21. januar 2020 – »Obleka, ki izostri moj karakter,« je ekološko kolekcijo oblačil Sens povzel igralec Sebastian Cavazza, ki podpira domače proizvajalce in okolju prijazno izdelavo oblačil. »Pozdravljam domače blagovne znamke, eko tkanine, trajnostne izdelke, pravično trgovino oz. fair trade. Pomembno je, da ljudi osvestimo o okoljski problematiki in jim približamo ekološki koncept oblačil. Velika prednost je tudi v osebnem pristopu, unikatnem dizajnu, kakovosti, mali seriji, dobrih tkaninah, velikem razponu številk in različnih kombinacijah. Sam nosim suknjič s kapuco, ki je zelo opazen.«

»Vesela sem, da lahko oblikujem moške obleke, ki niso predmet množične potrošnje, saj jih oblečemo predvsem za posebne priložnosti. Tekstil je velik onesnaževalec okolja, enakega mnenja je tudi Sebastian, zato smo ga izbrali za naš obraz. Mi produkcijo tkanin prilagajamo novim standardom in normativom, veliko kemikalij je prepovedanih, povečali smo izbor iz eko tkanine. Tudi tako se prebuja okoljska ozaveščenost večjih proizvajalcev oblačil,« je povedala direktorica Sensa in modna oblikovalka Zlata Zavašnik, ki sodeluje z dobavitelji, ki so preverjeni in sledijo okoljskim priporočilom.

Eko oblačila so izdelana iz posebne tkanine, mešanice volne in poliestra, ki je v celoti reciklirana. Material za obleke se pridobiva iz prosojnih odpadnih plastenk, ki se mehansko, toplotno in ne kemično obdelajo. Torej brez snovi, ki so škodljive za okolje. »Ekološki materiali in oblačila so bolj zdravi in prijetni za kožo, obenem pa pomagajo ohranjati čistejši zrak in vodo. Proizvodnja ekoloških tkanin je torej okolju prijazna in sledi trajnostnim načelom. Poraba vode je manjša za kar 94 odstotkov, poraba energije je manjša za 60 odstotkov, v okolje pa se sprosti za 32 odstotkov manj ogljikovega dioksida,« je strnila Zlata Zavašnik.

Industrija hitre mode ima tolikšen ogljični odtis kot vsa Evropa in je druga največja onesnaževalka, takoj za naftno industrijo. Povzroča deset odstotkov izpustov ogljivoega dioksida, za 20 odstotkov odpadnih industrijskih vod in 92 milijonov ton oblačil, ki končajo na odlagališčih ali v sežigalnicah.  Več kot 60 odstotkov tekstilnih vlaken je sintetičnih, pridobljenih iz nafte. Poliester, najbolj razširjeni sintetični tekstilni material, se razgrajuje približno 300 let. Proizvodnja umetnih vlaken je preprosta, material je mogoče hitro obdelati, predvsem pa je poceni. Ni vpliva vremena na pridelek, proizvodnja ni odvisna od politične negotovosti v državah proizvajalkah. Zaradi vse hitrejših ciklov modne industrije je poraba poliestra v preteklih desetih letih močno narasla.

Zlata Zavašnik je podjetje Sens ustanovila pred več kot 25-imi leti. Danes imajo več kot 1200 različnih modelov slovenskih moških srajc in oblek, vse kose pa oblikuje sama. Posebnost Sensa je, da poleg klasičnih ponuja tudi trendovske obleke v vseh velikostih in za vse postave. Blagovna znamka s svojo ekstravagantno funkcionalnostjo oblači predvsem moške, ki iščejo individualnost, drugačnost in visoko kakovost.

Po podatkih neprofitne organizacije Earth Pledge se pri predelavi materialov v tekstil uporabi najmanj 8.000 kemikalij, 25 odstotkov vseh pesticidov je uporabljenih za gojenje neorganskega bombaža. Vse to povzroča veliko škodo ljudem in okolju. V skladu z načeli eko mode pa naj bi bil vsak proizvod narejen tako, da nobena faza v procesu njegovega nastajanja ne vključuje dejavnosti, škodljivih okolju, živalim in človeku. Modni oblikovalci, ki so trajnostno naravnani, skušajo preko mode in modnega ustvarjanja vplivati na socialne razmere v modnem svetu.

Opis naslovne fotografije
Direktorica podjetja Sens Zlata Zavašnik in igralec Sebastian Cavazza

SENS D.O.O.