Na slovenska kino platna prihaja drama režiserja in scenarista Martina Turka Ne pozabi dihati. Premiera bo 18. februarja v Cankarjevem domu, na redni spored kinematografov film prihaja 27. februarja. Glavni junak je petnajstletni Klemen, ki s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko odrašča v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev.

»Dolgo sem imel željo, da bi posnel film o odraščanju. Ta ideja je ostajala v meni, zato sem se lotil pisanja scenarija. Na odraščanje sem želel pogledati z drugačnega, bolj poetičnega gledišča, kot smo ga vajeni iz mladinskih filmov. Verjamem, da bo film nagovoril mlado občinstvo, istočasno pa bodo starejši gledalci ob gledanju podoživeli kakšno svojo izkušnjo,« filmu na pot pravi režiser in scenarist Martin Turk.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra bo upodobil Tine Ugrin, ki je že igral v filmih Nika in Nevidna roka Adama Smitha, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk, študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo bomo gledali v podobi Ive Krajnc Bagola, medtem ko bo trenerja tenisa odigral srbski igralec Nikola Đuričko, ki ga poznamo iz režijskega prvenca Angeline Jolie V deželi krvi in medu, serije Sence na Balkanu, filma Montevideo, Bog te video in drugih.

Svetovna premiera drame NE POZABI DIHATI je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju. Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studiom Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija) ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, FVG Audiovisual Funda, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Media programa – Ustvarjalna Evropa, Re-Act razvojne sheme in s tehnično podporo FS Viba film.

Martin Turk je avtor številnih filmov, med njimi igranih celovečercev Nahrani me z besedami (2012),  Dober dan za delo (2019) in igrano-dokumentarnega filma Doberdob – Roman upornika. Njegovi filmi so bili predstavljeni na več kot 100 filmskih festivalih po svetu. Premiera drame NE POZABI DIHATI bo v okviru projekta Naši filmi doma, ki ga v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira Slovenski filmski center, v torek, 18. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani CD. Od četrtka, 27. februarja bo film na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji. Napovednik drame NEPOZABI DIHATI si lahko ogledate TUKAJ.

BELA FILM

Foto: Željko Stevanić