Finance

Mala galerija Banke Slovenije: Garnir2: Vzponi in padci božanske grofice – vabilo na okroglo mizo, 22.1.2020

Spoštovani,

v Mali galeriji Banke Slovenije je od 19. decembra na ogled razstava Garnir2: Vzponi in padci božanske grofice, na kateri se predstavljata študenta modnega oblikovanja na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovno tehniške fakultete Univerze v Ljubljani Klara Rešetič in Gašper Gajšek.

Vabljeni na obrazstavni dogodek z naslovom Moda v galerijah, ki bo v Mali galeriji v sredo, 22. januarja 2020, ob 18. uri. Na okrogli mizi bodo sodelovale kustosinja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan, modna in umetniška urednica Katja Horvat ter profesorici in oblikovalki Almira Sadar in Petja Zorec. Strokovnjakinje se bodo pogovarjale o fenomenu razstavljanja modnih ustvarjalcev v galerijah, muzejih in drugih razstaviščih za (sodobno) vizualno umetnost.

Že prvi pogled na aktualno razstavo Garnir2: Vzponi in padci božanske grofice kaže določeno pozicijo modno oblikovalskega tandema, ki je zelo blizu umetniški izjavi, da gre za celostno artikulacijo nekega ustvarjalnega creda, umetniške vizije, ki se tudi na ravni postavitve kaže bolj kot instalacija. Prav to je povod za pogovor o fenomenu premeščanja mode v razstavišča vizualne umetnosti, kar je v zadnjih letih postala razširjena praksa v prestižnih svetovnih muzejih in kot takšna deležna veliko pozornosti občinstva in reakcij kritikov. Ali moda res sodi v muzejske in galerijske prostore ali pa je to samo način njihove (še večje) komercializacije? Ali ima moda potencial družbeno relevantne izjave, kot jo ima vizualna umetnost? Ali gre, nasprotno, pri tem za populistično potezo? Ali ima ta preskok v umetnostno ustanovo tudi vzvratni učinek? Modni editoriali čedalje bolj postajajo kraji artikulacije umetniške vizije in prevzemajo vse bolj drzne, eksperimentalne drže. Na sredini okrogli mizi bo torej beseda tekla o tem, simptom česa je razstavljanje mode in kaj je njena sporočilna vrednost v kontekstu muzejskih in galerijskih ustanov.

Aktualna razstava bo sicer odprta še do 28. januarja 2020, ogledate si jo lahko od torka do sobote med 11. in 19. uro.

Vljudno vabljeni.

 

21. 1. 2020

Avtor

Administrator