Kultura

balKam 2020: kinotečni program od 21. do 27. januarja

Spoštovani,
torek, 21. januarja, ob 18. uri bo v sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva (SFA) na kinotečnem platnu na ogled film Oxygen (1970), ki velja za kurioziteto v opusu Matjaža Klopčiča. Gre za fantastično dramo o mladostnem uporništvu, pod katero se kot scenarist podpisuje Dimitrij Rupel.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

Režiserji v dialogu
Prvi letošnji Večer Društva slovenskih režiserjev v torek, 21. januarja, ob 20. uri prinaša srečanje s hrvaškim scenaristom in režiserjem Goranom Devićem. Z njim se bo pogovarjal slovenski scenarist in režiser Matjaž Ivanišin.
V sklopu večera bo na ogled tudi večkrat nagrajeni kratkometražni dokumentarni film V imenu Republike Hrvaške (Goran Dević, 2019).
Vstop je brezplačen.

V imenu Republike Hrvaške (2019)

Kino-katedra za pedagoge: Filmska resnica in dokumentarnost
V sklopu januarske Kino-katedre za pedagoge bo v sredo, 22. januarja, ob 17. uri na sporedu film Jaz, črnec (Jean Rouch, 1958), ki je hkrati dragocen etnografski dokument, ostra kritika evropskega kolonializma in radikalna prelomnica v zgodovini filma. Roucheva okretna kamera, preskakujoča montaža ter brezšivna mešanica igranega in dokumentarnega dispozitiva med drugim odprejo vrata francoskemu novemu valu.
Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha.
Za projekcijo so na voljo brezplačne vstopnice.

Jaz, črnec (1958)

Film in tehnologija: Moč podatkov
sredo, 22. januarja, ob 21. uri lepo vabljeni na dogodek v okviru filmskega cikla Film in tehnologija: Moč podatkov, ki ga pripravljamo v sodelovanju z BIO 26 in Goethe-Institutom. Ogledali si bomo film Kakor kdo vidi (1986), pod katerega se podpisuje znameniti nemški režiser Harun Farocki.
»Kakor kdo vidi je moj akcijski celovečerec. Govori o dekletih v pornografskih revijah, katerih imena so izmišljena, o brezimnih mrtvih v masovnih grobiščih, o strojih, ki so tako grdi, da jih delavci upravljajo z zakritimi očmi, o strojih, ki so preveč lepi, da bi jih zakril pokrov avtomobila, o tehnikah dela, ki predpostavljajo bodisi koordinacijo bodisi razkol med delom rok in možganov.« – Harun Farocki
Brezplačne vstopnice bodo na dan projekcije na voljo pri blagajni Kinoteke.

Kakor kdo vidi (1986)

balKam 2020
V Slovenski kinoteki bo od 23. do 27. januarja že drugo leto zapored potekal pregled najzanimivejših in najuspešnejših filmov z vidika snemanja in filmske fotografije s področja bivše Jugoslavije, balKam.
Pregleda filmov, ki je namenjen predvsem druženju direktorjev fotografije, drugih filmskih delavcev ter gledalcev ob ogledu filmskih biserov, se bodo udeležili člani številnih združenj in avtorji filmov, s katerimi se bomo po projekcijah pogovarjali o njihovem ustvarjanju in delu.

Zbiralci perja (1967): otvoritveni film letošnjega balKama

Poleg projekcij igranih in dokumentarnih del, pospremljenih s pogovori z direktorji fotografije ali režiserji, bo v sklopu balKama organiziranih tudi kar nekaj spremljevalnih dogodkov. Omeniti velja okrogle mize, ki se bodo regije Balkana dotikale na področjih stanja in ohranjanja filmske dediščine, delovnih pogojev in izobraževanja direktorjev fotografije.
Celoten program festivala balKam 2020 najdete na sledečem linku.

Zgodovina ljubezni (2018)

Študentski abonma: Divji v srcu
Še vedno poteka vpis v študentski abonma. Abonma vključuje šest filmskih predstav. Poteka enkrat mesečno od januarja do junija 2020 ob torkih zvečer.
Abonma je mogoče vpisati še do 28. januarja 2020 v času uradnih ur pri blagajni Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28.
Program in datume projekcij najdete na sledeči povezavi.
V študentski abonma se lahko vpišejo študenti, ki svoj status dokažejo s študentsko izkaznico.

eka

 

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

 

Copyright © 2018 – Slovenska kinoteka – vse pravice pridržane.

21. 1. 2020

Avtor

Administrator