Splošno

12. Informativa presegla vsa pričakovanja! Obiskovalcev več kot 25.000!

Foto: Matic Eržen

V soboto, 25. januarja se je zaključila 12. Informativa, katero je to leto obiskalo že več kot 25.000 obiskovalcev. Tudi to leto je največji predinformativni sejem izobraževanja in poklicev na enem mestu mladim nudil raznolike informacije, ki so vezane tako na izobraževanje doma in v tujini, kot tudi vse o štipendijah, nastanitvah v času izobraževanja, prvi zaposlitvi in vse kar se navezuje na vprašanje kam in kako naprej.

NAJVEČJI (PRED)INFORMATIVNI DAN ZA MLADE

Točno tri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi so mladi na Gospodarskem razstavišču na enem mestu pridobivali informacije o izobraževanjih in poklicih direktno iz prve roke razstavljavcev, ki so z navdušenjem pomagali vsem znanja in informacij željnih. Vzdušje na Gospodarskem razstavišču je bilo izjemno. Proevent, organizator Informaitve lahko potrdi, da se število obiskovalcev povečuje iz leta v leto, kot tudi vzdušje v dvorani.

Med obiskovalci prevladujejo dijaki, število osnovnošolcev, kot tudi tistih, ki končujejo študij, pa se iz leta v leto nadpovprečno dviguje.

V DVEH DNEH VEČ KOT 25.000 OBISKOVALCEV

petek je 12. Informativo obiskalo več kot 1300 otrok, ki so sejem obiskali v okviru vodenih ogledov. Na sejmu je bilo to leto prijavljenih več kot 170 razstavljavcev, predstavilo pa se je več kot 250 različnih izobraževalnih programov, med njimi kar 17 tujih iz tujine. To leto so se sejma udeležile vse slovenske Univerze.

V celoti je 12. Informativo to leto obiskalo nekaj več kot 25.000 obiskovalcev iz vse Slovenije.

Informativo je obiskal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, potem Angelika Mlinar, ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijo, minister za javno upravo Rudi Medved ter državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer.

Tudi to leto pa se je že tretjič odvijal projekt, Moja prva zaposlitev, ki je preko Informative obiskovalcem predstavljal več kot 100 različnih poklicev.

To leto je bila Informativa razširjena še z dodatnim prostorom, saj je v sklopu sejma potekalo še nacionalno tekmovanje SloveniaSkills, ki ga organizira CPI.

SLOVENIASKILLS 2020

Na letošnji Informativi so se mladi tekmovalci in mentorji preizkušali v panogah, kot so aranžerstvo, cvetličarstvo, slikopleskarstvo, kamnoseštvo, mehatronika, IKT, pohištveno in stavbno mizarstvo. Sloveniaskills 2020, ki ga prireja Center RS za poklicno izobraževanje, je del širše mreže tekmovanja Worldskills. Letos prvič so predstavljali vseh 8 različnih panog na enem mestu. Ključno za tekmovalce je pridobivanje samozavesti, je prepričan direktor CPI mag. Janez Damjan. Pomembna je tudi vloga mentorjev, pa je v svojem nagovoru izpostavil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je tudi sodeloval na podelitvi priznanj najboljšim od najboljših. Kot država moramo bolje poskrbeti na dober ugled poklicev v očeh javnosti. Zmagovalce čaka nadaljevanje tekmovanja v Gradcu.

ZMAGOVALCI PO KATEGORIJAH:

Cvetličarstvo: Tilen Lipnik (Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje)

IKT: Vid Marolt, Vid Smole (Vegova Ljubljana, Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana)

Mehatronika: Uroš Slejko, Teo Lokar (ŠC Nova Gorica)

Slikopleskarstvo: Jan Kopač (Marjan Poljanar s.p.)

Pojištveno mizarstvo: Jernej Poročnik (ŠC Slovenj Gradec, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta)

Stavbno mizarstvo: Andraž Rožanski (ŠC Škofja Loka, Srednja šola za lesarstvo)

Kamnoseštvo: Rok Vidmar (Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana)

Aranžerstvo: Meri Potočnik (ŠC Ptuj, Ekonomska šola)

NAJ RAZSTAVLJAVEC 12. INFORMATIVE JE SLOVENSKA VOJSKA

V okviru izbora naj razstavljavec 12. Informative je častni naziv prejela Slovenska vojska, ki v začasno last, do prihodnjega izbora prejme tudi malo sovico Ivo, ki jo predaja lanski naj razstavljavec, Univerza v Ljubljani.

Galerijo 12. Informative si lahko ogledate na uradni spletni strani.

 

INFORMATIVA – SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV
Organizator dogodka, Proevent d.o.o.
27. 1. 2020

Avtor

Administrator