Turizem

Zbornica računovodskih servisov vabi na jubilejni 10. izlet članov ZRS po Azurni obali 4. (zvečer) -7. junij 2020

Nekoč so vsi ta glamurozni del sredozemske obale poimenovali Francoska riviera; nato ga je leta 1888 avtor Stéphen Liégeard poimenoval La Côte d’Azur, ime se je obdržalo in vse ostalo je zgodovina. Kakor koli raje imenujemo ta  del Francije, je morska obala, ki se razprostira od St-Tropeza do francosko-italijanske meje, ena od velikih svetovnih obmorskih destinacij, polna čudovitih plaž, luksuznih hotelov, dizajnerskih barov, vil Belle époque, obalnih poti, rdečih skal in obalnih otokov. Od igralnice Monte Carlo in promenade des Anglais v Nici do filmskega festivala v Cannesu in pristanišča za jahte St-Tropeza je Azurna obala dom nekaterih najbolj ikoničnih točk evropske skupne zavesti. Poleg obale so v regiji tudi nekatere spektakularne vasice in gorske pokrajine, vinogradi, cvetlične kmetije, ki hranijo francosko industrijo parfumov, in več kot velik delež velikih umetniških muzejev.


1. dan: MARIBOR – CELJE – LJUBLJANA – SEŽANA

Kot je zdaj že nekaj časa v navadi na naših izletih se bomo podali na pot v večernih urah. Iz Maribora bodo prvi krenili na pot že okoli 21. ure, ostali pa boste vstopali na običajnih vstopnih mestih v Celju ob 22.00 v Ljubljani pred GZS ob 23.00 in po potrebi še ob poti do Sežane …

2. dan: BENETKE – GENOVA – MONAKO – EZE – CANNES (1.050 km)

Sledi nočna vožnja po avtocesti preko Padske nižine, proti Franciji – Azurni obali. Z vmesnimi postanki ob poti bomo malo pred Monako prispeli ravno pravi čas za odličen zajtrk. Tokrat smo imeli v mislih organiziran okusen zajtrk iz našega prtljažnika.

Monako je stisnjen na samo 200 hektarjih zato je za Vatikanom druga najmanjša država na svetu, toda tisto, kar mu primanjkuje nadomešča s svojim odnosom. Magnet za velike igralce in hedoniste od zgodnjega 20. stoletja, slovi tudi kot ena najbolj razvpitih davčnih oaz na svetu. Kot strokovnjaki s področja računovodstva bomo temu področju namenili največ časa. Kljub velikemu bogastvu Monako še zdaleč ni najlepše mesto francoske riviere. Svetovno znani Monte Carlo (Ste opazili? Enkrat Monako, pa potem Monte Carlo. Kaj je prav?) je v bistvu oda betonu in steklu, kjer prevladujejo visoki hoteli, super jahte in stanovanjski bloki, ki se dvigajo v hribe, kot vrste domin so vpeti v izjemno zmedeno ulično postavitev, ki je na videz zasnovana tako, da zmede celo pešce. Prav dramatično nasprotje je skalnata škrbina, znana kot Le Rocher, ki se vije na južni strani pristanišča krona katere je precej simpatično staro mesto, dom kraljeve palače kneževine. Zaradi majhnosti te kneževine bomo večino ogledov opravili kar peš. Začeli bomo pri sloviti igralnici, se nato spustili ob progi kjer vozniki formule 1 dosežejo vratolomno hitrost 290 km/h, mimo zavoja Tabac in bazena do ovinka Rascasse (vse to je še vedno proga F1), nakar se bomo povzpeli v očarljivi stari del mesta, kjer se je vse skupaj začelo. Stari del mesta med Knežjim dvorom in Oceanografskim muzejem boste raziskali sami v prostem času, ki Vam bo na voljo.

Po ogledu Monaka se zapeljemo še bolj v hribe do slikovite vasice Eze. Ta skalnata vasica, ki se nahaja na nemogoče strmem vrhu, je dragulj v kroni Riviere. Glavna atrakcija je srednjeveška vas sama z majhnimi kamnitimi visokimi hišami in vijugastimi stezami ter številnimi galerijami in trgovinami in čudovitim pogledom na obalo. V Ezu se nahaja tudi proizvodnja parfumov, mila in kozmetike, opremljena z najsodobnejšimi laboratoriji in delavnicami. Na organiziranem ogledu bomo odkrivali skrivnosti pravih parfumov in kozmetike. Ste vedeli, da je koren besede kozmetika povezan z vesoljem? Po ogledu bo seveda še nekaj prostega časa za kakšno kavo oz. za radost trenutka …

Sledi vožnja do Cannesa. Namestitev po sobah, nekaj prostega časa, nakar se odpravimo na večerno odkrivanje filmskega mesta. V mesto prihajamo nekaj dni po filmskem festivalu, zato bomo pozornost usmerili tudi na mimoidoče, mogoče pa uzremo kakšnega znanca iz filmskih platen.

3. dan: CANNES – ANTIBES – NICA – SAINT PAUL DE VENCE (100 km) 

Po zajtrku v hotelu se odpravimo v Antibes. Zaradi pristanišča, vedno natrpanega z ladjami, mestnim obzidjem iz 16. stoletja in ozkih kamnitih uličic, okrašenih s cvetjem, ni čudno, da je simpatični Antibes ukradel srca toliko umetnikov in pisateljev: med njimi so Graham Greene, Max Ernst in slavni Picasso, ki so predstavili mesto v svojih delih. Najprej se sprehodimo do Picassovega muzeja, kjer nas čaka nekaj mojstrovih del in študij, med katerimi izstopa slika Radost Življenja, kar je sicer rdeča nit naših skupnih druženj v minulem desetletju. Po obisku muzeja se boste malo sprehodili po mestecu, prisluhnili kakšnemu uličnemu glasbeniku ali pa preprosto užili Radost, ki Vam bo dana.

