Zanimive oddaje na TV kanalu Viasat History v februarju 2020: London: 2000 let zgodovine, Skrivnosti v muzeju, Izgubljena kraljestva Srednje Amerike, Bojišča in serija Krščanstvo v konfliktu.

London: 2000 let zgodovine, premierno od nedelje, 9. februarja, ob 21.00
Danes je London eno največjih in najuspešnejših mest na svetu, 2.000 let nazaj pa se je na tem območju raztezalo neposeljeno močvirje. Dan Jones, Suzannah Lipscomb in Rob Bell predstavljajo zgodbo o vzponu Londona iz majhnega rimskega trgovskega centra do prestolnice britanskega imperija in končno do velemesta, kot ga poznamo danes. Ta serija bo na podlagi ekskluzivnega dostopa in svežih raziskav za vselej spremenila vaše poglede na to mesto.

Skrivnosti v muzeju, premierno od ponedeljka, 3. februarja, ob 20.10
Države po vsem svetu v muzejih razstavljajo čudovite zaklade iz svoje preteklosti, nenavadne ostanki iz prelomnih časov, ki so izoblikovali zgodovino. A za vsakim predmetom se skriva še več nepoznanih zgodb in skrivnost, zgodb, ki prekipevajo od škandalov, skrivnosti, umorov in spletk. Vsaka enourna epizoda gledalce popelje na napet, poučen in pogosto šokanten ogled ameriške preteklosti. Spopadli se bomo z najbolj trdoživimi skrivnostmi zgodovine, tako z dobro poznanimi zgodbami kot tudi z manj znanimi primeri, ki jih doslej na televiziji še nismo videli.

Izgubljena kraljestva Srednje Amerike, premierno od sobote, 8. februarja, ob 21.00
Dr. Jago Cooper raziskuje izjemne, a nekoliko manj znane civilizacije Srednje Amerike. Ljudstva Olmec v Mehiki (1.200 – 400 pr. n. št.), Taino v Velikih Antilih (400 pr. n. št. – 1.600 n. št.), Teotihuacan v Mehiki (200 pr. n. št. – 700 n. št.) in Chiriquí v Kostariki (1.000 pr. n. št. – 1.400 n. št.) so bile dinamične in izredno pomembne civilizacije, nekatere starejše od svojih slavnih sosedov, zato si zaslužijo priznanje ob boku mogočnih azteških in majevskih civilizacij. Srednja Amerika je zelo raznolika, tu so rajska otočja,  puščave in deževni gozdovi. Človeški odzivi so enako osupljivi: templji, ki se oprijemajo robov vulkanov, številne trdnjave, ki so danes v ruševinah … Jago izpostavlja največje dosežke teh pozabljenih ljudstev in razkriva, zakaj so  kraljestva naposled izginila.

Bojišča, premierno od ponedeljka, 17. februarja, ob 21.00
Usoda države je lahko zapečatena v pičlih nekaj minutah bitke, vendar razlogi za zmago ali poraz pogosto ostajajo skrivnostni in kontroverzni. Ta serija odstira tančico skrivnosti v ozadju velikih bitk dvajsetega stoletja. Ob pomoči zgodovinarjev, arheologov in vojaških inštruktorjev bomo rekonstruirali zanimivo zgodbo o spopadih, ki so za vselej spremenili svet.

Krščanstvo v konfliktu, vsak večer med tednom, od ponedeljka, 3. februarja, ob 22.00
Ta mesec se osredotočamo na dve tisočletji konfliktov. Kako je religija, ki temelji na ideji miru in človečnosti, milijone ljudi pripravila do tega, da so prijeli za orožje? Izvedeli boste več o rojstvu krščanstva ter o spletkah, bitkah in izdajstvih kraljev, kraljic in generalov – dogodkih, ki so se zgodili v imenu krščanstva in oblikovali naš sodoben svet.

Foto: Benijay Rights

VIASAT HISTORY