Splošno

Počivalšek za odpravo neenakosti med samozaposlenimi v kulturi in gospodarstvu – sporočilo za javnost

Foto: OZS

Spoštovani!

 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) obrtnikom in podjetnikom obljubil podporo pri reševanju njihovih problemov in se med drugim zavzel za odpravo neenakosti med samozaposlenimi v kulturi in gospodarstvu. Med ključnimi problemi pa kljub rekordni brezposelnosti ostaja pomanjkanje delovne sile v obrti in podjetništvu.

 

Po obisku predsednika Vlade minuli petek je obrtnike in podjetnike danes nagovoril minister Počivalšek in več kot uro odgovarjal na njihova vprašanja. Predsednik OZS Branko Meh je na začetku izpostavil diskriminatoren odnos do samozaposlenih v gospodarstvu. »Če lahko samozaposleni v kulturi dobijo nadomestilo za čas bolniške odsotnosti, potem ne razumemo, zakaj te pravice nimajo samozaposleni v gospodarstvu. To je nepošteno in diskriminatorno,« je bil kritičen Meh. Počivalšek se je strinjal, da je to problem in da ne bodo pristali na separatne rešitve. »Ta problem je treba rešiti celovito, za vse, ne le za kulturne delavce,« je obljubil.

Glede regresnih zahtevkov je minister Počivalšek dejal, da ga predsednik Meh s tem problemom »mori« že od začetka mandata. »Mislil sem, da bomo to rešili že s prejšnjim ministrom Fakinom, pa ni šlo. Tega nismo uspeli rešiti v petih letih, odkar vodim ta resor,« priznava minister. Minuli petek je sicer predsednik Vlade Marjan Šarec dejal, da bi lahko ta problem z malo volje rešili še v tem letu.

Med ključnimi zahtevami zbornice je tudi razbremenitev stroškov plač. Počivalšek se je strinjal, da so naše plače med bolj obremenjenimi. »Mala davčna reforma je naredila vsaj nekaj, na kar smo ponosni: razbremenitev regresa in manj progresivna obdavčitev plač. Je poizkus, da bi obdavčitev zmanjšali. Ko iščemo z lupo delavce, dajati dodatek na delovno aktivnost, je idiotizem. Ko slišiš, da se ne splača delati, je groza,« je menil Počivalšek.

Kljub rekordni brezposelnosti še vedno primanjkuje kadra v obrti in podjetništvu

Pomanjkanje delovne sile je tudi po mnenju obrtnikov in podjetnikov velik problem. »Ker nismo ukinili denarnih nadomestil, bo ministrica zaostrila nadzor nad prejemniki nadomestil. To je prvi bazen za delavce, drugi pa je upokojenska zgodba, s katero ne bomo veliko pridobili. Tretji problem se tiče nas kot družbe. Slovenija je država, kjer najdlje študiramo. Moramo stimulirati mlade, da bodo prej šli delat. Četrta možnost pa je uvoz delovne sile. Pri nas so določene panoge, ki sploh ne bi več obstajale brez uvožene delovne sile,« je ocenil minister in dodal, da jih je na Zavodu za zaposlovanje še 20 tisoč oseb, ki bi jih lahko spravili na trg dela.

Meh je poudaril, da je v Sloveniji veliko preveč ljudi, ki imajo lažno socialo in ki se jim ne da delati. »Sem proti dvigu socialnih transferjev, saj so preblizu minimalni plači. Ne izgovarjam se, ampak vas pozivam, da brez podpore delodajalskih druženj težko pariramo populizmu,« je odgovoril minister.  Peter Pišek, prevoznik in predsednik sekcije za promet pri OZS,  pa je dejal, da smo pogosto ujetniki sindikatov. »Najprej bi morali pogledati, kdo je zmožen dela in kdo ni. Delavcev ne dobimo, ni kuharjev, ni voznikov … Problem je v direktoratih, kjer se piše zakonodaja. Tudi vlada bi morala narediti kakšen korak, ki morda ni všečen. Ljudje morajo spoznati, da živimo od dela,« je še pripomnil Pišek.

 

Počivalšek je dejal, da se zaveda pomena obrtništva in podjetništva, ki predstavlja več kot 99 odstotkov gospodarstva. »Velikih podjetij je samo 230. Imamo solidno gospodarsko klimo. Od leta 2014 rastemo, šele leta 2017 smo dosegli predkrizni nivo iz leta 2008, zato ne bi smeli še deliti, ampak več vlagati v boljše pogoje za gospodarstvo, da bomo lahko jutri delili. To zna biti nekoč kot težava. Verjamem, da bomo imeli še kakšno leto ali dve gospodarsko rast. Imamo rekordno nizko brezposelnost. Problem pa je premalo delavcev za potrebe gospodarstva,« priznava Počivalšek, ki je obenem pohvalil prizadevanja zbornice področju vajeništva: »Na vašo pobudo smo prišli do dualnega sistema oziroma vajeništva, čeprav z rezultati še nismo povsem zadovoljni.«

Počivalška so obrtniki in podjetniki obenem opozorili, da je nedopustno, da delodajalec ne more odločati o tem, ali se bo delavec, ki izpolni pogoje za upokojitev, upokojil ali ostal v delovnem razmerju. Po mnenju Meha je to absurdno. »To tudi pomeni, da v javnem sektorju nekaterih ne bomo mogli dati v pokoj. To je situacija, ki je težka, za javni sektor še bolj. Take zgodbe je treba depolitizirati,« glede tega vprašanja ostaja pesimističen Počivalšek.

Dvojni status upokojenih obrtnikov

 

Še vedno ostaja nerešen problem dvojnega statusa obrtnikov, ki želijo tudi po upokojitvi nadaljevati dejavnost. Po mnenju predsednika OZS Branka Meha bi morali obrtniki in podjetniki prejemati polno pokojnino, sočasno pa so pripravljeni tudi plačevati polne prispevke.

Meh je na koncu izrazil pričakovanje, da bodo OZS in ostale zbornice umestili v podporno okolje. »V anglosaksonskem sistemu imajo obvezno članstvo, na severu so zbornice tako močne, da lahko zrušijo vlado. Tako Avstrijci kot Nemci imajo svojo mrežo v svetu, ker odpirajo vrata svojim podjetjem. V naši okolici je članstvo v vseh državah obvezno. To, kar imamo mi, je unikum,« je glede članstva v zbornici dejal minister. Počivalšek je še dejal, da se trudijo debirokratizirati razpise. Država ima na voljo 7.300.000 evrov spodbud za pomoč pri digitalizaciji, internacionaliziciji, prenosu lastništva tudi druge spodbude, ki so vezane na posamezne panoge.

Počivalšek je na koncu priznal, da imajo lahko še tako dober namen, ampak se ta izjalovi, ker nimajo zadostne večine v parlamentu.

Za dodatne informacije ali fotografije smo vam na voljo.

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 580 30 501
M: +386 (0)41 936 844

E: mira.cresnar@ozs.si | www.ozs.si

22. 1. 2020

Avtor

Administrator