Zanimive serije na TV kanalu Viasat Nature v februarju 2020: Divja čudežna dežela: Otoki evolucije, Superveterinar: Noel Fitzpatrick, Divje preživetje, Medvedi – Mojstri preživetja, Zasledovalci njork, Obala plenilcev, Neverjetni trenutki z živalmi, Divja Šrilanka: Svet leoparda in serija Divji vikendi.

Divja čudežna dežela: Otoki evolucije, premierno od sobote, 1. februarja, ob 13.05
V tej tridelni seriji profesor Richard Fortey preiskuje, zakaj so otoki naravni laboratoriji evolucije, pri čemer sreča nekatere najbolj edinstvene in izjemne živalske vrste. Razkrili bomo, da je evolucija veliko več kot le ‘zakon močnejšega’. Preučili bomo življenjski cikel otokov od njihovega rojstva in poselitve do razcveta evolucijske ustvarjalnosti. Vprašali se bomo, kaj sledi, ko otok doseže zrela leta in se bliža svojemu koncu. Profesor Fortey bo srečal divje lemurje v deževnem gozdu Madagaskarja, na kislino odporne morske rakce na Havajih ter orjaške volkce na Madeiri, vse to med raziskovanjem skrivnih zakonitosti otoške evolucije.

Superveterinar: Noel Fitzpatrick, premierno vsako popoldne med tednom, od ponedeljka,  3. februarja, ob 15.20
Spremljajte strastnega nevrokirurga Noela Fitzpatricka in ekipo več kot 200 veterinarjev, medicinskih tehnikov in fizioterapevtov, ki  skozi izredno zapletene veterinarske izzive dvigujejo tehnike življenjsko pomembnega zdravljenja na povsem novo raven. Serija prikazuje surova čustva, dramo in veselje v kliniki Fitzpatrick Referrals. Noelova ekipa vedno najde izjemne in inovativne rešitve, da bi živalim rešili življenje in telo, ter prinaša upanje in mir mnogim družinam, ki jim je bilo rečeno, da njihovega ljubljenčka ni moč rešiti.

Divje preživetje, premierno do četrtka, 13. februarja, ob 19.00
Raziskujemo nenavadna življenja najbolj divjih, izjemnih in včasih čudaških živali. Serija je poučna, ustvarjalna in dramatična, saj razkriva bogat in raznolik svet živalskega vedenja. Razkrivamo najbolj neverjetne načine, kako živali poiščejo hrano ali partnerja, ubežijo pred smrtjo in se maščujejo, od pritlikavih pajkov do morskih velikanov, od sofisticirane uporabe orodja do neverjetnih nočnih prilagoditev.

Medvedi – Mojstri preživetja, v nedeljo, 16. februarja, ob 13.00
Spremljamo tri vrste severnoameriških medvedov, ki se borijo za preživetje v hitro spreminjajočem se svetu. Polarni medvedi razvijajo nove strategije lova, saj se njihov ledeni svet tali, podnebne spremembe pa tempo taljenja še pospešujejo. Rjavi medvedi se učijo sobivati in deliti vire hrane v svojem čedalje manj gostoljubnem habitatu. Posebna vrsta črnega medveda dobro živi v odročnem deževnem gozdu. Medvedi morajo vsak dan prestopati meje svoje inteligence, da bi prepoznali nove priložnosti in se zoperstavili izzivu negotove prihodnosti. Ni namreč nujno, da bo preživel najmočnejši, pač pa najpogumnejši in najpametnejši.

Zasledovalci njork, v soboto, 22. februarja, ob 13.00
Raziskujemo barvito in zanimivo življenje njork. Potujte z nami od Nove Fundlandije, doma največje kolonije njork v Severni Ameriki, do odmaknjenih krajev v Mainu in Walesu. Ta dokumentarna oddaja, ki so jo snemali pomladi in poleti leta 2014, raziskuje edinstvene migracijske vzorce njork, njihove prehranjevalne navade in njihovo upadajočo populacijo.

Obala plenilcev, v nedeljo, 9. februarja, ob 13.00
Obala plenilcev je prav poseben del Afrike, kjer vladajo levi, morski psi, delfini in strmoglavci, a prav vsi se morajo ukloniti vrhovnemu gospodarju –  obalni ravnini, ki ima moč dati življenje in ga tudi odvzeti.

Neverjetni trenutki z živalmi, v nedeljo, 2. februarja, ob 13.00
S pomočjo arhivskih posnetkov iz bogate Smithsonianove zbirke naravoslovnih oddaj vam predstavljamo najbolj nepozabne živalske trenutke, ki jih je kdaj ujela kamera. Visokohitrostne kamere in osupljiva makro fotografija vam bo odprla celovit vpogled v živalski svet. Predstavili vam bomo naravnost neverjetne prizore in očarljive trenutke, ki smo jih razdelili v pet kategorij: smrtonosni spopadi, čudaki narave, vojne tolp, groba ljubezen in ekstremno starševstvo.

Divja Šrilanka: Svet leoparda, v nedeljo, 23. februarja, ob 13.00
Ta dokumentarec predstavlja raznolikost in barvitost divjih živali Šrilanke. Tam živijo vrhovni plenilci: leopardi, šakali in krokodili, pa tudi nekatera najredkejša bitja na Zemlji, na primer šobar in sivi lori. Zahvaljujoč jugozahodnemu monsunu dež ohranja gozd bujen vse leto in človek vanj posega zelo malo, toda večji del Šrilanke sestavljajo nižinske ravnine, ki ležijo v suhem območju države. V tej zaprašeni goščavi nosi naziv vrhovnega plenilca šrilanški leopard. Spremljajte vsakodnevno življenje leopardov in poglejte, kako premagujejo številne preizkušnje, s katerimi so soočeni ob prihodu sušne sezone.

Divji vikendi, vsako soboto in nedeljo, od 1. februarja, ob 13.05
Udobno se namestite v naslonjače in se z nami poglobite v čudesa živalskega sveta na kanalu Viasat Nature. Potovali bomo po svetu in si pobliže ogledali divje živali na Šrilanki, prevladujoče živali na afriški obali ter se potopili v življenja njork v Severni Ameriki in Veliki Britaniji. Oglejte si vse to in še marsikaj, vsako soboto in nedeljo popoldne.

Foto: BBC Studios

VIASAT NATURE