarec je uvodoma dejal, da je zahtevi OZS po državnem sekretarju za malo gospodarstvo ugodil v lanskem letu.  »Pri regresnih zahtevkih gre za eno besedo v zakonu in prepričan sem, da bomo to uspeli urediti. Razumem, da podjetnik ne more biti kriv za čisto vse. Za rešitev si bomo prizadevali, je pa kar nekaj upora, to morate vedeti,« je dejal Šarec.

Glede birokratskih ovir pri tehtanju embalaže pa Šarec pravi, da je nekaj teh težav povezanih tudi z evropskimi direktivami. »Ne moremo reči, da je vse zraslo na našem zeljniku, nekaj stvari pa je,« priznava. Šarec ni želel ničesar obljubiti, razen to, da se bodo skupaj z državnim sekretarjem Francom Veselom prizadevali za izboljšanje razmer v malem gospodarstvu. »Zavedamo se namreč, da je malo gospodarstvo tisto, ki ustvarja v tej državi in da prispeva dobršen del BDP-ja. Doslej so se ukvarjali z velikimi sistemi ali tistimi, ki so bili privatizirani in ki so kasneje propadli. Veseli me, da je v naši družbi že več zavedanja o tem, da malo gospodarstvo vleče voz naprej,« je dejal Šarec, ki se zaveda, da obrtniki in podjetniki pogosto niso bili slišani kot bi morali biti. Šarec je še pripomnil, da gospodarstvo in javna upravna ne smeta biti sovražnika in se zbornici zahvalil za dobro sodelovanje. »Znate pokritizirati, znate pa tudi pohvaliti, kar je dobro,« je zaključil.

Predsednik Meh je izpostavil pomen malega gospodarstva, ki predstavlja kar 99,3 odstotka celotnega gospodarstva. »Komaj smo si opomogli od krize in že se napoveduje nova kriza. Ohlaja se tudi nemško gospodarstvo, na katerega so vezani številni slovenski obrtniki in podjetniki. Tudi zato potrebujemo spodbudnejše poslovno okolje, ki nam bo še naprej omogočalo rast, razvoj in zaposlovanje,« je dejal Meh in nanizal najbolj pereče probleme, ki bi jih z malo volje lahko rešili še letos.

Problem regresnih zahtevkov se po mnenju Meha vleče predolgo. »Regresni zahtevki bi se lahko krili iz naslova posebnega prispevka za poškodbe pri delu, ki ga mesečno plačujemo v višini 0,53 odstotkov od plače oziroma zavarovalne osnove. Problem je tudi, da tega sploh ni mogoče zavarovati pri zavarovalnici, saj gre za preveliko tveganje.«

Med zahtevami OZS je tudi znižanje prispevkov na plače. »Lotite se tega, da bomo imeli enake pogoje kot v Avstriji ali Nemčiji. Z nižjimi prispevki na plače bo delavcem ostalo več, saj smo delodajalci pripravljeni razliko pustiti delavcem,« je prepričan Meh.  Med zahtevami, ki jih je Šarcu predstavil Meh, je tudi rešitev problema dolgotrajnih bolniških odsotnosti, da to ne bo 30 dni v breme delodajalcev. »Obrtniki in podjetniki si želimo drugačno ureditev dvojnega statusa, in sicer, da bodo obrtniki, ki želijo po upokojitvi nadaljevati dejavnost, lahko obdržali polno pokojnino in ob tem plačevali polne prispevke,« je poudaril Meh. Med zahtevami OZS je tudi  sprememba zakona o delovnih razmerjih, in sicer, da bi lahko delodajalec sam odločal o tem, ali se bo delavec, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, upokojil ali ostal v delovnem razmerju.

»Ne nazadnje pa je treba umestiti zbornice v podporno okolje – ne samo OZS, ampak tudi druge delodajalske organizacije, ki delamo in izposlujemo ugodnosti tudi za nečlane,« je še dejal Meh.

Zahteve slovenske obrti in podjetništva najdete na: https://www.ozs.si/zastopanje/zahteve-slovenske-obrti-in-podjetnistva

V priponki najdete tudi fotografije, za dodatne informacije pa smo vam na voljo.

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 580 30 501
M: +386 (0)41 936 844

E: mira.cresnar@ozs.si | www.ozs.si

20. 1. 2020

Avtor

Administrator