S svojo mešanico drobtinic v resničnem mestu, obstoja starega sveta, celoletnega sonca, živahnega uličnega življenja in osupljivega obmorskega položaja se noben kraj v Franciji ne primerja z Nico.

Pred vsem drugim sta bila morje in mediteransko podnebje – dejavnika, zaradi katerih je bila Nica že v začetku 18. stoletja turistični magnet. Že bežen pogled okoli sebe Vam odkrije elementarne atrakcije, ki so evropske aristokrate iz obdobja belle-époque, pritegnile na promenado in v mesto. Zdi se, kot da se ni nič spremenilo od tistih časov. Tudi danes v mesto prihajajo ljudje z enakimi potrebami, le da je malo več srednjega razreda in nekoliko manj aristokracije. Azurna obala je s svojo lepoto osupnila številne obiskovalce. Henri Matisse, ki je prišel sem, da bi okreval od bronhitisa. Ko se je sonce po mesecu dni oblačnosti končno pojavilo, je bil Matisse tako omamljen, da je v naslednjih 37 letih naredil Nico za svoj dom. Chagall, Picasso in Renoir so se prav tako zaljubili v Nico, pozneje pa je bila Nica dom vplivne avantgarde École de Nice. Umetnostnih muzejev je v celotni regiji veliko, vendar so tri zvezde v mestu – Musées Matisse, Chagall in d’Art Moderne – dovoljšen razlog, da upravičijo estetsko romanje v to mesto. Po ogledu boste imeli kar nekaj časa, da mesto doživite na svoj način.

Nekoč je bil St-Paul de Vence majhna srednjeveška vasica na hribu, ki gleda proti morju. V obdobju po vojni je šarmu te vasice podlegel Picasso, sledila sta zvezdnika, kot sta Yves Montand in Roger Moore, in St-Paul je postal kraj, ki ga je potrebno obiskati na naši poti. V vasi je danes več deset umetniških galerij, pa tudi priznana Fondation Maeght.

V poznem popoldnevu se vrnemo v naš Cannes. Nekaj prostega časa, nakar se odpravimo na večerjo v bližnjo restavracijo. Po večerji pa …

4. dan: CANNES – MENTON – MARIBOR (980 km)

Po zajtrku sledi vožnja v Menton, zadnji postanek na Azurni obali pred Italijo. Obmorsko mestece Menton ponuja pogled na to, kakšno je moralo biti življenje na Rivieri, preden so se tod naselili razvojniki. S svojo sončno klimo, senčnimi ulicami in pastelnimi dvorci – ne pozabimo na lepo staro pristanišče – je to eno najprivlačnejših mest na celotni obali. Mentonovo staro mesto je kaskada zgradb v pastelnih barvah. Dodajte fantastičen muzej, ki je posvečen velikemu umetniku in filmskemu režiserju Janu Cocteauju, ter več odličnih restavracij in postanek v Mentonu je resnično nujen.

Po morebitnem kosilu iz lastnega proračuna nadaljujemo našo pot proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v poznih nočnih urah istega dne (ob polnoči v Ljubljani).

 

Storitve:

Za Vas smo predvideli dve prenočevanji z bogatim samopostrežnim zajtrkom v hotelu 4* s klimatiziranimi sobami na odlični lokaciji v Cannesu. Mestna železniška postaja je oddaljena 10 min hoje, prav toliko pa je tudi do prizorišča Palais des Festivals et des Congrès, kjer poteka filmski festival Cannes.

Zajtrk na terasi: v hotelskem okolju nas čaka bogat samopostrežni zajtrk. Večerjo smo za Vas predvideli v bližnji restavraciji, do katere se bomo sprehodili kar peš.

 

Ostale  storitve:

prevoz s sodobnim turističnim avtobusom, stroški voznika in dodatnega voznika, cestne pristojbine, tuneli, taksa za vstop v Monako, vsi zunanji ogledi po programu brez vstopnin, vstopnina: v Casino Monte Carlo in Picassov muzej v Antibesu, ogled proizvodnje parfumov v Ezu, organizacija popotnega zajtrka, 1x večerja v restavraciji v Cannesu, turistična taksa v hotelu, DDV po 98.čl. ZDDV, osnovno nezgodno zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav d.d., organizacija in kvalitetno vodstvo izleta.

 

Cena izleta/osebo: 333,00 € pri min. udeležbi vsaj 50 potnikov.

Do 5. 2. 2020 bo potrebno poravnati akontacijo v višini 30 % po osebi in preostali znesek do odhoda.

 

Doplačila:

– enoposteljna soba 98,00 € /osebo

– riziko odpovedi je 5 % od zneska (vezano na ime)

 

V primeru dežja izlet ne odpade!

Prijave in plačilo:

Račun za plačilo akontacije boste prejeli od turistične agencije:

Kompas Novo mesto d.o.o.

Glavni trg 11, 8000 Novo mesto

Tel.: 07/393 1530

Pričakujemo vas in veseli vas bomo!

Polonca Podgoršek
direktorica ZRS
Aleksander Štefanac
predsednik ZRS

 

Priponka: Program 10. izleta članov ZRS (pdf)

PR: GZS
20. 1. 2020

Avtor

Administrator